ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Εκτεθειμένος ο Μητσοτάκης μετά την άτακτη φυγή

0

Μετά το Βατερλώ της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει νέα ερωτήματα στην υπόθεση των υποκλοπών με αφορμή το δημοσίευμα των New York Times. «Ποιος έδωσε και με ποιο τρόπο δόθηκε η άδεια για την εξαγωγή του Predator από την Ελλάδα;». Αυτό ρωτούν από την αξιωματική αντιπολίτευση, με τις αποκαλύψεις των New York Times να δημιουργούν νέα τροπή στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Το βασικό ερώτημα που θέτουν από την Κουμουνδούρου είναι αν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει εγκρίνει την εξαγωγή του Predator στο εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Θεμιστοκλής Δεμίρης φέρεται να είχε υποστηρίξει στην Εξεταστική Επιτροπή πως η άδεια εξαγωγής αντίστοιχων λογισμικών από το υπουργείο Εξωτερικών προϋποθέτει την έγκριση της Υπηρεσίας. Την ίδια ώρα, δεν έχουν διαψευστεί τα δημοσιεύματα βάσει των οποίων η χρήση του κακόβουλου λογισμικού γινόταν από αποσπασμένους αστυνομικούς στο ΚΕΤΥΑΚ, με έδρα την Αγία Παρασκευή. O εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε κωμικό ότι η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως δεν γνωρίζει ποιος έχει το Predator ενώ την ίδια στιγμή δίνονται άδειες εξαγωγής του στο εξωτερικό.

Σφίγγει ο κλοιός
Τα νέα δεδομένα, σε συνδυασμό με τη διήμερη σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τις αλλαγές στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ότι σφίγγουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό. Στην αξιωματική αντιπολίτευση επαναλαμβάνουν πως η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη την Πέμπτη ήταν «εικόνα άτακτης φυγής». Και η «απόδραση Μητσοτάκη», όπως την ονομάζουν, επιβεβαιώνει κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την «ενοχή του για τις υποκλοπές της ΕΥΠ τόσο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, παρά τον αντίθετο ισχυρισμό του πρωθυπουργού από βήματος Βουλής». Επίσης, ως προς το πολιτικό «αποτύπωμα» των γεγονότων της Πέμπτης, υπάρχει η εκτίμηση ότι ουσιαστικά ο Κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε, διά της απόδρασής του και των ισχυρισμών του, «πέρα από την ενοχή του», πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε όλες τις μετρήσεις η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών απαντά ότι ο ίδιος γνώριζε τι συνέβαινε.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πάντως βλέπουν με έντονη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις. Εκτιμούν ακόμη πως τόσο η ουσία της υπόθεσης όσο και η πολιτική διαχείρισή της από τον ίδιο τον Μητσοτάκη, ειδικότερα μετά τα όσα ειπώθηκαν από το βήμα της Βουλής, δημιουργούν «βαθύ τραύμα» στην ίδια τη δημοκρατική λειτουργία, διακινδυνεύοντας ακόμη και την εθνική ασφάλεια.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει τις δυναμικές παρεμβάσεις γύρω από την υπόθεση, δίνοντας την πρέπουσα «θεσμική σημασία». Αυτό αποτυπώθηκε τόσο στις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους Ισίδωρο Ντογιάκο και Χρήστο Ράμμο όσο και κατά την παρουσία του στη Βουλή. Στην Κουμουνδούρου, πάντως, επαναλαμβάνουν πως το ερώτημα Τσίπρα είναι καίριο. «Θα παραιτηθεί ο πρωθυπουργός εάν ψεύδεται για τις παρακολουθήσεις Χατζηδάκη και Φλώρου από την ΕΥΠ;».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ