Η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ κα Εύα Καϊλή επισκέφτηκε, στις 11 Μαρτίου 2022, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και είχε συνάντηση ενημέρωσης και εργασίας με τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, μέλη της Διοικητικής Επιτροπής και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στον διάλογο που ακολούθησε θίχτηκαν τα σοβαρά τρέχοντα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτω από το φάσμα της πολεμικής εισβολής τη Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις από τις μεγάλες ανατιμήσεις των προϊόντων ενέργειας και άλλων ειδών. Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, οι ανατιμήσεις και ο πληθωρισμός δεν έχουν μόνο τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις αλλά και κοινωνικές. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ θα υπάρξουν τεράστια θέματα και η ενημέρωση είναι ότι αργούν. Ζήτησε δε ανάμεσα στα μέτρα να είναι και η μείωση των φόρων των ρύπων που επιβαρύνουν πολύ τα τιμολόγια της ενέργειας.

 

«Κυκλική αλλαγή»

Η κα Καϊλή ενημέρωσε, ότι η πίεση πάνω στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τις ανατιμήσεις και τη νέα κρίση είναι τεράστια, όπως και στην Ελλάδα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες καθυστερεί η πράσινη ανάπτυξη που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δεσμεύουμε όλες τις επιχειρήσεις σε αυτό τον στόχο. Θα γίνουν πολλές αλλαγές. Προέβλεψε ότι θα διαφοροποιηθούν οι πηγές ενέργειας δεδομένου ότι η Ρωσία θα στραφεί σε εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων προς την Κίνα, η Κίνα θα μειώσει τις εισαγωγές από την Μ. Ανατολή και η Ευρώπη θα έχει δυνατότητα να εισάγει τις ποσότητες που έχει ανάγκη από τη Μ. Ανατολή. Θα γίνει μια κυκλική αλλαγή. Η κα Καϊλή ενημέρωσε για τα προγράμματα στήριξης της ΕΕ που μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις τόσο μέσω της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας όσο και με το ΕΣΠΑ και κάλεσε τους φορείς των επιχειρήσεων να ενεργοποιηθούν, να σχεδιάσουν προγράμματα και να τα καταθέσουν στην Ελλάδα ή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Ειδικότερα μίλησε για προγράμματα στήριξης της ρευστότητας της αγοράς τα οποία συζητούνται στην ΕΕ και τα οποία θα έχουν άμεση εφαρμογή.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here