Το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» φτάνει σε κάθε άκρη της Ελλάδας

0

Στην τελετή παράδοσης του νέου ασθενοφόρου για το Κέντρο Υγείας Πάτμου, το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται άμεσα η ενεργειακή και λειτουργική του αναβάθμιση, παραβρέθηκε την Τετάρτη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Το νέο ασθενοφόρο έρχεται να αυξήσει τις παροχές υγείας προς τους πολίτες της Πάτμου, προσδίδοντας μεγαλύτερη ασφάλεια στην καθημερινότητά τους.

«H υγεία μας είναι ένα εθνικό στοίχημα, ένα στοίχημα ζωής που δεν πρέπει να χαθεί με τίποτα”, τόνισε η κυρία Αγαπηδάκη στο πλαίσιο της περιοδείας της στα Δωδεκάνησα, από το Πάτμιον Πνευματικό Κέντρο, όπου πραγματοποίησε ομιλία για την νέα Δημόσια Υγεία στα νησιά και αναφέρθηκε εκτενώς και στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ».

“Αυτό που μας έλειπε μέχρι τώρα είναι η πρόληψη, καθώς με την πρόληψη διατηρούμε την Υγεία”, ανέφερε η κυρία Αγαπηδάκη, τονίζοντας ότι πάμε να προλάβουμε τη νόσο πριν εκδηλωθεί. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην αξία της τηλεϊατρικής, λέγοντας ότι “το κομμάτι της Τηλεϊατρικής που λειτουργεί και εδώ στην Πάτμο δίνει φοβερές δυνατότητες. Η Τηλεϊατρική αποτελεί ισχυρό κίνητρο να προσελκύσει γιατρούς γιατί πολλαπλασιάζονται και τα άτομα που βλέπουν. Για παράδειγμα, νοσηλεία κατ’ οίκον σε 3.500 σημεία σε όλη τη χώρα. ‘Αρα, οι ασθενείς δεν είναι μόνο οι κάτοικοι ενός νησιού. Είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός και έτσι αυτό είναι ισχυρό κίνητρο για να μπορέσει να προσελκύσει γιατρούς, ειδικά στα μικρά και πολύ μικρά νησιά”.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Αγαπηδάκη αναφέρθηκε και στην έναρξη λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Υγείας ( ΚΟΜΥ ) λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ξεκινάνε τον άλλο μήνα οι κινητές ομάδες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, οι οποίες είναι ουσιαστικά μικρά βανάκια που με ένα τηλεφώνημα θα μπορεί ο πολίτης να καλεί σε κεντρική γραμμή στο Υπουργείο Υγείας, να μεταφέρεται το σήμα αμέσως στην ΚΟΜΥ και να τον επισκέπτεται στο σπίτι, με γιατρό, νοσηλευτή, ακόμα και κοινωνικό λειτουργό. Παράλληλα με τις κινητές μονάδες, που είναι φορητά ιατρεία, θα επισκεφθούμε όλες τις απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό θα γίνεται συστηματικά, δε μιλάμε δηλαδή για ένα πρόγραμμα μία κι έξω που κάνουμε τώρα. Μιλάμε για ένα νέο μοντέλο πρόληψης και θα ξέρουν οι νησιώτες μας ότι για παράδειγμα την πρώτη εβδομάδα του μήνα θα έρχεται η κινητή μονάδα στην Πάτμο, στην Κάσο, στην Κάρπαθο, σε όλες τις νησιωτικές περιοχές για να κάνουν τις εξετάσεις τους και να μην έχουμε πια γεωγραφικές ανισότητες στην υγεία”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ