Η πιθανότητα πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχουν ωθήσει πολλούς επενδυτές από τις μετοχές στα ομόλογα.

Οι επενδύσεις σε σταθερό εισόδημα προσφέρουν πολύ υψηλότερες αποδόσεις 180 μονάδων βάσης σε σχέση με τις μετοχές, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Το ρεκόρ 15ετίας αυτό ενδέχεται να συνεχιστεί, τη στιγμή που οι επενδυτές αναμένουν πως η εποχή των χαμηλών επιτοκίων έχει, πια, φτάσει στο τέλος της.

Οι επενδυτές οι οποίοι ήταν διατεθειμένοι να κάνουν την κίνηση αυτή έχουν αντιμετωπίσει ένα σημαντικό sell off ομολόγων το οποίο φαίνεται πως θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της EPFR Global αυτή η στροφή, ακόμα κι αν αποδεικνύεται «ακριβή» τους τελευταίους μήνες, λαμβάνει χώρα τη στιγμή που τα funds ομολόγων καταγράφουν την 21η συνεχόμενη εβδομάδα εισροών, ενώ τα αντίστοιχα funds των μετοχών είχαν καταγράψει εκροές ύψους $2,2 δισ. Στις μεγαλύτερες αγορές, οι επενδυτές αναμένουν πως οι αποδόσεις θα επιστρέψουν σε επίπεδα τα οποία είναι παρόμοια με αυτά πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

«Ακόμα και τα επενδυτικού βαθμού ομόλογα προσφέρουν αποδόσεις συγκρίσιμες με αυτές των μετοχών με τη μισή μεταβλητότητα», σημείωσε ο CEO της Silverdale Capital Pte Ltd., Σάντζεϊ Γκουγκλάνι, προσθέτοντας πως «πρόκειται για μία νέα εποχή για το σταθερό εισόδημα. Δεν είχαμε τόσο καλές αποδόσεις εδώ και 20 χρόνια».

Οι επόμενες αποφάσεις των επενδυτών θα ληφθούν μετά από τη σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ αυτή την εβδομάδα και τις αναμενόμενες δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ την Παρασκευή.

Μετά από την παγκόσμια οικονομική κρίση, όταν οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούσαν να ενισχύσουν την οικονομία με χαμηλά επιτόκια, οι μετοχές αποτελούσαν το επενδυτικό φαβορί.

Η κατάσταση αυτή, όμως, αντιστράφηκε στις αρχές του 2022 όταν η Fed ξεκίνησε την πιο επιθετική νομισματική σύσφιξή της εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι επενδυτές ποντάρουν πως το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη και θα μειώσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Η πιθανότητα περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων έχει πλήξει τις μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες. Ο δείκτης MSCI των μετοχών των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 5% αυτόν τον μήνα.

«Παρατηρούμε μία αλλαγή πλεύσης από τις επενδύσεις σε μετοχές στις επενδύσεις σε ομόλογα», ανέφερε το στέλεχος της Insight Investment της BNY Mellon Corp., Άνταμ Γουάιτλι, προσθέτοντας πως «βάσει της αβεβαιότητας όσον αφορά την οικονομία αλλά και τον πληθωρισμό, οι επενδυτές θεωρούν τα ομόλογα ως σχετικά ασφαλή επιλογή η οποία αποτελεί εναλλακτική των μετοχών».

Υπάρχει, όμως, ακόμα ασυμφωνία όσον αφορά το μέλλον της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μειώθηκαν την περασμένη Τετάρτη, δεδομένων των εκτιμήσεων της Citigroup πως ενδέχεται να δημιουργηθούν πιέσεις στην αγορά.

Σε αντίθεση, οι επενδυτές στις μετοχές κυκλοφορούσαν χαμογελαστοί μετά από το ράλι που προκάλεσαν τα θετικά εταιρικά δεδομένα της Nvidia τόσο στον S&P 500 όσο και στον Nasdaq 100. Οι μετοχές του τεχνολογικού κολοσσού κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 10%.

Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η αγορά της Ιαπωνίας αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Τα funds των μετοχών κατέγραψαν την 10η συνεχόμενη εβδομάδα εισροών τους, σύμφωνα με την EPFR, ενώ τα funds ομολόγων είχαν τη μεγαλύτερη εισροή διετίας κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Αυγούστου.

Εκτός από την Ιαπωνία, η Ασία ενδέχεται να αποτελεί μία καλή επιλογή για όσους θέλουν να επενδύσουν σε μετοχές, δεδομένης της αναπτυξιακής τους προοπτικής, όπως τόνισε και το στέλεχος της Janus Henderson Investors, Σατ Ντούρα.

Την ίδια στιγμή, με την πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης στις ΗΠΑ να μειώνεται συνεχώς και τo αυξημένο δημόσιο χρέος να αυξάνει παράλληλα και την προσφορά ομολόγων, οι αποδόσεις έχουν καταγράψει άνοδο.

«Αναμένουμε πως τόσο τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα μακροπρόθεσμα ομόλογα ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προσφέρουν καλές αποδόσεις», σημείωσε η αναλυτής της Franklin Templeton, Κρίστι Ταν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here