Στο Κίεβο ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με σκοπό την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

0

Συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντομίρ Ζελένσκι και τον Δήμαρχο Κιέβου Βιτάλι Κλιτσκο, είχε την Παρασκευή 19 Αυγούστου ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Κίεβο, με αντιπροσωπεία Δημάρχων ευρωπαϊκών πόλεων. 

Στόχος της αποστολής των Δημάρχων ήταν η υπογραφή συμφωνίας στήριξης της βιώσιμης ανοικοδόμησης των ουκρανικών πόλεων.

Η συμφωνία  που υπεγράφη, παρουσία του Ουκρανού Προέδρου, από τον εκπρόσωπό του, προβλέπει συγκεκριμένο σχέδιο συνεργασίας για την κάλυψη όλων των αναγκών ανοικοδόμησης και  αποτελεί  πρωτοβουλία του δικτύου Eurocities, στο οποίο μετέχει η Αθήνα.  

Στο κοινό τους ανακοινωθέν, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι Δήμαρχοι Φλωρεντίας, Αθήνας, Ελσίνκι, Λυών, Μασσαλίας, Όσλο, Ρίγας, Τιράνων και Κιέβου σημειώνουν:

«Εμείς, οι δήμαρχοι και ηγέτες ευρωπαϊκών και ουκρανικών πόλεων, καταδικάζουμε τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και απευθύνουμε κάλεσμα για την άμεση απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και την αποκατάσταση της ειρήνης. Δεσμευόμαστε να συνδυάσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την προετοιμασία και την πραγμάτωση της ταχείας και βιώσιμης ανασυγκρότησης των ουκρανικών πόλεων, τις οποίες έχουν καταστρέψει οι ρωσικές επιθέσεις από τις 24 Φεβρουαρίου 2022». 

Τα επόμενα βήματα

Μια μικτή ομάδα δράσης, η οποία θα απαρτίζεται από πολιτικούς αντιπροσώπους του δικτύου Eurocities, της Ένωσης Ουκρανικών Πόλεων και του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας θα πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις, επιβλέποντας την υλοποίηση της συμφωνίας.

Ο André Sobczak, Γενικός Γραμματέας του Δικτύου Πόλεων Eurocities, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην αποστολή, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι πόλεις-μέλη μας έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας διασυνοριακής, μεταξύ άλλων και με το Χάρκοβο, το Κίεβο, το Λβιβ και την Οδησσό, πόλεις που είναι, όλες τους, μέλη του Δικτύου Eurocities. Οι Δήμαρχοι που παρίστανται, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί τους, μού έχουν εκφράσει την ισχυρή επιθυμία να συνδυάσουμε τους πόρους  που διαθέτουμε ως δημιουργοί πόλεων και να μοιραστούμε αυτή την εμπειρογνωμοσύνη με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων πόλεων χωρίς αποκλεισμούς στην Ουκρανία.”

 Οδοιπορικό των δημάρχων στις μαρτυρικές πόλεις Μποροντιάνκα, Μπούτσα και Ιρπίν

Η αντιπροσωπεία των Δημάρχων στην οποία μαζί με τον κ. Μπακογιάννη και τον κ. Dario Nardella μετείχαν οι δήμαρχοι Ελσίνκι Juhana Vartiainen, Λυών Grégory Doucet, Μασσαλίας Benoît Payan, Ρίγας Mārtiņš Staķis, Όσλο Raymond Johansen, Τιράνων Erion Veliaj, καθώς και ο ΓΓ των Eurocities τις Βρυξέλλες André Sobczak επισκέφτηκαν τη Μποροντιάνκα, Μπούτσα και Ιρπίν.  Οι τρεις αυτές ουκρανικές πόλεις βρέθηκαν υπό μακρά ρωσική πολιορκία και υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες αμάχων και καταστροφή των υποδομών τους.

Στη Μπούτσα που συντελέστηκαν και οι μεγαλύτερες θηριωδίες, οι Ευρωπαίοι δήμαρχοι επισκέφτηκαν το σημείο της μαζικής ταφής των αθώων αμάχων που σκοτώθηκαν από τους Ρώσους.

Την αδελφοποίηση Αθήνας και Κιέβου αποφάσισαν Μπακογιάννης και Κλίτσκο 

Το απόγευμα της Παρασκευής η αντιπροσωπεία των  δημάρχων  συναντήθηκε και με τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλιτσκο, ενώ νωρίτερα είχαν περπατήσει μαζί στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης και ο Δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο, οι οποίοι διατηρούν στενή συνεργασία, ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην αδελφοποίηση Αθήνας και Κιέβου.  

Τέλος, ο κ. Μπακογιάννης είχε συνάντηση με τον επιτετραμμένο της Ελλάδας στο Κίεβο κ. Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος ως γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη ήταν ο τελευταίος ξένος διπλωμάτης που αναχώρησε από την πόλη, αφού πρώτα διασφάλισε την ασφαλή έξοδο εκατοντάδων ομογενών και συνόδευσε προσωπικά το τελευταίο κονβόι.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων ενημερώθηκε από τον Έλληνα επιτετραμμένο για τις ανάγκες ειδικά της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία που μετράει αιώνες παρουσίας στη χώρα.

Οι βασικές  αρχές που διέπουν τη συμφωνία 

Η συμφωνία στηρίζεται στις εξής βασικές αρχές:

  • Κοινό όραμα για βιώσιμη αστική ανάπτυξη που διασφαλίζει πως τα έργα ανασυγκρότησης εισφέρουν στη δημιουργία αστικών περιοχών  οι οποίες θα είναι πράσινες, ενεργειακώς αποδοτικές, θα διασφαλίζουν την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία, χωρίς αποκλεισμούς, ενώ θα παρέχουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες. 
  • Σεβασμό του κράτους δικαίου, εξασφαλίζοντας ανάληψη και απόδοση ευθυνών μεταξύ των συνεργαζομένων πόλεων. Διαφάνεια  στις συναλλαγές, ιδιαιτέρως δε σε σχέση με τις επενδύσεις, επαναβεβαιώνοντας τον κομβικό ρόλο της αυτο-διακυβέρνησης, στηρίζοντας την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και τη δημιουργία μέσων και δυνατοτήτων σε τοπικό επίπεδο.   
  • Ενεργό  συμμετοχή των πολιτών και των κατά τόπους εμπλεκομένων στη διαδικασία ανασυγκρότησης, και λήψη υπ’όψιν των προτάσεων και των αιτημάτων τους σε  θέματα τοπικής ανάπτυξης, και κεντρικής σημασίας για μια νέα αρχή μεταπολεμικά για τις πόλεις και τους πολίτες της Ουκρανίας. 

Τι προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας για τη στήριξη της βιώσιμης ανοικοδόμησης των ουκρανικών πόλεων

Μεταξύ άλλων στο μνημόνιο που συνοδεύει τη συμφωνία καταγράφονται αναλυτικά οι «υποχρεώσεις» των δυο πλευρών. 

Οι πόλεις μέλη του Δικτύου Eurocities  αναλαμβάνουν τη δέσμευση:

  • Να συγκεντρώσουν και να οργανώσουν τους πόρους μας, συμπεριλαμβανομένης τεχνικής γνώσης και εμπειρογνωμοσύνης, βέλτιστων πρακτικών, δεξιοτήτων, υλικού και χρηματοοικονομικών πόρων, και θα να αντιστιστοιχίσουνε στα αιτήματα για στήριξη εκ μέρους των Ουκρανών 
  • Να συντονίσουν αποτελεσματικά τις προσπάθειες για μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα, με σταθερά ενδελεχή εποπτεία των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν οι πόλεις-μέλη, προάγοντας ταυτοχρόνως τις συνέργειες μεταξύ ομοειδών έργων, την καλή κατανομή συγκεκριμένων έργων.
  • Να παράσχουν βοήθεια για εξεύρεση κονδυλίων της ΕΕ με σκοπό την υλοποίηση των έργων ανασυγκρότησης.     

Η Ενωση Ουκρανικών Πόλεων, σε συνεργασία με το Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας από πλευράς της αναλαμβάνει τη δέσμευση:   

  • Να συντάξει  κατάλογο έργων ανασυγκρότησης κεφαλαιώδους σημασίας για τις πόλεις της Ουκρανίας που καταστράφηκαν στη διάρκεια του ρωσικού πολέμου.
  • Να συντονίσει αποτελεσματικά τις προσπάθειες ανασυγκρότησης, αποφεύγοντας τις αλληλοεπικαλύψεις και διασφαλίζοντας τον πλέον διευρυμένο αντίκτυπο για όλες τις ουκρανικές πόλεις τις οποίες έπληξε ο πόλεμος.  
  • Να διαθέσει μηχανισμό, κατάλληλο και με διαφάνεια, για τη χρηματοδότηση έργων ανασυγκρότησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ