Οι προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου στην Αργεντινή θα παιχτούν ανάμεσα στον ακροδεξιό νεοφιλελεύθερο οικονομολόγο Χαβιέρ Μιλέι, την πρώην υπουργό Ασφάλειας Πατρίσια Μπούλριτς (δεξιά) και τον νυν υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Σέρχιο Μάσα (κεντροαριστερά), με βάση τα ακόμη προκαταρκτικά αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή.

Ο Χαβιέρ Μιλέι, 52 ετών, που αυτοπροβάλλεται ως αντισυστημικός υποψήφιος, πολέμιος της «παρασιτικής πολιτικής κάστας» έκανε αίσθηση, καθώς εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους σε εθνική κλίμακα, πάνω από 32% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα με το 65% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

Ξεπέρασε έτσι τόσο την Πατρίσια Μπούλριτς, 67 ετών, η οποία πήρε προβάδισμα στην αναποφάσιστη δεξιά επί του κεντροδεξιού δημάρχου Μπουένος Άιρες, του Οράσιο Λαρέτα, εξασφαλίζοντας το 27% των ψήφων, καθώς και τον Σέρχιο Μάσα, 51 ετών, υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, που όπως αναμενόταν κέρδισε μεν την εσωκομματική ψηφοφορία στη συμπολίτευση, αλλά κατέλαβε την τρίτη θέση ως προς το ποσοστό των ψήφων, εξασφαλίζοντας το 25%.

Σε αυτές τις ανοικτές, ταυτόχρονες και υποχρεωτικές κομματικές ψηφοφορίες καλούνταν 35 εκατομμύρια πολίτες της Αργεντινής για να επιλέξουν τόσο τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 22ης Οκτωβρίου -κάθε παράταξη χρειάζεται να εξασφαλίσει τουλάχιστον το 1,5% των ψήφων σε εθνική κλίμακα για να μπορεί να κατέβει στις εκλογές-, όσο και τους υποψηφίους τους.

Η διαδικασία χαρακτηρίζεται γενική πρόβα των εκλογών.

Το ποσοστό των ψήφων που έλαβε ο Χαβιέρ Μιλέι χαρακτηρίζεται τιμωρία για δυο κόμματα εξουσίας της Αργεντινής, ένδειξη της απογοήτευσης για την πορεία της οικονομίας και την διαχείρισή της, ιδίως της τεράστιας αύξησης της φτώχειας (πλήττει πάνω από το 40%) και των τιμών (ο πληθωρισμός αγγίζει το 116%).

Ο ωμός και αψύς κ. Μιλέι, που θυμίζει σε αρκετούς τον Ντόναλντ Τραμπ, ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Οι δημοσκοπήσεις τον έφεραν να βρίσκεται κοντά στο 20%.

Η συμμετοχή, κάτω από το 70%, ήταν η χαμηλότερη σε τέτοια διαδικασία αφότου άρχισαν να διεξάγονται στην Αργεντινή πριν από μια δεκαετία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here