Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι 28 Φεβρουαρίου η προθεσμία πληρωμής – Τα πρόστιμα σε περίπτωση μη έγκαιρης πληρωμής

0

Τελειώνει σε δύο εβδομάδες η παράταση που έδωσε η κυβέρνηση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2022. 

Έως τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2022 όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων. Η ίδια ημερομηνία ισχύει και για εκείνους που επιθυμούν να το θέσουν σε ακινησία ώστε να μην επωμιστούν τα προβλεπόμενα ποσά.

Ως προς την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, φέτος, γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis και να επιλέξουν την ενότητα «Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων». Στη συνέχεια εμφανίζεται η επιλογή για την εμφάνιση του ειδοποιητηρίου, το οποίο έχει και κωδικό QR (QR code), με το οποίο μπορεί γίνεται απευθείας πληρωμή, μέσω web banking. Για τους κατόχους πιστωτικών καρτών υπάρχει η δυνατότητα να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Σε ό,τι αφορά στο ύψος των τελών κυκλοφορίας, μπορείτε να δείτε εδώ αναλυτικά τι θα πληρώσετε φέτος, με βάση πάντα τις εκπομπές CO2 εάν το αυτοκίνητο είναι από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά ή με βάση τον κυβισμό του για τα παλαιότερα (Δείτε εδώ αναλυτικά τα ποσά).

Τα πρόστιμα

Σε περίπτωση που δεν προλάβουμε να τα πληρώσουμε στην ώρα τους, θα πρέπει να καταβάλουμε το ποσό που μας αναλογεί για τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, με το πρόστιμο για την μη έγκαιρη καταβολή του να κυμαίνεται ως εξής:

 • ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
 • το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο
 • 30 ευρώ, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από αυτό το ποσό

Εάν ένας ιδιοκτήτης οχήματος δεν μπορεί να καταβάλει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, έχει τη δυνατότητα να το θέσει σε ακινησία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταθέσει τις πινακίδες του αυτοκίνητου του, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Από την στιγμή που θα καταθέσετε τις πινακίδες, το αυτοκίνητο δεν μπορεί να μετακινηθεί για κανένα λόγο ούτε για να ακινητοποιηθεί εκ νέου ούτε για να πάει service και υπάρχουν κυρώσεις που κυμαίνονται από 10.000 ευρώ εφόσον διαπιστωθεί ότι το αυτοκίνητο είναι σε κυκλοφορία παρότι έχει δηλωθεί σε ακινησία, έως 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Δήλωσε ακινησίας με ορισμένα… ΚΛΙΚΣ

Με την εφαρμογή myCar μπορείτε να καταθέσετε online τις πινακίδες του οχήματός σας αποφεύγοντας κάθε χρονοβόρα διαδικασία που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Με ένα απλό κλικ είτε μέσα από υπολογιστή είτε από κινητό, θα μπορούν να θέτουν το όχημα τους σε προσωρινή ακινησία έχοντας μόνο τους κωδικούς Taxisnet, ενώ αντίστοιχα στην ίδια πλατφόρμα θα μπορούν πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας τους να ελέγχονται οnline και να συμπληρώνουν την σχετική αίτηση, υποβάλλοντας έτσι το αίτημα τους.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

 • Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης ΑΑΔΕ
 • Μπαίνετε στην εφαρμογή myCar
 • Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet
 • Καταχωρείτε: α) τον Τ.Κ. της περιοχής, β) την οδό, γ) τον αριθμό
 • Δηλώνετε το χώρο στάθμευσης (ενοικιασμένος ή καταχωρημένος)
 • Υποβάλετε την αίτηση
 • Λαμβάνετε τον αριθμό αίτησης
 • Αφαιρείτε τις πινακίδες από το όχημα και τις κρατάτε σε ασφαλές μέρος
 • Το όχημα είναι πλέον σε ακινησία

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ