Με αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο πραγματοποιήθηκε η υπογραφή συμβολαίων για ένταξη των Ηρακλειωτών δικαιούχων στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» το οποίο υλοποιεί ο Δήμος σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων .
Το πρόγραμμα έχει στόχο πολίτες, οι οποίοι ήταν άστεγοι, θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή είχαν αντικειμενικά σοβαρούς λόγους να εγκαταλείψουν την εστία τους, να σταθούν και πάλι στα πόδια τους επιδοτώντας τόσο τη νέα τους κατοικία, όσο και την είσοδό τους στην αγορά εργασίας (σε περίπτωση ανεργίας).

Τα συμβόλαια για την επίσημη ένταξη της αρχικής ομάδας δικαιούχων στο πρόγραμμα υπεγράφησαν παρουσία του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, καθώς ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής είναι από τους πρώτους που έχει προχωρήσει στο τελικό στάδιο της πρακτικής εφαρμογής.

Θυμίζουμε, το πρόγραμμα καλύπτει πλήρως για δύο χρόνια τα έξοδα ενοικίου των δικαιούχων, οικοσκευής και ΔΕΚΟ, την επαγγελματική τους κατάρτιση, καθώς και το μισθό και τις εργοδοτικές εισφορές για έναν χρόνο στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να τους εντάξουν στο δυναμικό τους, ουσιαστικά δηλαδή προσφέροντάς τους ένα εντελώς νέο ξεκίνημα στη ζωή.

Οι τελικοί δικαιούχοι είτε κατέθεσαν αίτηση (μετά από τη σχετική πρόσκληση), είτε εντοπίστηκαν από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου ανάμεσα στις ομάδες που ορίζει το πρόγραμμα όπως: οικογένειες ή άτομα που φιλοξενούνταν σε ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων και υπνωτήρια, οικογένειες και άτομα που είχαν καταγραφεί από την Κοινωνική Υπηρεσία ως άστεγοι και διαβιούσαν στους δρόμους ή σε ακατάλληλα καταλύματα, γυναίκες που φιλοξενούνταν σε ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας, άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας.

Κ. Χατζηδάκης: “Στόχος η επανένταξη των δικαιούχων συνανθρώπων μας στην ενεργό κοινωνία”

«Για την αντιμετώπιση της φτώχειας χρειάζονται σφαιρικές και καινοτόμες λύσεις. Μέσα από το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία στοχεύουμε όχι μόνο στην εξασφάλιση στέγης, αλλά στην επανένταξη των δικαιούχων συνανθρώπων μας στην ενεργό κοινωνία. Να κάνουμε μαζί μια επανεκκίνηση στη ζωή τους με προοπτική ενός καλύτερου αύριο. Αυτό κάνει το πρόγραμμα να έχει ένα μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αλλά και αποτελεσματικότητας, καθώς δεν αποτελεί ένα προσωρινό επίδομα. […] Το πρόγραμμα αυτό δεν τους παρέχει μόνο στέγαση και δωρεάν οικοσκευή. Τους παρέχει και μια καινούργια δουλειά για δυο χρόνια ή και σχετική επαγγελματική κατάρτιση. Είναι ένα καινούργιο ξεκίνημα στη ζωή τους! […] Είμαι σίγουρος ότι οι δικαιούχοι, σε λίγους μήνες από τώρα, θα ξαναβρούν το χαμόγελό τους, θα βρουν μια νέα ζωή», σημείωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Κωστής Χατζηδάκης.

Ν. Μπάμπαλος: “Μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή”

«Δεν είναι μια ακόμα δράση, από τις πολλές που κάνουμε, με πρόσημο κοινωνικό για την υποστήριξη των συμπολιτών μας. Μιλάμε για μια, ουσιαστικά, δεύτερη ευκαιρία στη ζωή που δίνουμε σε συνανθρώπους μας οι οποίοι το έχουν απόλυτη ανάγκη. Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο και προσωπικά τον υπουργό που μας έδωσαν τα εργαλεία, αλλά και τους συνεργάτες μου στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου που τάχιστα έτρεξαν τις διαδικασίες, εντόπισαν αυτούς τους ανθρώπους που χρειάζονταν τη βοήθειά μας και, πλέον, μπορούν να κάνουν αυτό το νέο ξεκίνημα», τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, με την οποία μπορούν να επικοινωνούν και οι ιδιοκτήτες που θέλουν να διαθέσουν τα ακίνητά τους προς ενοικίαση στο πλαίσιο υλοποίησης του Στέγαση και Εργασία, γνωρίζοντας ότι τα μισθώματα είναι απόλυτα εξασφαλισμένα (λεπτομέρειες στο www.iasismed.eu).

Συγκινητική ήταν τέλος η αλληλεπίδραση και συνομιλία του Υπουργού με τους ωφελούμενους οι οποίοι μοιράστηκαν ο καθένας την προσωπική του ιστορία και τις βλέψεις που έχει πλέον για το μέλλον μετά το πρώτο αυτό βήμα “ασφάλειας”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here