Τα συμπτώματα που εμφάνισε η κόρη της μετά την κατανάλωση, μολυσμένου με σαλμονέλα, αυγού kinder περιέγραψε μία μητέρα.
Συγκεκριμένα, η Σάρλοτ Γουινγκφίλντ ανέφερε, ότι η 3χρονη κόρη της Μπρούκλιν Μία, αφού έφαγε μία από τις αγαπημένες λιχουδιές των παιδιών, ανέβασε 39 πυρετό και ήταν έντονα καταβεβλημένη.
Η ανάρτηση της μητέρας για την 3χρονη κόρη της – Τα συμπτώματα του παιδιού
Σε ανάρτησή της στο Facebook, η μητέρα της 3χρονης έγραψε:
«Η Μπρούκλιν Μέι ήταν τόσο, τόσο χάλια από τότε που την πήρα από το νηπιαγωγείο τη Δευτέρα. Επειδή ήμουν κι εγώ άρρωστη την περασμένη εβδομάδα, δεν το πολυσκέφτηκα και φαντάστηκα ότι κόλλησε από μένα. Μέχρι που έφτασε να κοιμάται για 21 από τις 24 ώρες, φτάνοντας στο σημείο να αποκοιμιέται ακόμη και όταν έκανε διάφορα πράγματα».
Και συνέχισε: «Ο πυρετός της εκτοξεύτηκε πάνω από 39° C και πάλευα να τον ρίξω. Ήξερα πως κάτι δεν πήγαινε καλά και μίλησα στον παιδίατρο, ο οποίος έφτιαξε μια λίστα με το τι θα μπορούσε να είναι. Κλείσαμε το τηλέφωνο νομίζοντας ότι ήταν κάποιος ιός. Τρεις ημέρες μετά, επιβεβαιώθηκε πως είχε σαλμονέλα από την σοκολάτα Kinder που έφαγε την Κυριακή».
Πώς αναπτύσσεται η σαλμονέλα
Υπενθυμίζεται, ότι η σαλμονέλωση αναπτύσσεται μετά την κατάποση βακτηρίων σαλμονέλας και τα συμπτώματα συνήθως χρειάζονται μεταξύ 12 και 72 ωρών για να αναπτυχθούν. Τα τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν διάρροια, κράμπες στο στομάχι και μερικές φορές εμετό και πυρετό.
Η μητέρα της 3χρονης από την Αγγλία πρόσθεσε: «Είναι τόσο καταρρακωμένη. Ήταν απολύτως αποκαρδιωτικό να βλέπω το συνήθως φλογερό, περιπετειώδες και πολύ δραστήριο κοριτσάκι μου να είναι το εντελώς αντίθετο από ό,τι συνήθως».
Να σημειωθεί ότι η εταιρεία Ferrero, πίσω από τα Kinder, εξέδωσε την πρώτη ειδοποίηση το Σάββατο 2 Απριλίου, ωστόσο δεν συνέδεσε ρητά την ανάκληση με τα κρούσματα σαλμονέλας. Ωστόσο, η βελγική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων AFSCA-FAVV είπε ότι επιβεβαιώθηκε η σύνδεση μεταξύ περισσότερων από εκατό κρουσμάτων σαλμονέλας σε διάστημα αρκετών εβδομάδων και της παραγωγής Ferrero στο νότιο Βέλγιο.
Την Τετάρτη, η βελγική υπηρεσία υγείας είχε ανακοινώσει ότι διερευνά δεκάδες ύποπτες περιπτώσεις σαλμονέλας που συνδέονται με την κατανάλωση Kinder σε τουλάχιστον 9 χώρες, κυρίως μεταξύ παιδιών ηλικίας κάτω των 10 ετών. Μάλιστα, έδωσε την εντολή να σταματήσει η παραγωγή του εργοστασίου σοκολάτας Kinder στο Αρλόν.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχουν καταγραφεί 105 επιβεβαιωμένα κρούσματα μονοφασικής σαλμονέλας Tyfhimurium και άλλα 29 πιθανά κυρίως μεταξύ νεότερων ατόμων με τις δύο υπηρεσίες να σημειώνουν την «ασυνήθιστα υψηλή» αναλογία παιδιών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με σοβαρά συμπτώματα όπως αιματηρή διάρροια.
Τα αρχικά ύποπτα μολυσμένα προϊόντα ήταν αυτά των αυγών Kinder surprise 20g. και η τριπλή συσκευασία τους με ημερομηνίες μεταξύ 11 Ιουλίου και 7 Οκτωβρίου 2022.
Τι ισχύει στην Ελλάδα, ποια Kinder προϊόντα αποσύρονται
Μετά την είδηση για τα κρούσματα σαλμονέλας από κατανάλωση Kinder, η Ferrero ανακοίνωσε την ανάκληση των προϊόντων της.
Όσον αφορά στην ελληνική αγορά, ανακοίνωσε: Σαν μέτρο πρόληψης, αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε από την ελληνική αγορά τα προϊόντα Kinder Schokobons και Kinder Surprise maxi 100gr με τους κατωτέρω αναφερομένους αριθμούς παρτίδας, που έχουν σαν χώρα παραγωγής το Βέλγιο. Όλα τα άλλα προϊόντα Ferrero, περιλαμβανομένων όλων των υπολοίπων προϊόντων Kinder, μεταξύ των οποίων και τα Πασχαλινά Αυγά Kinder, δεν επηρεάζονται από αυτή την αυτόβουλη ανάκληση», επισήμανε η εταιρεία παραγωγής σοκολάτας Ferrero Rocher.
Αργότερα, όμως, ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε ένα ανακοίνωση, ανακαλώντας όλα τα προϊόντα της Kinder, ανεξαρτήτως παρτίδας. Η απόφαση να ανακληθούν όλα τα προϊόντα οφείλεται «στην αδυναμία της παραγωγού επιχείρησης ‘Ferrero Ardennes’, που εδρεύει στο Βέλγιο, να διασφαλίσει την ασφάλειά τους», όπως αναφέρεται σχετικά.