Τα σχολεία της Αθήνας έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν γονείς και παιδιά πριν το πρώτο κουδούνι   (ΦΩΤΟ)

0

Κ.Μπακογιάννης: Οι μαθητές επιστρέφουν σε ασφαλείς, φροντισμένες, πλήρως εξοπλισμένες και επαρκώς στελεχωμένες σχολικές μονάδες

Καθαριότητα και απολύμανση σε αίθουσες και σχολικούς χώρους από τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων

Μια μεγάλη επιχείρηση «σαρωτικής» καθαριότητας και απολύμανσης στα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της πόλης, πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες ο Δήμος Αθηναίων, ώστε οι χώροι που θα φιλοξενήσουν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τη φετινή σχολική χρονιά να είναι καθαροί, υγειονομικά ασφαλείς και πλήρως εξοπλισμένοι πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.

Ειδικά συνεργεία καθαριότητας και απολύμανσης φρόντισα τις εκπαιδευτικές αίθουσες και τους σχολικούς χώρους (τουαλέτες, θρανία, πόμολα, κιγκλιδώματα, πόρτες και άλλες επιφάνειες) των συνολικά 389 εκπαιδευτικών μονάδων, τοποθετώντας παράλληλα αντισηπτικά διαλύματα, σαπούνια χειρός, χλωρίνη και απολυμαντικά, σε απολύτως επαρκείς ποσότητες.

Την ίδια στιγμή, 150 εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Καθαριότητας, με τη συνδρομή σύγχρονων μηχανημάτων (20 μεγάλα πλυστικά με βούρτσα, 32 μικρά πλυστικά και 14 σάρωθρα) επιχειρούν περιμετρικά των σχολείων, καθαρίζοντας και απολυμαίνοντας σχολαστικά τις εισόδους, καθώς επίσης δημόσιους χώρους και πολυσύχναστα σημεία,  ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς.

Με στόχο την εύρυθμη λειτουργία και την καθημερινή φροντίδα των σχολείων ο Δήμος στελέχωσε τις σχολικές μονάδες με 780 άτομα,  δίνοντας φυσικά ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της καθαριότητας. Ειδικότερα, τη φετινή σχολική χρονιά εντάχθηκαν στο έμψυχο δυναμικό των εκπαιδευτικών μονάδων της Αθήνας 564 καθαρίστριες, 154 φύλακες, καθώς και 62 εργαζόμενοι γενικών καθηκόντων.

«Η προσπάθεια μας για καθαρά και κυρίως ασφαλή σχολεία δεν σταματά ποτέ. Αυτός ο αγώνας δεν είναι κατοστάρι, αλλά μαραθώνιος, στον οποίο συμμετέχουν με μεράκι και αγάπη όλοι οι εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων, στηρίζοντας έμπρακτα την σχολική κοινότητα. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος εξασφαλίζουμε ότι τα παιδιά της πόλης μας θα επιστρέψουν σε ασφαλείς, φροντισμένες, πλήρως εξοπλισμένες και επαρκώς στελεχωμένες σχολικές μονάδες. Σε ζωντανές «κυψέλες» μάθησης και ψυχαγωγίας, στις οποίες τα παιδιά μας θα διαμορφώσουν σχέσεις, θα δημιουργήσουν νέες φιλίες και θα κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα», αναφέρει ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Πρόγραμμα κτιριακής και ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων της πόλης

Επίσης, με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών οι τεχνικές υπηρεσίες, πραγματοποιούν τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Οι άνθρωποι του Δήμου προχωρούν, μεταξύ άλλων, σε βαψίματα και ελαιοχρωματισμούς, προμήθειες εξοπλισμών, αποκαταστάσεις μονώσεων και επισκευές φθορών. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του εκτεταμένου προγράμματος κτιριακής αναβάθμισης των σχολείων ο Δήμος Αθηναίων έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζει τις απαραίτητες υποδομές, ώστε το σύνολο των μαθητών να έχει εύκολη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στα σχολεία (αναβατόρια, ράμπες, αλλά και WC).

Σημαντικές και ιδιαίτερα επίκαιρες λόγω της ενεργειακής κρίσης, είναι και οι τεχνικές παρεμβάσεις του Δήμου στα σχολεία, με στόχο την  ενεργειακή αναβάθμιση τους. Μέχρι σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί τρεις ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολικών συγκροτημάτων με πόρους ΕΣΠΑ, ενώ έχουν δημοπρατηθεί ενεργειακές αναβαθμίσεις σε ακόμη επτά σχολεία. Στα σχολικά συγκροτήματα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι αναβαθμίσεις (Νέο Κόσμο, στα Πετράλωνα και στο Μεταξουργείο) έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκα, θερμοπροσόψεις, μονώσεις, ενώ οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν αντικαταστήσει τα κουφώματα και έχουν τοποθετήσει λαμπτήρες Led.

Πλέγμα δράσεων για την περαιτέρω στήριξη των μαθητών και τη Δια Βίου Μάθηση

Στο πλαίσιο του συνολικού σχεδιασμού του Δήμου Αθηναίων για τη Δια Βίου Μάθηση, θα υλοποιηθεί ένα πλέγμα δράσεων με στόχο την έμπρακτη στήριξη των μαθητών και των οικογενειών που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, με την έναρξη του νέου σχολικού έτους ο Δήμος θα υποστηρίξει τους μαθητές άπορων και οικονομικά αδύναμων οικογενειών, παρέχοντας τους πρόσθετη διδακτική στήριξη μέσω του Κοινωνικού Φροντιστηρίου το οποίο λειτουργεί καθημερινά τις απογευματινές ώρες.

Επίσης, η Δημοτική Αρχή θα διαθέσει σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στα Γυμνάσια από μια καλαίσθητη σειρά ζωγραφικής και σχεδίου (πέντε τόμων) για τον εμπλουτισμό του μαθήματος των καλλιτεχνικών, ενώ σε όλες τις μονάδες της πρωτοβάθμιας θα χορηγηθεί από ένα βιβλίο για την κυκλοφοριακή αγωγή των παιδιών ,εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

Επιπλέον, ο Δήμος Αθηναίων γίνεται αρωγός και αλληλέγγυος στις δράσεις των Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, παραχωρώντας τους σχολικούς χώρους απογευματινές ώρες και Σαββατοκύριακα για δημιουργική απασχόληση των παιδιών και αθλητικές δραστηριότητες των μαθητών, ενώ για τους γονείς των μαθητών, το τμήμα Δια Βίου Μάθησης θα υλοποιήσει ολοκληρωμένα δωρεάν προγράμματα «Σχολών Γονέων» με θέμα τον Σχολικό εκφοβισμό, την  προστασία από το διαδίκτυο κ.ά. διάρκειας 25 ωρών.

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για παιδιά στα τέσσερα δημοτικά ιατρεία της Αθήνας

Τέλος, ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει μέσω των δημοτικών ιατρείων τη δυνατότητα σε γονείς να προγραμματίσουν για τα παιδιά τους εντελώς δωρεάν σειρά ιατρικών εξετάσεων.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν για τα παιδιά έως 16 ετών είναι παιδιατρική εξέταση, οφθαλμολογική εξέταση (από 8 ετών και άνω) και οδοντιατρική εξέταση. Για εφήβους άνω των 14 ετών, υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα καρδιολογικής εξέτασης, ενώ για παιδιά έως 14 ετών, θα πρέπει να προηγηθεί παραπομπή από παιδίατρο.

Οι γονείς που ενδιαφέρονται μπορούν κλείνουν ραντεβού στα εξής τηλέφωνα: 2103626587 (1ο Πολυδύναμο Κέντρο – Δημοτικό Ιατρείο – Καλφοπούλειο Υγειονομικό Κέντρο-όλες οι ειδικότητες), 2109239865 (2ο Πολυδύναμο Κέντρο – Δημοτικό Ιατρείο Νέου Κόσμου-όλες οι ειδικότητες), 2103427515 (3ο Δημοτικό Ιατρείο Πετραλώνων-παιδίατρος και οδοντίατρος) και 2108836200 (6ο Πολυδύναμο Κέντρο – Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης- όλες οι ειδικότητες).

«Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε και φέτος τις μαθήτριες και τους μαθητές στα σχολεία της πόλης μας! Ο Δήμος Αθηναίων, ανοίγει τις πόρτες των σχολείων αλλά και την αγκαλιά του για να υποδεχθεί όλες και όλους στα ανακαινισμένα και αναβαθμισμένα σχολικά κτίρια και σε ένα λειτουργικό, ασφαλές και ευχάριστο σχολικό περιβάλλον. Εύχομαι από καρδιάς σε όλες και όλους, δασκάλους γονείς μαθητές, καλή σχολική χρονιά!» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας Δήμου Αθηναίων Νίκος Βαφειάδης.

«Με πολύπλευρες ενέργειες, φροντίζουμε για την προστασία και την ασφάλεια των μαθητών και των καθηγητών όλων των σχολικών μονάδων. Εδώ και μέρες, με την ομάδα καθαριότητας και τη συνδρομή των σύγχρονων μηχανημάτων μας, πραγματοποιούμε σαρωτική καθαριότητα και απολύμανση στους εξωτερικούς χώρους και περιμετρικά από όλους τους Παιδικούς Σταθμούς, τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης μας για να υποδεχθούν με ασφάλεια τα σχολεία μικρούς και μεγάλους. Ευχόμαστε μια καλή, εποικοδομητική και δημιουργική σχολική χρονιά για όλους!» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Νίκος Αβραμίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ