Ριζικές αλλαγές στο καθεστώς των ανενεργών φοιτητών φέρνει το Υπουργείο Παιδείας, καθώς, σύμφωνα με την υπουργό Σοφία Ζαχαράκη, περίπου 290.000 φοιτητές που έχουν υπερβεί τα όρια φοίτησης αναμένεται να διαγραφούν από τα μητρώα των ΑΕΙ. Ωστόσο, μια “τελευταία ευκαιρία” θα δοθεί σε περίπου 35.000 εξ αυτών που βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Η δυνατότητα αυτή αφορά φοιτητές που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% των απαιτούμενων μαθημάτων ή διδακτικών μονάδων και έχουν συμμετάσχει τουλάχιστον δύο φορές σε εξετάσεις τα τελευταία δύο έτη. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές θα έχουν στη διάθεσή τους δύο επιπλέον εξάμηνα για την ολοκλήρωση του πτυχίου τους. Όπως επισήμανε η κ. Ζαχαράκη στην ΕΡΤ, βασικό κριτήριο παραμονής στο μητρώο είναι η ενεργή συμμετοχή στις εξεταστικές περιόδους.
Η υπουργός τόνισε πως η ρύθμιση αυτή εντάσσεται σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού του συστήματος και ενίσχυσης της διεθνούς εικόνας των ελληνικών πανεπιστημίων. Όπως ανέφερε, η παρουσία ανενεργών φοιτητών αλλοιώνει τα στατιστικά δεδομένα των ιδρυμάτων, επηρεάζοντας την αξιολόγηση και τη δυνατότητα διεθνών συνεργασιών. «Όταν ένα τμήμα φαίνεται να έχει 150 εγγεγραμμένους αλλά μόνο 100 ενεργούς φοιτητές, δημιουργείται στρεβλή εικόνα για την αποδοτικότητα και τις ανάγκες του», υπογράμμισε.
Παράλληλα, η ρύθμιση έχει κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς εξαιρούνται από τις διαγραφές φοιτητές με αναπηρία άνω του 50%, γονείς με παιδιά έως 8 ετών, εργαζόμενοι με τουλάχιστον 20 ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης και αθλητές με απαιτητικό πρόγραμμα.
Η κα Ζαχαράκη ξεκαθάρισε ότι δεν επηρεάζονται οι φοιτητές που εξακολουθούν να βρίσκονται εντός του θεσμοθετημένου ορίου φοίτησης (π.χ. 4+2 ή 5+2 έτη), ούτε όσοι ξεκίνησαν πρόσφατα τις σπουδές τους. Ο όρος «αιώνιοι φοιτητές», διευκρίνισε, αφορά όσους έχουν υπερβεί τα επιτρεπόμενα έτη σπουδών χωρίς να παρουσιάζουν ουσιαστική συμμετοχή στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα.
Ενδεικτικά, μόνο στο ΕΚΠΑ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 10.000 φοιτητές ανά έτος εισαγωγής που δεν έχουν αποφοιτήσει, ενώ κάποιες εγγραφές εντοπίζονται ακόμη και από τις δεκαετίες του 1930.
Σχετικά με την επιλογή σχολών μέσω μηχανογραφικού, η υπουργός υπενθύμισε ότι η σχετική πλατφόρμα είναι ανοιχτή και προέτρεψε τους υποψήφιους να επιλέγουν βάσει ενδιαφερόντων, οικογενειακών δυνατοτήτων και γεωγραφικής τοποθεσίας.
Αναφορικά με τη φοιτητική στέγαση, παραδέχθηκε πως υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις, κυρίως σε τουριστικές περιοχές όπως η Κέρκυρα, τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Ωστόσο, ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης του φοιτητικού επιδόματος, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και 2.500 ευρώ σε περιπτώσεις συγκατοίκησης στην περιφέρεια.
Επιπλέον, μέσω προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης και Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αναμένεται να προστεθούν περίπου 10.000 νέες φοιτητικές κλίνες στα πανεπιστήμια της περιφέρειας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Τέλος, η υπουργός διαβεβαίωσε ότι καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στις πανελλαδικές εξετάσεις μέχρι το 2029. Η όποια συζήτηση για ένα νέο σύστημα εισαγωγής ή την καθιέρωση Εθνικού Απολυτηρίου αφορά το σχολικό έτος 2029-2030 και θα αποτελέσει αντικείμενο διακομματικού διαλόγου στη Βουλή. Όπως ξεκαθάρισε, «δεν επηρεάζονται οι μαθητές που φοιτούν σήμερα στην Α΄, Β΄ ή Γ΄ Λυκείου».