Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ισπανικές εφημερίδες, επικαλούμενες στα δημοσιεύματά τους το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, η χώρα κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από την ευλογιά των πιθήκων την Παρασκευή. Πρόκειται για τον δεύτερο εκτός Αφρικής στο φετινό ξέσπασμα της ασθένειας.

Γνωστό αμερικανικό πρακτορείο μετέδωσε, αναδημοσιεύοντας την είδηση του θανάτου ασθενούς στην Ισπανία, ότι το ισπανικό υπουργείο Υγείας έχει αναφέρει, στην πιο πρόσφατη έκθεσή του, ότι τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων ανέρχονται σε 4.298.

Από τους 3.750 ασθενείς για τους οποίους είχε πληροφορίες, το υπουργείο είπε ότι οι 120 έχουν νοσηλευθεί -ήτοι το 3,2%- και ένας πέθανε.

 

Πρώτος θάνατος και στη Βραζιλία

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο που συνδέεται με την ευλογιά των πιθήκων.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι πρόκειται για έναν άνδρα, 41 ετών, ο οποίος ήταν καρκινοπαθής και ανοσοκατεσταλμένος.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γνωστοποίησε πως περισσότερα από 18.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί σε 78 χώρες του κόσμου, κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι τις 22 Ιουλίου είχαν αναφερθεί μόλις πέντε θάνατοι παγκοσμίως, όλοι στην αφρικανική ήπειρο.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ (δεδομένα έως 28 Ιουλίου), ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 32 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία 38 έτη (22-59).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here