Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drone

0

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις πρόσφατες αδιάκριτες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο αμάχους και πολιτικές υποδομές στο Κίεβο και σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Στο κείμενο συμπερασμάτων που υιοθετήθηκε από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες, η ΕΕ καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσίας στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια της Ουκρανίας και υπογραμμίζει τη στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας να διατηρήσει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Υπενθυμίζοντας τη δήλωση της 30ής Σεπτεμβρίου 2022 και το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών της 12ης Οκτωβρίου 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την κατηγορηματική του καταδίκη και την κατηγορηματική απόρριψη της παράνομης προσάρτησης από τη Ρωσία των περιοχών Donetsk, Luhansk, Zaporizhia και Kherson της Ουκρανίας.

«Όπως και στην περίπτωση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει ποτέ αυτή την παράνομη προσάρτηση. Οι μονομερείς αποφάσεις της Ρωσίας παραβιάζουν σκόπιμα τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και αγνοούν κατάφωρα τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Η Ρωσία δεν έχει καμία νόμιμη βάση για οποιαδήποτε ενέργεια στο έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά Ουκρανών, για τα οποία υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία, και η συνεχής καταστροφή πολιτικών υποδομών αποτελούν «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει τη σταθερή της δέσμευση να λογοδοτήσει Ρωσία, και όλοι οι δράστες και οι συνεργοί τους, και εκφράζει την ισχυρή υποστήριξή της στις έρευνες του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να διερευνήσουν επιλογές ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης λογοδοσία.

Οι κυρώσεις στη Ρωσία
Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής τονίζουν ότι η ΕΕ ενίσχυσε περαιτέρω τα περιοριστικά της μέτρα κατά της Ρωσίας και είναι έτοιμη να συνεχίσει να το πράττει. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη σημασία της διασφάλισης της αποτελεσματικής εφαρμογής, της πρόληψης της καταστρατήγησης και της διευκόλυνσής της, και καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις της ΕΕ. Οι προσπάθειες σε αυτό το θέμα πρέπει να ενταθούν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε πώς να αυξήσει περαιτέρω τη συλλογική πίεση στη Ρωσία για να τερματίσει τον επιθετικό της πόλεμο».

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει τη σημασία των ενιαίων πρακτικών της ΕΕ για την έκδοση βίζας σε σχέση με τους Ρώσους αιτούντες και χαιρετίζει τις ενημερωμένες κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ΕΕ θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί. Θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων για τις ανάγκες ρευστότητάς της, και θα εντείνει την ανθρωπιστική της ανταπόκριση, ιδίως όσον αφορά την ετοιμότητα για το χειμώνα», αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά την έγκαιρη παροχή των υπολοίπων 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μακροοικονομική βοήθεια για την Ουκρανία. Καλεί την Επιτροπή να παρουσιάσει και το Συμβούλιο να εργαστεί για μια πιο διαρθρωτική λύση για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία και να χρησιμοποιηθεί το πλήρες δυναμικό της Συμφωνίας Σύνδεσης και της Συμφωνίας Συνολικού Ελεύθερου Εμπορίου με την Ουκρανία για να διευκολυνθεί η πρόσβασή της στην ενιαία αγορά.

«Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει την ανακούφιση, την αποκατάσταση και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μαζί με διεθνείς εταίρους και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», τονίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης Εμπειρογνωμόνων στο Βερολίνο στις 25 Οκτωβρίου 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τη διακυβέρνηση και τη χρηματοδότηση αυτών των προσπαθειών, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του της 30ης-31ης Μαΐου 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να παρουσιάσει επιλογές σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο με στόχο τη χρήση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων για την υποστήριξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τις αρχές της Λευκορωσίας να σταματήσουν να βοηθούν το ρωσικό επιθετικό πόλεμο επιτρέποντας στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιούν το έδαφος της Λευκορωσίας και παρέχοντας υποστήριξη στον ρωσικό στρατό. «Το καθεστώς της Λευκορωσίας πρέπει να τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις του βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει έτοιμη να κινηθεί γρήγορα με περαιτέρω κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας», αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά τη στρατιωτική υποστήριξη στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας από τις ιρανικές αρχές, η οποία πρέπει να σταματήσει. Από την άποψη αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τις κυρώσεις της ΕΕ που εγκρίθηκαν στις 20 Οκτωβρίου 2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ