Η 29η Ιουνίου 2022 έχει καταγραφεί ως η πιο σύντομη σε διάρκεια ημέρα, 159 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη του 24ωρου.

Διαρκώς μικραίνει η διάρκεια της ημέρας, με τους επιστήμονες να σημειώνουν στις 29 Ιουνίου 2022 την πιο σύντομη ημέρα, ενώ οι μετρήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Συστημάτων Περιστροφής και Αναφοράς Γης την καταγράφουν κατά 159 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη σε διάρκεια του 24ωρου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ertnews.gr, πρόκειται για την συντομότερη μέρα από τότε που οι επιστήμονες άρχισαν να χρησιμοποιούν ατομικά ρολόγια για να μετρούν την ταχύτητα περιστροφής της Γης.

Γενικά, η Γη κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της μία φορά κάθε 24 ώρες. Ωστόσο, η διάρκεια της ημέρας ποικίλλει λόγω πολλών παραγόντων, που μπορεί να την κάνουν μεγαλύτερη ή μικρότερη.

Οι σεληνιακές παλίρροιες τείνουν να κάνουν την ημέρα μεγαλύτερη. Κάθε 100 χρόνια, η Γη χρειάζεται μερικά επιπλέον χιλιοστά του δευτερολέπτου για να ολοκληρώσει μια περιστροφή στον άξονά της. Η εσωτερική κίνηση του πλανήτη και της ατμόσφαιρας αλλάζει επίσης τη διάρκεια της ημέρας, όπως και η κίνηση των δορυφόρων μας, γράφει το IFL Science.

Όμως τα τελευταία χρόνια, η διάρκεια της ημέρας φαίνεται να μικραίνει. Η Γη έχει σπάσει πολλά ρεκόρ ταχύτητας από το 2020. Στην πραγματικότητα, το 2020 έχει γνωρίσει 28 από τις μικρότερες ημέρες από τη δεκαετία του 1960 μέχρι στιγμής.

Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα γιατί συμβαίνει αυτό, ωστόσο μια πρόταση σχετίζεται με τη μεταβλητότητα του άξονα περιστροφής, ο οποίος δεν έχει ταλαντευτεί τόσο πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η κατανόηση των πολύπλοκων κινήσεων του πλανήτη, ειδικά αν σχετίζονται με μακροπρόθεσμους κύκλους, θα μπορούσε να πάρει κάποιο χρόνο, αλλά ευτυχώς οι περισσότερες από τις επιπτώσεις αυτών των παραλλαγών είναι αμελητέες. Εάν μετά από αρκετούς μήνες ή και χρόνια προκύψει κάποια σημαντική διαφορά, ένα «δίσεκτο» δευτερόλεπτο μπορεί να προστεθεί (ή να αφαιρεθεί) από την επίσημη ώρα και ημερομηνία.

Οι γίγαντες του Διαδικτύου (Facebook, Google, Amazon και Microsoft) θα ήθελαν να εγκαταλείψουν αυτό το δευτερόλεπτο επειδή θα μπορούσε να προκαλέσει σφάλματα στο λογισμικό.

Το τελευταίο επιπλέον δευτερόλεπτο προστέθηκε στην ημέρα της 31ης Δεκεμβρίου 2016. Δεν προβλέπεται να προστεθεί επιπλέον δευτερόλεπτο το 2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here