Υπουργείο Οικονομικών: Ετοιμάζει μέτρα στήριξης το φθινόπωρο

0

Σε λίστα είναι τα μέτρα στήριξης που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να αναφέρει ότι αυτό που μένει είναι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού ενόψει φθινοπώρου.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε, «Έχουμε μπροστά μας την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (το 2023 για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, κόστους 450 εκατ. ευρώ), το επίδομα θέρμανσης κ.ά.». Η προτεραιότητα θα δοθεί από τον πρωθυπουργό για το ποια από αυτά θα ληφθούν, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Σταϊκούρα «με ασφάλεια τα στοιχεία δείχνουν ότι θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος τον Σεπτέμβριο, που δημιουργήθηκε τους μήνες Ιούλιο- Αύγουστο».

Ωστόσο, επεσήμανε, πως η μεγάλη υπέρβαση στα έσοδα του Ιουλίου δεν σημαίνει ότι όλα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Οπότε, στις αρχές του Σεπτεμβρίου αναμένονται, τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, η πορεία των εσόδων και η πορεία των τουριστικών εισπράξεων. Με άγνωστο «Χ» να παραμένουν οι τιμές τότε του φυσικού αερίου και των καυσίμων. Όλα θα εξαρτηθούν από την εικόνα της πραγματικής οικονομίας τον Σεπτέμβριο, κατέληξε.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, απάντησε ότι «από τον Ιανουάριο 2021 είχαμε πει πως είχαμε ποσοτικοποιήσει και αυτό το μέτρο. Πρέπει, όμως, να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, να μην απαιτούνται παρεμβάσεις σε άλλους τομείς και οι παρεμβάσεις να καταλήγουν στον πολίτη και να μην χάνονται στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Πρόσθεσε, χαρακτηριστικά, ότι «όσο μένει υψηλά η τιμή του φυσικού αερίου ή συνεχίζει να αυξάνεται, που είναι το δυσμενές σενάριο, τόσο θα πρέπει να έχουμε ποσά για πρόσθετες παρεμβάσεις». Τα οποία, όμως, όπως είπε, αφαιρούνται από παρεμβάσεις σε άλλους τομείς.

Fuel Pass 3

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός Fuel Pass 3 στο πλαίσιο των νέων μέτρων στήριξης το φθινόπωρο ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι μετά τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, ενώ πολύ καλά είναι τα στοιχεία των εσόδων του Ιουλίου.

«Τότε με βάση τις ανάγκες του τελευταίου τριμήνου θα συζητηθούν επιπλέον παρεμβάσεις», είπε και προσέθεσε: «Όλα τα έχουμε σε λίστα, το τι από αυτά θα υλοποιηθεί θα εξαρτηθεί από την εικόνα της οικονομίας τον Σεπτέμβριο».

Για το Power Pass, ανέφερε ότι έχουν ήδη πιστωθεί 250 εκατ. ευρώ από συνολικά 300 εκατ. ευρώ.«Υπήρχαν κάποιες λίγες εκκρεμότητες για ελέγχους που γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αφορούν το προηγούμενο εξάμηνο και προσθέσαμε και τον Ιούνιο για να καλύψουμε δικαιούχους των οποίων τα εκκαθαριστικά βγήκαν τον Ιούνιο», εξήγησε για τις πληρωμές που εκκρεμούν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του Αυγούστου και οι πληρωμές των 50 εκατ. ευρώ θα γίνουν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Για το Fuel Pass 2, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι έχουν ήδη πιστωθεί 155 εκατ. ευρώ σε περίπου 2,2 εκατομμύρια δικαιούχους ενώ εκκρεμούν οι αιτήσεις που θα γίνουν μέσα στον Αύγουστο ή θα πληρωθούν μέσα στον Αύγουστο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ