Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (11/11), ότι ολοκλήρωσε την απόσυρση των στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού στην περιοχή της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της αιφνιδιαστικής υποχώρησης από τη Μόσχα.

Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, το υπουργείο ανέφερε ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις και ο εξοπλισμός είχαν μεταφερθεί στην ανατολική, όχθη του Δνείπερου. Το υπουργείο ανέφερε ότι η απόσυρση είχε ολοκληρωθεί την Παρασκευή 11/11/2022 το πρωί στις 05.00 ώρα Μόσχας (04.00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το υπουργείο δεν υπάρχει ούτε ίχνος από στρατιωτικό εξοπλισμό ή στρατιώτης που να έχει μείνει στη δυτική πλευρά του ποταμού, που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα της περιοχής, τη Χερσώνα, και δεν υπήρξαν απώλειες προσωπικού ή εξοπλισμού κατά την αποχώρηση.

Η δήλωση συνέχισε αναφέροντας τις υποτιθέμενες επιτυχίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.

Δεν υπήρχε άμεσα σχόλιο από την Ουκρανία, αλλά η ανακοίνωση φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τις ουκρανικές αναφορές ότι χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες συνεχίζουν να βρίσκονται στη δυτική πλευρά του ποταμού.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ δήλωσε χθες, Πέμπτη (10/11), στο Reuters ότι η Ρωσία θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για να αποχωρήσει από τη Χερσώνα. Εκτίμησε ότι η Ρωσία είχε ακόμα 40.000 στρατιώτες στην περιοχή και δήλωσε ότι στοιχεία από τις υπηρεσίες πληροφοριών δείχνουν ότι οι δυνάμεις της παραμένουν μέσα στην πόλη και γύρω απ’ αυτή.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε μήνυμα που απηύθυνε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει 14 οικισμούς καθώς προέλασαν στον νότο, γεγονός που υποδηλώνει μια από τις ταχύτερες και πιο δραματικές αλλαγές στον έλεγχο περιοχών στους σχεδόν εννέα μήνες του πολέμου.

Το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι κρατά μυστικές τις τελευταίες κινήσεις του, αλλά ανέφερε 12 οικισμούς που είπε ότι έχουν απελευθερωθεί από την Τετάρτη (09/11): ένας εξ αυτών, το Μπλαγκοντάτνε, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της Χερσώνας.

«Συνεχίζονται οι επιθετικές δράσεις στη συγκεκριμένη κατεύθυνση», ανέφερε σε σημερινή ενημέρωση. «Για λόγους ασφάλειας της επιχείρησης, η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει αργότερα».

Η Μόσχα διέταξε μερική υποχώρηση από την περιοχή την Τετάρτη (09/11), σηματοδοτώντας μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές αποτυχίες για το Κρεμλίνο από την έναρξη του πολέμου.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι η απόσυρσή του είναι “αποτυχία” – αντίθετα ισχυρίζεται ότι ήταν απόφαση του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Εικόνες και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή (11/11) δείχνουν ότι η γέφυρα Antonivskyi, ο κύριος αγωγός πάνω από τον Δνείπερο, έχει καταστραφεί.

Ένα βίντεο δείχνει ρωσικά στρατεύματα να διασχίζουν τον ποταμό σε μια πλωτή γέφυρα κάτω από την γέφυρα Antonivskiy.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here