Συνάντηση Μπλίνκεν-Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες- Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τα F-16 στο επίκεντρο των συζητήσεων

0
Η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε στο περιθώριο της τελετής υποδοχής της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι συζήτησε με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν το θέμα της υποψηφιότητας της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα της προμήθειας της Τουρκίας με μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Σουηδία πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα για να επιτύχει την επικύρωση από την Αγκυρα της υποψηφιότητάς της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στο περιθώριο της τελετής με την οποία η Ατλαντική Συμμαχία υποδέχθηκε τη Φινλανδία στους κόλπους της.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι η συνάντηση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ με τον υποψήφιο της ενωμένης αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι «απαράδεκτη» και αντίθετη με την διπλωματική πρακτική, αφού οι τουρκικές εκλογές θα διεξαχθούν σε λιγότερο από δύο μήνες.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι θα συζητήσει τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία με τον ρώσο ομόλογό του κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στην Τουρκία αυτήν την εβδομάδα.
Η Άγκυρα συνεργάζεται με τα Ηνωμένα Έθνη για την επίλυση των θεμάτων που έχουν σχέση με τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων μέσω της Μαύρης Θάλασσας, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζοντας την ανησυχία του για τις νέες πολεμικές προετοιμασίες των δύο πλευρών στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ