Στέλιος Πέτσας: «Καθολική ασφάλιση έναντι των κινδύνων από τις φυσικές καταστροφές»

0

Την ομιλία του στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών έκλεισε με μια προσωπική ριζοσπαστική πρόταση για καθολική ασφάλιση όλων έναντι των κινδύνων από τις φυσικές καταστροφές, ο Στέλιος Πέτσας, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Ανατολική Αττική.

Μιλώντας στην Επιτροπή, αρχικά ο κ. Πέτσας τόνισε τέσσερα ισχυρά θεμέλια για την εμπέδωση της Εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία.

1ον. Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από τον μέσο όρο των εταίρων μας σε ευρωζώνη και ΕΕ, επιτρέποντας μας να καλύψουμε το χαμένο έδαφος της περασμένης δεκαετίας.

2ον: Το Δημόσιο Χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκεται σε απότομη καθοδική τροχιά, παρουσιάζοντας μείωση στο 171,3% του ΑΕΠ το 2022 ενώ αναμένεται να κλείσει στο 162% του ΑΕΠ φέτος, για να προσεγγίσει το 135% του ΑΕΠ το 2026, καταγράφοντας την ταχύτερη μείωση χρέους στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ.

3ον: Αύξηση των εγχώριων και διεθνών επενδύσεων που οδηγούν στην  δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και νέων επιχειρηματικών ευκαιριών με πολυδιάστατα οφέλη για την οικονομία.

4ον: Το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ πραγματοποίησε αύξηση κατά 9,0% το 2021 και 6,5% το 2022, ενώ σε τροχιά μείωσης βρίσκεται η ανεργία καθώς και ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 2,4% το 2024.

«Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η Εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας έχει γερά θεμέλια. Αντανακλούν μία Ελλάδα με ισχυρή, ανταγωνιστική και βιώσιμη ανάπτυξη, με υγιή δημόσια οικονομικά, με ακμάζουσα ιδιωτική οικονομία που βασίζεται σε υγιείς επενδύσεις και εξωστρέφεια, μέσα σε ένα περιβάλλον μείωσης του πληθωρισμού και της ανεργίας, αλλά και αύξησης του κατά κεφαλήν εισοδήματος», επισήμανε ο κ. Πέτσας  κατά την διάρκεια της Επιτροπής.

Επιπλέον, ο κ. Πέτσας τόνισε τις αντιφάσεις της αντιπολίτευσης που ακούστηκαν στις συνεδριάσεις της Επιτροπής, όπου χαρακτήρισαν μικρές τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, όταν η μέση αύξηση των μισθών με αυτό το νομοσχέδιο θα φτάσει το 10,5%, υψηλότερα δηλαδή από το 10% που ζητούσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

 

Ακόμη μια αντίφαση που επεσήμανε ο κ. Πέτσας: «Ακούστηκε από την αντιπολίτευση πως το δημόσιο χρέος έχει διογκωθεί και ότι η Ελλάδα θα μπει σε μια περίοδο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτική από την ΕΕ. Επομένως κάποιος θα ανέμενε ότι οι συνάδελφοι μας της αντιπολίτευσης θα προτείνουν λιτότητα, θα προτείνουν να μην δοθούν αυτά που δίνει το νομοσχέδιο που συζητούμε.  Αντίθετα πολλοί είπαν να δοθούν περισσότερα. Οι πολίτες βλέπουν αυτές τις εκκωφαντικές αντιφάσεις που τελικά υπονομεύουν την εμπιστοσύνη προς το θεσμό του κοινοβουλίου.

 

Ο κ. Πέτσας κατέληξε ότι η μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες, είναι παρέμβαση στη σωστή κατεύθυνση, καθώς η χώρα μας λόγω της κλιματικής κρίσης πληρώνει βαρύ δημοσιονομικό κόστος κάθε χρόνο για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, ενώ και νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες καταβάλλουν υψηλό τίμημα και προσωπική αγωνία για να ξανασταθούν στα πόδια τους.

 

«Ήρθε λοιπόν η ώρα και αυτή είναι η προσωπική μου πρόταση να επεκταθεί η καθολική ασφάλιση όλων έναντι κινδύνων από φυσικές καταστροφές. Γεγονός που θα είχε τριπλό μέρισμα: πρώτον, θα μείωνε το ασφάλιστρο, ώστε να είναι ανεκτό από όλους, δεύτερον, θα οδηγούσε σε άλμα των διαθεσίμων των ασφαλιστικών εταιρειών που θα μπορούσαν με την κατάλληλη νομοθέτηση να επενδύονται στο μεγαλύτερο μέρος τους στο εσωτερικό της χώρας, και, τρίτον, θα απελευθέρωνε δημοσιονομικούς πόρους για αναπτυξιακές επενδύσεις και μεταβιβαστικές πληρωμές κοινωνικής συνοχής. Ας τολμήσουμε λοιπόν! Οι καταστροφικές πυρκαγιές αυτών των ημερών αποδεικνύουν στα μάτια όλης της Ελληνικής κοινωνίας ότι οι καιροί ου μενετοί!

Κλείνοντας ο κ. Πέτσας, εξέφρασε με βεβαιότητα ότι: «το παρόν νομοσχέδιο συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ