Τουρκία: Έλληνας καταδικάστηκε για κατασκοπεία – Τι λέει ο γιος του

0

Σε 12 χρόνια και 3 μήνες φυλάκισης καταδικάστηκε Έλληνας πολίτης με καταγωγή από τη Συρία-Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα για κατασκοπεία.

«Τον βασάνισαν & του έφεραν μια γραμμένη ομολογία να υπογράψει»

Ο γιος του 67χρονου, ο οποίος έχει να δει τον πατέρα του εδώ και πάνω από 6 μήνες, μιλώντας στο OPEN, έκανε μια δραματική έκκληση προς την πολιτεία και το υπουργείο Εξωτερικών ότι «είναι ένας αθώος άνθρωπος».

Όπως απόκαλύπτει: «Το πρώτο πράγμα που έκαναν με το που τον συνέλαβαν ήταν να τον κατηγορήσουν αμέσως για κατασκοπεία. Ότι είναι Έλληνας κατάσκοπος και από την πρώτη μέρα ξεκίνησαν να του κάνουν βασανιστήρια με ηλεκτροπληξία, να τον χτυπάνε, του έβαλαν κουκούλα στο κεφάλι για 30 ημέρες, τον έδεσαν…Αφού έγινα όλα αυτα του έφεραν μια γραμμένη ομολογία και τον ανάγκασαν να υπογράψει».

Το χρονικό της σύλληψης & οι κατηγορίες
Σύμφωνα με τον γιο του Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, όλα ξεκίνησαν όταν η μητέρα του το 2014 έφυγε στη Ράκα της Συρίας μόνη της, αφήνωντας απλά ένα γράμμα. Ο πατέρας του πήγε στη Συρία για να τη φέρει πίσω. Έτσι, μόλις γύρισε (στην Τουρκία) επικοινώνησαν μαζί του οι αστυνομικοί. Αυτό έγινε μέχρι το 2017, όπου σκοτώθηκε η μητέρα, οπότε ο Αμπάρα δεν ξανα πήγε στη Συρία.

Ο Αμπάρα από το 2017-20 δεν πήγαινε ούτε στην Τουρκία ούτε στη Συρία, σύξφωνα με το γιο του, ενώ το 2020 άρχισε επιχείρηση με χαλιά και μαζί με Έλληνα συνεργάτη το πήγαιναν και έρχονταν στο Γκαζιαντέπ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, για να αγοράσουν χαλιά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του OPEN, εκεί τους επιτέθηκε μία ομάδα ενόπλων με πολιτικά ρούχα και στη συνέχεια τον συνέλαβαν.

«Οι Τούρκοι τον κατηγορούν για κατασκοπεία κατά της Τουρκίας υπέρ της ΕΥΠ, λόγω της επίσκεψής του στη Συρία, όπου εκεί είχε μιλήσει με κάποιους, αλλά είχε μιλήσει και με ανθρώπους στην Ελλάδα για την κατάσταση στη Συρία», ανέφερε.

«Η κατηγορία είναι κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδος -Πρέπει να γίνει κάτι από τη χώρα»
«Η κατηγορία είναι ξεκάθαρα κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδος. Η κίνηση πρέπει να γίνει και από την Ελλάδα. Από την σύλληψή του μέχρι τη δημοσίευσή της στις 6 Ιουνίου (από τις τουρκικές Αρχές), η πρεσβεία μας έλεγε αυτό που τους έλεγε η τούρκικη πλευρά. Μέχρι τότε μας μιλούσαν για απαγωγή. Μετά τη δημοσίευση όμως δεν έχουν κάνει κάποια κίνηση να βγει από τη φυλακή», πρόσθεσε ο γιος του Αμπάρα.

Ο άνδρας είχε συλληφθεί στις 18 Μαίου στην Τουρκία και επί 38 ημέρες αγνοείτο.

Όπως επισήμανε ο γιος του 67χρονου: «Το ΥΠΕΞ έχει βοηθήσει με διαβήματα, αλλά πρέπει να γίνει κάτι παραπάνω. Είναι ένας άνθρωπος αθώος».

Σύμφωνα με το OPEN, έχουν γίνει οκτώ διαβήματα προς το τουρκικό ΥΠΕΞ και τουλάχιστον άλλες 20 ενέργειες προς τις τουρκικές Αρχές για τον Έλληνα πολίτη, ενώ έχει γίνει καταγγελία στην ΕΕ για απαγωγή Ευρωπαίου πολίτη στην Τουρκία.

«Για πολύ καιρό δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσαμε μαζί του. Αλλά τώρα τελευταία καταφέρνουμε να επικοινωνήσουμε μέσω τηλεφώνου και πηγαίνει ένας από την οικογένεια να τον επισκεφθεί», πρόσθεσε ο γιος του 67χρονου.

Εν τω μεταξύ, οι δικηγόροι του αναμένεται να ασκήσουν έφεση προκειμένου να αθωωθεί και να ελευθερωθεί ο Αμπάρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ