Στόχος για τους υπουργούς Γεωργίας και Τροφίμων είναι η εξάλειψη της πείνας

0

Τη βούλησή τους να συνεργαστούν εντατικότερα προκειμένου το δικαίωμα για επάρκεια τροφίμων να γίνει πραγματικότητα σε όλον τον κόσμο, τονίζουν με κοινό ανακοινωθέν τους οι υπουργοί Γεωργίας και Τροφίμων που συμμετείχαν στην Παγκόσμια Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης «πράσινη Εβδομάδα». Στη Διάσκεψη συμμετείχε και ο έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, έπειτα από πρόσκληση του γερμανού ομολόγου του, Τζεμ Έτσντεμιρ.

Στο ανακοινωθέν τους, οι 61 υπουργοί και οι 12 εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών που έλαβαν μέρος στη Διάσκεψη, αναγνωρίζουν ότι η κλιματική κρίση έχει αποσταθεροποιήσει τον κόσμο και δεσμεύονται να υποστηρίξουν γεωργικές πρακτικές και τεχνολογίες οι οποίες ενισχύουν τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων. Τονίζουν επίσης ότι «η παράνομη πολεμική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει αυξήσει σημαντικά την πείνα στον κόσμο».

Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται μεταξύ άλλων η ανάγκη για δημιουργία ανθεκτικών και βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού, για υποστήριξη των ευπαθών ομάδων, οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την επισιτιστική ανασφάλεια, για ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στη γεωργία, για βελτίωση των λιπασμάτων και για περιορισμό της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων κατά 50%.

Ο κόσμος, διαπιστώνει η Διάσκεψη, παραμένει σε μια άνευ προηγουμένου επισιτιστική κρίση, με 783 εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν από πείνα και 2,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους να τελούν υπό καθεστώς μέτριας ή σοβαρής επισιτιστικής ανασφάλειας. «Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι, καταθέτουμε προβληματισμούς και καταλήγουμε σε κοινό ανακοινωθέν, είναι μια επιτυχία. Είμαστε όλοι περισσότερο ώριμοι, ακόμη και πέρα από την Ευρώπη, ως προς τον στόχο και είμαι αισιόδοξος για αποτέλεσμα», είπε σχετικά ο κ. Αυγενάκης. «Ένας άνθρωπος στους δέκα πηγαίνει για ύπνο πεινασμένος», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Έτσντεμιρ μετά το τέλος της Διάσκεψης και πρόσθεσε ότι «ως διεθνής κοινότητα οφείλουμε να συνεργαστούμε ακόμη στενότερα, αλλά αντ’ αυτού, ο κόσμος κινδυνεύει να διχαστεί σε δύο μέρη». Ως υπουργοί γεωργίας, σημείωσε, «στείλαμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν μπορούμε και δεν θα δεχτούμε αυτό να συνεχιστεί. Αγροτική πολιτική σημαίνει και αγροτική διπλωματία – μόνο με τη συνεργασία θα επιτύχουμε την επισιτιστική ασφάλεια. Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως γεφυροποιούς που μπορούν να συνεργαστούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν προφανώς αντιφατικές προκλήσεις. Δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε πραγματικότητα το δικαίωμα στην τροφή, εάν βασιζόμαστε μόνο στην αύξηση της παραγωγής, αγνοώντας την κλιματική κρίση και την εξαφάνιση ειδών», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ