Σωματείο καταστηματαρχών κουρέων κομμωτών Αττικής: Ημερίδα για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής παρουσία του ΕΕΑ

0

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών έδωσε το “παρών” στην ημερίδα που διοργάνωσε το σωματείο καταστηματαρχών κουρέων κομμωτών νομού Αττικής «Ο Ερμής», με θέμα: «Αύξηση τιμής ενέργειας και Ρήτρα αναπροσαρμογής στα κομμωτήρια», την Κυριακή 05 Ιουνίου 2022.

Στενή συνεργασία

Στην ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ε.Ε.Α., απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Νίκος Γρέντζελος, εκπροσωπώντας και τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου που απουσίαζε σε ταξίδι στην Κύπρο.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Γρέντζελος αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του Επιμελητηρίου με τους φορείς του κλάδου, την υποστήριξη των αιτημάτων τους προς την Πολιτεία -όπως στο θέμα της πώλησης προϊόντων κομμωτικής μόνο με τιμολόγιο- ενώ παρουσίασε και τις δράσεις του Ε.Ε.Α. που μπορούν να αξιοποιήσουν οι επαγγελματίες κομμωτές, όπως η δωρεάν δημιουργία site, δημιουργία μαθημάτων elearning, η διοργάνωση σεμιναριών, η παροχή συμβουλών από τους εξειδικευμένους συνεργάτες του Επιμελητηρίου σε νομικά, φοροτεχνικά, ασφαλιστικά, εργατικά ζητήματα κ.ά.

 

Υπέρ της απαλλαγής

Σε ό, τι αφορά τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής ο κ. Γρέντζελος ανέδειξε τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου, που έχει εξαρχής ταχθεί υπέρ της απαλλαγής από τις υπέρογκες αυτές αυξήσεις που εκτοξεύουν το λειτουργικό κόστος, στηρίζοντας, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ, τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, το ΙΝΚΑ και την ΕΚΠΟΙΖΩ, τη συλλογική αντίδραση και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η Πρόεδρος του Σωματείου κ. Χριστίνα Καπίρη, για τα προβλήματα του κομμωτικού κλάδου και τις δράσεις της Κλαδικής Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδας (Κ.Ο.Κ.Κ.Κ.Ε) μίλησε η Πρόεδρός της κ. Μαρία Σωτηροπούλου, ενώ επί του θέματος απηύθυνε ομιλία ο Αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Βαφειαδάκης.

 

Η απόψη της ΓΣΕΒΕΕ

Στην ομιλία του ο κ. Βαφειαδάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ από το 2019 είχε επισημάνει τους κινδύνους που δημιουργεί η ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ εκτίμησε ότι η έκρηξη των τιμών στους λογαριασμούς ρεύματος θα πολλαπλασιάσει το ποσοστό εκείνων των επιχειρήσεων που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, ενώ ήδη το 35% των επιχειρήσεων έχουν αυξήσει τις τιμές τους κατά 20% (μεσοσταθμικά), καθώς αδυνατούν να απορροφήσουν τα αυξημένα κόστη. Για το επόμενο διάστημα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μισές σχεδόν επιχειρήσεις (48,9%) θα αυξήσουν τις τιμές τους εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί.

Η άποψη της ΓΣΕΒΕΕ, όπως εξήγησε, είναι ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα δομικά μέτρα για να επανέλθει το κόστος του ρεύματος στα επίπεδα του 2020. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει πέντε μέτρα:

Να αναλάβει ο προϋπολογισμός την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σταθερή τιμή κιλοβατώρας, σε επίπεδο έτους.

Αλλαγή τρόπου υπολογισμού της τιμής στο ρεύμα, ώστε η συνολική, τελική τιμή να διαμορφώνεται βάσει της τιμής κάθε επιμέρους καυσίμου και του ποσοστού στο οποίο συμμετέχει στο ενεργειακό μίγμα.

Προσωρινή αναστολή των δικαιωμάτων ρύπων.

Λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων για όσο καιρό διαθέτουμε αποθέματα λιγνίτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ