Ξεπέρασαν τις 30.200 οι εκδόσεις κύριων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ κατά τη διάρκει του Ιουλίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του φορέα, πρόκειται για νέο μηνιαίο ρεκόρ έκδοσης που κατέγραψαν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και που αποτυπώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί τους τελευταίους μήνες τόσο στο μέτωπο της αποκλιμάκωσης των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων όσο και στους χρόνους έκδοσης των νέων συντάξεων.

Μηδενίστηκαν οι εκκρεμότητες

Παράλληλα, μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που υποβλήθηκαν το έτος 2019. Υπενθυμίζεται πως έχουν ήδη μηδενιστεί οι εκκρεμότητες για τα έτη 2016-2018. Αντιστοίχως, προς μηδενισμό βαίνουν και οι εκκρεμείς συντάξεις του 2020, καθώς στα τέλη Ιουλίου είχε εκκαθαριστεί το 95,6% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, ενώ για το 2021 το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 85,2%.

«Μάλιστα, για το 2022, το 82% των αιτήσεων που υποβλήθηκε κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους έχει ήδη εκδοθεί, στοιχείο που αποδεικνύει τη σημαντική επιτάχυνση ως προς τη διεκπεραίωση των νέων αιτήσεων, επιτάχυνση που σε πολλές περιπτώσεις επιτρέπει την έκδοση μιας σύνταξης ακόμη και εντός 60 ημερών» σημειώνει ο ΕΦΚΑ.

Επιπλέον, κατά το πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους, εκδόθηκαν 5.500 περισσότερες συντάξεις από όσες εκδόθηκαν ολόκληρο το 2020 (169.146 έναντι 163.819) και 46.000 περισσότερες σε σχέση με το 2019, όπου είχαν εκδοθεί 123.324 συντάξεις. 

Ληξιπρόθεσμες

Με βάση επομένως τα στοιχεία του Ιουλίου, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις περιορίστηκαν στις 56.000. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο φορέας, ο αριθμός των συντάξεων που εκκρεμούν και που μπορούν να εκδοθούν είναι πολύ μικρότερος και υπολογίζεται στις 36.000. Και αυτό γιατί υπάρχουν περίπου 20.000 συνταξιοδοτικές περιπτώσεις που κρίνονται ως εν δυνάμει ανελαστικές ή αναμένεται να εκδοθούν γι’ αυτές απορριπτικές αποφάσεις. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν περί τις 11.000 αιτήσεις, όπου δεν θεμελιώνεται εκ του νόμου συνταξιοδοτικό δικαίωμα, 2.000 αιτήσεις με οφειλές άνω των ορίων που δεν έχουν διευθετηθεί, 1.000 περιπτώσεις με ανοιχτές δικαστικές εκκρεμότητες με τον ΕΦΚΑ και 6.000 αιτήσεις που στερούνται ιατρικής γνωμάτευσης.

Ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις 36.000 ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις έχουν ήδη εκδοθεί εντός Αυγούστου και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στα επίσημα στοιχεία περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.

 Συντάξεις Δημοσίου

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η πλειονότητα των συντάξεων που απομένουν αφορά σε συντάξεις Δημοσίου, όπου ήδη υλοποιείται ένα σχέδιο αποκλιμάκωσης των εκκρεμοτήτων, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με στόχο τη δημιουργία μιας πλήρως αυτοματοποιημένης διαδικασίας έκδοσης.

Πλέον, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία του Ιουλίου, έχει εκδοθεί το 95% των κύριων συντάξεων, οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκαν από το 2016 μέχρι και σήμερα. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά με την ενσωμάτωση των στοιχείων του Αυγούστου και την εκκαθάριση των εν δυνάμει ανελαστικών ή απορριπτικών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Οριστική επίλυση

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Ο Ιούλιος αποδείχθηκε ο καλύτερος μήνας για τον ΕΦΚΑ με τις περισσότερες εκδόσεις κύριων συντάξεων. Τα στοιχεία αποδεικνύουν πλέον πως το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων οδεύει προς την οριστική του επίλυση. Αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς τόσο των εργαζομένων του ΕΦΚΑ όσο και μιας σειράς πολιτικών, δράσεων και εργαλείων, που θέσαμε σε εφαρμογή και που έκαναν εφικτό αυτό που για πολλούς, μέχρι πρότινος, έμοιαζε ανέφικτο. Συνεχίζουμε με την ίδια ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην έκδοση και των υπόλοιπων συντάξεων που απομένουν».

Μηνιαία αύξηση

Για το θέμα των συντάξεων μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Ομηρος Τσάπαλος εξηγώντας πως κάποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν ένα μηνιαίο ποσό αύξησης, το οποίο αθροιζόμενο ετησίως θα βγάζει μια επιπλέον μηνιαία σύνταξη.

«Για πρώτη φορά από 1/1/2023 θα ξεπαγώσουν οι αυξήσεις στις συντάξεις» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, αναφέροντας πως ο ΕΦΚΑ έχει συστήσει μια επιτροπή που υπολογίζει πόσοι θα επωφεληθούν από τις αυξήσεις του χρόνου. «Αναλόγως της αύξησης θα δούμε και πόσοι θα υπερκαλύψουν την προσωπική διαφορά» τόνισε.

Από το 2023 καταργείται και η εισφορά αλληλεγγύης που αφορά συνταξιούχους με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ το χρόνο, ενώ μια τρίτη αύξηση αφορά περίπου 150.000 παλαιούς συνταξιούχους που περιμένουν την 4η ετήσια αύξηση από τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση.

Διπλές αυξήσεις

Αρα ένα μεγάλο πλήθος συνταξιούχων θα δουν διπλές αυξήσεις από το 2023 και ένα μικρότερο πλήθος θα δουν τριπλές αυξήσεις. Αρα έχουμε υπολογίσει πως κάποιες κατηγορίες μπορούν να δουν στην πράξη την 13η σύνταξη να επανέρχεται σε αυτούς, όπως για π.χ. συνταξιούχοι που αμοίβονται με 750 ευρώ».

Για παράδειγμα, ανέφερε, συνταξιούχοι των 750 ευρώ (που είναι η μέση σύνταξη) με ένα υποθετικό σενάριο ότι οι αυξήσεις θα κυμανθούν στο 6,5% με 7%, αυτομάτως θα εισπράξουν 600 με 630 ευρώ, αν συνυπολογιστεί και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αγγίζοντας στην ουσία τα επίπεδα μιας 13ης σύνταξης. «Δεν θα ισχύσει για όλους αλλά για ένα σημαντικό κομμάτι των συνταξιούχων» υπογράμμισε ο κ. Τσάπαλος.

 

Επιμέλεια ανηλίκου

Πράσινο φως για την προσαύξηση των συντάξεων  που λαμβάνουν απώτεροι ανιόντες (παππούς, γιαγιά κ.λπ.) ή τρίτοι οι οποίοι ασκούν την επιμέλεια ή γονική μέριμνα ανηλίκου έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το πράσινο φως έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την προσαύξηση των συντάξεων που λαμβάνουν απώτεροι ανιόντες (παππούς, γιαγιά κ.λπ.) ή τρίτοι οι οποίοι ασκούν την επιμέλεια ή γονική μέριμνα ανηλίκου.

«Δικαιούχοι προσαύξησης γήρατος ή αναπηρίας λόγω τέκνου είναι όχι μόνο οι φυσικοί ή θετοί γονείς ανήλικου τέκνου οι οποίοι είναι εκ του νόμου άμεσα υπόχρεοι για την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας του ανήλικου τέκνου και οι κατά πρώτο λόγο υπόχρεοι για τη διατροφή αυτού, αλλά και ο συνταξιούχος απώτερος ανιών (παππούς, γιαγιά κ.λπ.) ή τρίτος στον οποίον έχει ανατεθεί η άσκηση της επιμέλειας ή της γονικής μέριμνας του ανήλικου τέκνου βάσει δικαστικής απόφασης αν το πρόσωπο αυτό αποδεδειγμένως επιβαρύνεται πράγματι και με τα έξοδα διατροφής του τέκνου”, αναφέρει το Ανώτατο Δικαστήριο.

 

Τι λέει το ΣτΕ

Παραπέμποντας σε σχετικές νομοθετικές διατάξεις, το ΣτΕ σημειώνει πως “ενόψει και του επιδιωκόμενου με τη θέσπιση της προσαύξησης λόγω τέκνου στη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας συνταξιούχου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σκοπού (παροχή οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που συνεπάγεται η συντήρηση, η ανατροφή, η μόρφωση και η επαγγελματική και η εν γένει εκπαίδευση του τέκνου), συνάγεται ότι δικαιούχοι της προσαύξησης είναι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ φυσικοί ή θετοί γονείς τέκνου που δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, οι οποίοι είναι εκ του νόμου άμεσα υπόχρεοι για την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας του ανήλικου τέκνου και οι κατά πρώτο λόγο υπόχρεοι για την ανάλογη με τις ανάγκες του ανήλικου τέκνου που προκύπτουν από τις συνθήκες της ζωής του, ήτοι τους συγκεκριμένους όρους διαβίωσής του, διατροφή αυτού, εισφέροντας ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του, εφόσον το ίδιο το τέκνο δεν μπορεί να διατρέφει τον εαυτό του από τα εισοδήματα από την περιουσία του ή την προσωπική εργασία του ή τυχόν άλλα εισοδήματά του».

Με την απόφασή του ωστόσο το ΣτΕ ορίζει, πως «περαιτέρω, δικαιούχος της προσαύξησης είναι ο συνταξιούχος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ απώτερος ανιών (παππούς, γιαγιά κ.λπ.) ή τρίτος, στον οποίο έχει ανατεθεί βάσει δικαστικής απόφασης… η άσκηση της επιμέλειας ή του συνόλου της γονικής μέριμνας του ανήλικου τέκνου, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι το πρόσωπο αυτό αποδεδειγμένως επιβαρύνεται πράγματι και με τις αναγκαίες δαπάνες για τη συντήρηση, την ανατροφή, τη μόρφωση και την επαγγελματική και την εν γένει εκπαίδευση του τέκνου, δαπάνες που εντάσσονται στο περιεχόμενο της διατροφής του τέκνου, λόγω μη ύπαρξης των άμεσα υπόχρεων προς διατροφή γονέων (εξαιτίας θανάτου ή κήρυξης σε αφάνεια) ή λόγω του ότι οι υπόχρεοι γονείς δεν είναι σε θέση να δώσουν διατροφή, διότι τίθεται σε κίνδυνο η δική τους διατροφή, ή λόγω του ότι για πραγματικούς ή νομικούς λόγους η δικαστική επιδίωξη της διατροφής εναντίον τους στην ημεδαπή είναι αδύνατη ή ιδιαίτερα δυσχερής ή λόγω του ότι οι γονείς βρίσκονται στο εξωτερικό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here