Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοιγμα πάνω από τις 1.000 μονάδες

0

Το ιστορικό ορόσημο των 1.000 μονάδων για πρώτη φορά από το 2014

Τα κατάφερε το ελληνικό Χρηματιστήριο και πέρασε το ιστορικό ορόσημο των 1.000 μονάδων όταν ο Γενικός Δείκτης Τιμών άγγιξε για λίγο τις 1.035,08 μονάδες.

Το συγκεκριμένο ορόσημο παραμένει «μακρινή ανάμνηση» από τη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου 2014, όταν είχε καταγράψει άνοδο 0,20%, ενώ την προηγούμενη ημέρα είχε άλμα 4,14%.

Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια πτωτική πορεία που είχε διάρκεια σχεδόν οκτώ έτη, αν και υπήρξαν σύντομα «άλματα» που όμως δεν άγγιξαν το ψυχολογικό αυτό όριο.

Αισιοδοξία για το 2023

Η φετινή χρονιά άρχισε με καλές προδιαγραφές με ένα γενναίο ανοδικό ράλι που ανέβασε και κράτησε τον ΓΔΤ πάνω από τις 990 μονάδες, επιχειρώντας να διαφοροποιήσει τις θέσεις του ΧΑ από τις διεθνείς αγορές, αν και όχι με επιτυχία σε κάθε συνεδρίαση του Ιανουαρίου.

Ειδικότερα για αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ τηρούν στάση αναμονής για τις ανακοινώσεις σχετικά με τις αυξήσεις επιτοκίων από την αμερικανική Fed τις επόμενες ημέρες και των ανακοινώσεων της ΕΚΤ στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το μίνι ράλι του Ιανουαρίου

Υπενθυμίζεται πως το «μπαράζ» των θετικών προσήμων, με «άλμα» 6,43%, που καταγράφηκε κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν «μια υποσχόμενη αρχή». Οι θέσεις οι οποίες προκρίθηκαν από τους επενδυτές περιέχουν τις προσδοκίες για την κατάκτηση της επενδυτική βαθμίδα της χρονιάς και ένα ομαλό εκλογικό αποτέλεσμα.

Υποστηρικτικά για την Αθήνα λειτούργησε και η θετική ανάλυση της Goldman Sachs, η οποία παρά το απότομο re-rating των ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους έξι μήνες, δηλώνει «ταύρος» για τις μετοχές τους και αυξάνει τις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών κατά 4%/15%/4%, το διάστημα 2022 – 2024.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ