Σκρέκας: “Το κοίτασμα των Ιωαννίνων μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 10 χρόνια”

0

Με τις σεισμικές έρευνες από την ExxonMobil νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου να βρίσκονται σε εξέλιξη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο κοίτασμα των Ιωαννίνων αλλά και στη δυναμική που έχει.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (11/11) στον ΣΚΑΪ εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος και τόνισε πως έπειτα από τις έρευνες της Energean οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί, γνωρίζουμε πως το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει την κατανάλωση της Ελλάδας για 10 έτη.

“Όταν λέμε σοβαρές πιθανότητες για ένα πρωτοπόρο κοίτασμα, δηλαδή κοίτασμα που δεν έχει γύρω του άλλες προηγούμενες γεωτρήσεις, είναι της τάξης του 15%-20%, κάτω από 15%, αυτό θεωρείται πολύ πιθανό. Έτσι, το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα μπορούσε να καλύψει την κατανάλωση της Ελλάδας, εφ’ όσον επαληθευτεί από τα πραγματικά δεδομένα, για 10 έτη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Τα έσοδα εξαρτώνται από την κάθε παραχώρηση και την εκάστοτε σύμβαση που έχει υπογράψει το ελληνικό δημόσιο με τον εκάστοτε παραχωρησιούχο. Θα μπορούσαν να κυμαίνονται από 40% έως και 60% επί των κερδών της εκμετάλλευσης […] Δηλαδή, όταν μιλάμε για πιθανότατα κοιτάσματος 50 δισεκ. κυβικά μέτρα στα Γιάννενα που αντιστοιχούν σε 500 εκατ. μεγαβατώρες φυσικού αερίου, αν η μεγαβατώρα κάνει σήμερα 100 ευρώ μιλάμε για 5 δισεκ. ευρώ συνολικής αξίας, αν είναι δεκαπλάσιο το κοίτασμα μιλάμε για 50 δισεκ. ευρώ με σημερινές τιμές”, συμπλήρωσε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα κοιτάσματα της Κρήτης σχολιάζοντας πως εάν τα σεισμικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί το 2025.

“Το 2025, εφόσον τα σεισμικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά, προσδοκούμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην περιοχή, και εφόσον η δοκιμαστική γεώτρηση επιβεβαιώσει τα σεισμικά δεδομένα να προχωρήσουμε το 2027 – 2028, δηλαδή σε μόλις δυόμισι χρόνια αφότου έχει υλοποιηθεί η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση να έχουμε την 1η παραγωγική γεώτρηση, σε θαλάσσια περιοχή στην Ελλάδα”, υπογράμμισε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ