Φορολογικές δηλώσεις: Τι θα γίνει με τις αναδρομικές συντάξεις – Χωρίς πρόστιμα οι εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις

0

Πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά προτίθεται το υπουργείο Οικονομικών να ανοίξει την πλατφόρμα του TAXIS για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η διαδικασία να ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο και πριν το Πάσχα και να ολοκληρωθεί τέλος Ιουνίου.

Έπειτα, θα ακολουθήσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, που φέτος, για πρώτη φορά, εφαρμόζεται το σύστημα των 8 μηνιαίων δόσεων, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αλλαγή στη δυνατότητα που έχουν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν την οφειλή προς την εφορία εφάπαξ εξασφαλίζοντας έτσι την έκπτωση του 3%. 

Τα αναδρομικά

Ταυτόχρονα, με διάταξή του, το υπουργείο Οικονομικών φρόντισε να δώσει λύση σε χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι εισέπραξαν αναδρομικά ποσά για το 2015 ή το 2016 και τους επιβλήθηκαν ή κινδύνευαν να τους επιβληθούν πρόστιμα για μη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Με τη σχετική διάταξη οι συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά θα γλιτώσουν από την επιβολή προστίμου για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει φόρος έως 100 ευρώ.

Η τροπολογία

Συγκεκριμένα με την τροπολογία του υπ. Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, προτείνονται διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες δεν θα επιβάλλονται, εφεξής, πρόστιμα, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή είναι έως 100 ευρώ.

Επίσης, ακυρώνονται ή συμψηφίζονται με οφειλές, ή επιστρέφονται, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί εκ της ανωτέρω αιτίας, για τα οποία δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής ή εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής.

Φορολογικοί συντελεστές

Ο φετινός φόρος εισοδήματος θα υπολογιστεί με βάση τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική και αγροτική δραστηριότητα και γίνεται με βάση τη φορολογική κλίμακα που ίσχυσε από το περσινό έτος:

Ο κατώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται σε 9% και επιβάλλεται μέχρι τα 10.000 ευρώ,

έως τα εισοδήματα των 20.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 22%,

έως τα 30.000 ευρώ 28%,

για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 36%,

για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου ανέρχεται σε 44%.

Για όσους από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, το ισχύον κατά περίπτωση ποσό έκπτωσης φόρου (των 777 ευρώ, των 810 ευρώ κ.ο.κ.) αφαιρείται από τον φόρο, ο οποίος προκύπτει από την εφαρμογή του συντελεστή φόρου 9% στις πρώτες 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος και του συντελεστή 22% στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 10.000 ευρώ και μέχρι τις 12.000 ευρώ

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ