21 απαντήσεις με στοιχεία και αριθμούς 

Μέσω Instagram η αδιαμεσολάβητη επικοινωνία του Δημάρχου Αθηναίων με τους πολίτες

Ο κ. Μπακογιάννης, στη διαδικτυακή αυτή επαφή με τους δημότες, που παρουσιάστηκε μέσα από stories στο Instagram, δέχθηκε ερωτήματα που περιστράφηκαν γύρω από τα μικρά και μεγάλα έργα στην πόλη, τις παρεμβάσεις στις γειτονιές, την ποιότητα ζωής, τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, τον ψηφιακό μετασχηματισμό τα αδέσποτα κ.ά.

«Με αυτόν τον σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας, επιδιώκουμε την άμεση επαφή με τον πολίτη. Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στους δημότες μας τόσο καλύτερα κατανοούμε τις ανάγκες τους, βλέπουμε τα προβλήματα και δρομολογούμε τις λύσεις.», τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Μπακογιάννης.

Τι ρώτησαν οι πολίτες και τι απάντησε ο Δήμαρχος Αθηναίων

Ενδεικτικά, παρατίθενται ορισμένα από τα ερωτήματα που έθεσαν οι Αθηναίοι, καθώς και οι απαντήσεις του Κ. Μπακογιάννη:

1.
Πότε θα ξεκινήσουν τα έργα της Διπλής Ανάπλασης, στον Βοτανικό και στον Ελαιώνα;

«Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν μπει οι μπουλντόζες. Έως το τέλος του Σεπτέμβρη θα έχουμε δημοπρατήσει την αρένα για το καλύτερο γήπεδο της Ελλάδας».

2.
Η παιδική χαρά στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι σε κακή κατάσταση. Τι προβλέπεται;

«Είναι ένα από τα πλέον σημαντικά έργα του Δήμου Αθηναίων. Πολύ σύντομα το Υπουργείο Πολιτισμού ξεκινάει με τις ανασκαφές. Έχουμε μία ολόκληρη Πολιτεία, την οποία θέλουμε να φέρουμε στο φως. Αμέσως μετά, ξεκινάει ο Δήμος με την ανάπλαση του χώρου, προφανώς και της παιδικής χαράς. Ήδη βρίσκεται στον αέρα ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών. Και κάτι ακόμη, επειδή ακούγονται διάφοροι “δράκοι”: Μην πιστεύετε όποιον έρθει και σας πει ότι θα κόψουμε 500 δέντρα. Το αντίθετο, θα προσθέσουμε δέντρα».

3.
Το Κοροπούλη είναι αίτημα της γειτονιάς μας εδώ και 40 χρόνια. Έχει αρχίσει και παίρνει σάρκα και οστά. Τελικά θα γίνει πάρκο ή πάρκινγκ;

«Πάρκο. Πάρκινγκ, δεν υπάρχει περίπτωση. Μιλάμε για 4 στρέμματα. Γκρεμίσαμε το κτίριο και τώρα θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την πράσινη ανάπλαση για να κερδίσει η περιοχή έναν “πνεύμονα” ζωής.

4.
Στο πάρκο Λογγίνου, πότε θα τελειώσει η παρέμβαση;

«Τελείωσε, και είναι υπέροχο. Είναι το πάρκο Λογγίνου, μαζί με τον πεζόδρομο της Μπαλάνου. Έχουμε το πάρκο, έχουμε παιδική χαρά, έχουμε γήπεδο. Μπορεί να μην αλλάζει την πόλη, αλλά αλλάζει τη γειτονιά».

5.
Στη μακέτα του Συντάγματος τα δέντρα ήταν ροζ. Γιατί βγήκαν πράσινα;

«Είναι οι κουτσουπιές. Πολύ ωραία, μεσογειακά, φυλλοβόλα δέντρα που γίνονται ροζ την άνοιξη. Θα είναι η πλατεία των 4 εποχών».

6.
Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια θα επιφέρουν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη;

«Με την καμία. Ή να το πω πιο απλά, όχι».

7.
Τη συνταγή για τα ντολμαδάκια;

«Γιαγιά Μαρίκα, θεά. Έχει αφήσει βιβλίο με συνταγές. Αυτή είναι η αγγλική έκδοση, που έχει όλη τη συνταγή για τα ντολμαδάκια. Για σοκολατάκια, στη μάνα μου!»

8.
Αν είχατε τη δυνατότητα, σε τι αλλαγές νόμων των ΟΤΑ θα προχωρούσατε;

«Εννοείται τη γραφειοκρατία. Σκεφτείτε, ότι από τη στιγμή που δημοπρατούμε ένα έργο μέχρι να υπογράψουμε τη σύμβαση, θέλουμε 9-11 μήνες με όλους εμάς να είμαστε από πάνω. Αυτοί οι ρυθμοί δεν έχουν καμία σχέση με τις ταχύτητες της πραγματικής ζωής».

9.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την ψηφιακή μετάβαση της πόλης;

«Τώρα κάνω διαφήμιση: e-services.cityofathens.gr. Είναι 150 νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε ψηφιοποιήσει το 100% του Δήμου Αθηναίων».

10.
Η Αθήνα έχει πρόβλημα με τη μουτζούρα. Τι έχετε κάνει για τα γκράφιτι;

«Είναι μία μάχη διαρκείας, μία μάχη πολιτισμού. Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουμε κάνει 35.000 τ.μ. Ενδεικτικά ολόκληρη την Πλάκα, τον Πανελλήνιο ή και προχθές την Αρχαία Αγορά. Συνεχίζουμε».

11.
Πλάνο για τα αδέσποτα έχετε;

«Είμαι φοβερά υπερήφανος που έχουμε δημιουργήσει το πρώτο σύγχρονο πρότυπο καταφύγιο για αδέσποτα στη χώρα, όπου λαμβάνουν όλη την πρόνοια και τη φροντίδα που χρειάζονται, μέχρι να βρουν ένα αξιοπρεπές σπίτι. Μπείτε στο animalscityofathens.gr, είναι μια νέα πλατφόρμα υιοθεσιών, στην οποία μπορείτε να εγγραφείτε και ως εθελοντές και να έρχεστε κάθε Κυριακή να μάς βοηθάτε».

12.
Ελπίζουμε να έχουμε φωτισμό για την ασφάλεια όλων.

«Έχετε πολύ δίκιο. Το φως είναι ασφάλεια. Σε μερικές εβδομάδες ξεκινάει το μεγαλύτερο έργο του Δήμου Αθηναίων μετά τη διπλή ανάπλαση. Συνολικά, θα αναβαθμίσουμε 46.000 φωτιστικά μέσα στην πόλη, αντικαθιστώντάς τα με led. Φως, λοιπόν, οικονομίες και ταυτόχρονα αυτοματισμοί. Η Αθήνα μπαίνει στον 21ο αιώνα».

13.
Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στο Σύνταγμα ή θα ακολουθήσουν κι άλλες;

«Αυτήν τη στιγμή το Σύνταγμα είναι ένα άδειο σπίτι, χωρίς έπιπλα. Θα προστεθούν δύο σιντριβάνια για να έχουμε νερό και δροσιά και επίσης τραπεζοκαθίσματα και σκίαστρα. Εκεί που ήταν άσφαλτος, τώρα πλέον έχει ζωή».

14.
Πότε θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση της Πανεπιστημίου;

«Μέχρι το Πάσχα. Έως τότε θα παραδίδεται τμηματικά. Επομένως, πολύ σύντομα θα δείτε το τελικό αποτέλεσμα».

Ο Κώστας Μπακογιάννης δεσμεύτηκε ότι αυτός ο νέος τρόπος επικοινωνίας με τους Αθηναίους θα καθιερωθεί.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here