Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας απ’ τον βορρά ως τον νότο

0

Ο διευθυντής της CIA και ειδικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου αναμένονται σήμερα στη Μέση Ανατολή για να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν υποστήριξη στην πιο πρόσφατη πρόταση για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι βομβαρδισμοί και οι εχθροπραξίες συνεχίζουν να μαίνονται για 243η μέρα.

Πηγή στο Κατάρ, εμιράτο που μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις της ισραηλινής κυβέρνησης και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, είπε πως ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας Γουίλιαμ Μπερνς αναμένεται στη Ντόχα, προκειμένου να «συνεχίσει να εργάζεται μαζί με τους μεσολαβητές» προκειμένου να κλειστεί συμφωνία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, ο ειδικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για τη Μέση Ανατολή, ο Μπρετ Μακγκέρκ, αναμένεται παράλληλα στο Κάιρο, μερικές ημέρες αφότου ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε τη νέα πρόταση.

Ο οδικός χάρτης που παρουσίασε ο πρόεδρος Μπάιντεν την Παρασκευή -πρόκειται για ισραηλινή πρόταση, κατ’ αυτόν-, προβλέπει πλήρη κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας για έξι εβδομάδες, την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, και την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Θα γίνουν διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, που θα μπορούσε να γίνει «μόνιμη» αν η Χαμάς «τηρήσει τις δεσμεύσεις της», κατά τον κ. Μπάιντεν.

Χθες ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη Χαμάς να δεχθεί την πρόταση που παρουσιάστηκε από τον κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με το Ελιζέ. Από την πλευρά του το Κατάρ ανέφερε πως περιμένει «σαφή θέση» του Ισραήλ, που φάνηκε να παίρνει αποστάσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ