Στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας ο Κώστας Μπακογιάννης

0

Τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας, του Δήμου Αθηναίων, επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης την Τρίτη, 8 Μαρτίου, θέλοντας να δείξει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο το σεβασμό και τη στήριξη της δημοτικής αρχής της Αθήνας στις γυναίκες που υπήρξαν θύματα κακοποίησης και που μέσω της ένταξης και φιλοξενίας τους στον Ξενώνα, προσπαθούν να αποκτήσουν ξανά τη δύναμη για να κάνουν μία νέα αρχή στη ζωή τους.

Το μήνυμα του δημάρχου

Ο Δήμαρχος Αθηναίων είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το επιστημονικό προσωπικό της δομής, να ενημερωθεί για τις συνθήκες φιλοξενίας των γυναικών και των παιδιών τους, αλλά και να στείλει το δικό του μήνυμα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.

«Οι γυναίκες είναι πολύ δυνατές. Το έχουν αποδείξει στο παρελθόν με τους αγώνες τους και συνεχίζουν να το αποδεικνύουν δίνοντας καθημερινές μάχες, από τη θέση της εργαζόμενης, της μητέρας, της γυναίκας-πρόσφυγα, της γυναίκας που παραμένει στις εμπόλεμες ζώνες και γίνεται ο στυλοβάτης της οικογένειας, προστατεύοντας τα παιδιά και το σπίτι της. Από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας, του Δήμου Αθηναίων, στέλνουμε ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι καμία γυναίκα δε μένει μόνη της και αβοήθητη απέναντι σε κακοποιητικές συμπεριφορές. Είμαστε εδώ ο ένας για τον άλλο -όχι με λόγια, αλλά με πράξεις ουσίας. Η δομή αυτή είναι το πρώτο “σκαλοπάτι” για τη μετάβαση κάθε γυναίκας φιλοξενούμενης σε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο κοινωνικό περιβάλλον, σε μία νέα ζωή, ανεξάρτητη και δυναμική».

Πάνω από 300 γυναίκες και παιδιά σε 7 χρόνια

Στον Ξενώνα Γυναικών θυμάτων βίας, του Δήμου Αθηναίων, φιλοξενούνται επτά γυναίκες και πέντε παιδιά, ηλικίας από 2-7 ετών. Από το 2014 έως το 2021, στον Ξενώνα, έχουν φιλοξενηθεί συνολικά 166 γυναίκες θύματα βίας και 167 παιδιά, κορίτσια μέχρι την ηλικία των 18 ετών, και αγόρια μέχρι την ηλικία των 12. Πρόκειται για περιστατικά, που στην πλειοψηφία τους αφορούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας από σύζυγο, σύντροφο ή πατέρα, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν έμφυλες διακρίσεις.

Το έργο της δομής

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο, καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου και παρέχει στις γυναίκες και στα παιδιά τους φιλοξενία, ασφάλεια, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, καθώς και εργασιακή συμβουλευτική από εξειδικευμένο προσωπικό.

Παράλληλα, διευκολύνει την πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική, με την παραπομπή στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ή άλλων φορέων (Πρωτοδικείο Αθηνών, Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών «Διοτίμα» κ.ά.). Η παραπομπή των γυναικών στον Ξενώνα γίνεται από Συμβουλευτικά Κέντρα, Κέντρα Κοινότητας και Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και τη Γραμμή SOS 15900.

Οι προοπτικές για τις φιλοξενούμενες

Ο Ξενώνας στεγάζεται σε κτίριο με ειδική διαμόρφωση για ΑμΕΑ, σε περιοχή προσβάσιμη στα μέσα μεταφοράς. Διαθέτει 20 δωμάτια (40 κλίνες) και φιλοξενεί γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους, ανεξαρτήτου εθνικότητας.

Μία από τις πρώτες προτεραιότητες της δομής είναι, να προσφέρει ασφαλή διαμονή στις γυναίκες που φθάνουν εκεί, με την προοπτική ωστόσο η παραμονή τους στον Ξενώνα να είναι προσωρινή, ώστε να μπορέσουν το συντομότερο και με την απαραίτητη ψυχοκοινωνική υποστήριξη να επανέλθουν στην κοινωνία και να ζήσουν χωρίς τη βία, πλέον, στη ζωή τους.

 Συνεργασία με τοπικές υπηρεσίες

Με στόχο τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια των φιλοξενούμενων γυναικών, ο Ξενώνας έχει αναπτύξει συνεργασία με το τοπικό Αστυνομικό τμήμα. Ταυτόχρονα, συνεργάζεται άμεσα και με άλλες υπηρεσίες του Δήμου, όπως τα Δημοτικά Ιατρεία, το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, το Job Center, το Κέντρο Κοινότητας, αλλά και με το Τμήμα Κοινωνικής Ένταξης, από το οποίο αρκετές φιλοξενούμενες μετά την αποχώρησή τους από τον Ξενώνα, επωφελούνται των προγραμμάτων «Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας» και «Στέγαση και Εργασία», προκειμένου να βρουν νέο σπίτι και εργασία, και να μπορέσουν ευκολότερα να ανεξαρτητοποιηθούν.

Εκδήλωση στο Σεράφειο

Πάραλληλα, με τη συμμετοχή γυναικών που εργάζονται στον Δήμο Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο διαδραστική εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε το Κέντρο για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας και των Πολλαπλών Διακρίσεων. Στην εκδήλωση παρέστη και ο κ. Μπακογιάννης, ο οποίος ευχαρίστησε όλες τις γυναίκες του Δήμου Αθηναίων και μετέφερε το αισιόδοξο μήνυμα που στέλνουν οι ίδιες με τη δύναμή τους, ότι «πολύ σύντομα θα έρθει η ώρα που δε θα χρειαζόμαστε ειδικό τομέα για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και της έμφυλης βίας». 

Η γυναίκα ως ηγέτης

Στην εκδήλωση, που μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι του δήμου στο YouTube, απηύθυνε χαιρετισμό και η κ. Άννα Ροκοφύλλου, Αντιδήμαρχος Πολιτικών Ισότητας Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας, ενώ ακολούθησαν συζητήσεις για τους ηγετικούς ρόλους της γυναίκας και τις προκλήσεις που η ίδια αντιμετωπίζει.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ