Τίμησε τη μνήμη των εκτελεσθέντων Χασιωτών και Λιοσιωτών ο Δήμος Φυλής

0

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, στο μνημείο που βρίσκεται επί της Επαρχιακής Οδού Φυλής-Δερβενοχωρίων, τιμήθηκε η μνήμη των εκτελεσθέντων, στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, δεκαοκτώ Λιοσιωτών και Χασιωτών, ανάμεσα στους οποίους ένας νέος δέκα εννέα ετών κι ένας ανάπηρος.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο εφημέριος της Φυλής πατήρ Δημήτριος Παναγακόπουλος και στεφάνια κατέθεσαν ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αβράμης κι ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φυλής Διονύσης Βλάχος.

Παρευρέθηκαν, επίσης, ο Βουλευτής Δυτ. Αττικής Βαγγέλης Λιάκος, ο επιλαχών Βουλευτής Σταμάτης Πουλής, ο πρώην γενικός Διευθυντής της ΕΑΓΜΕ Ανδρέας Τσώκος,ο Δημοτικός Σύμβουλος Σταμάτης Σερέπας, ο ενεργός πολίτης Σταύρος Κατσίλας και ο πρώην Αντιδήμαρχος Σπύρος Μπρέμπος, ο οποίος έκανε μια μικρή αναφορά στα ιστορικά γεγονότα, με την ευχή να μην επαναληφθούν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στη Φυλή εκτελέσθηκαν, στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, δεκα οκτώ Χασιώτες και Λιοσιώτες, σε αντίποινα της επιχείρησης ανταρτών κατά γερμανικού στρατιωτικού οχήματος, στην είσοδο του χωριού, στις 23 Αυγούστου 1944, στην οποία σκοτώθηκαν, από χειροβομβίδα, τρεις Γερμανοί. Οι Γερμανοί συγκέντρωσαν, στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, τους κατοίκους της Φυλής στην κεντρική πλατεία για να προβούν στην εκτέλεση των δέκα οκτώ Χασιωτών και Λιοσιωτών, ωστόσο πληροφορήθηκαν την πτώση του καθεστώτος του Χίτλερ και αποχώρησαν. Όμως, ντόπιοι συνεργάτες των Γερμανών, που είχαν προσωπικά με τους θανόντες, προχώρησαν οι ίδιοι στην εκτέλεση τους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ