Ένας νεκρός, χιλιάδες πληγέντες εξαιτίας ισχυρών βροχοπτώσεων στη Χιλή

0

Ισχυρές βροχές σε μεγάλο μέρος της Χιλής από τη Τετάρτη άφησαν πίσω έναν νεκρό και πάνω από 3.000 πληγέντες, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησαν οι αρχές, σύμφωνα με τις οποίες η καταιγίδα περνά πλέον στην Αργεντινή.

Οι βροχές, που συνοδεύονταν από σφοδρούς ανέμους, προκάλεσαν πλημμύρες και καταστροφές με 3.297 πληγέντες, στην πλειονότητά τους στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της εθνικής υπηρεσίας πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών (SENAPRED).

Σε απολογισμό που είχε δημοσιοποιήσει νωρίτερα, ο θεσμός έκανε λόγο για 4.304 πληγέντες κι έναν θάνατο εξαιτίας της «πτώσης στύλου του δικτύου φωτισμού δημοσίων χώρων» στην πόλη Λινάρες (νότια).

Έπειτα από βροχοπτώσεις 24 ωρών και πλέον, τα χειρότερα «πέρασαν» αφού το «μέτωπο» έπληξε «τους νομούς Κοκίμπο, Μετροπολιτάνα, Βαλπαραΐσο και Ο’ Χίγκινς» και πλέον κατευθύνεται προς την επικράτεια της Αργεντινής, εξήγησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Μονσάλβε.

«Το 80% του μετώπου έχει πλέον βγει από τη Χιλή και βρίσκεται στο έδαφος τς Αργεντινής», πρόσθεσε, κατά συνέπεια τα έκτακτα προειδοποιητικά δελτία αίρονται, πρόσθεσε.

Είχε κηρυχθεί συναγερμός υψίστου επιπέδου προχθές εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των ασυνήθιστα ισχυρών ανέμων σε έξι από τους 16 νομούς: στον Κοκίμπο (βόρεια), στον Βαλπαραΐσο και τον Μητροπολιτικό (κεντρικά), στον Ο’ Χίγκινς, στον Νιούμπλε και στον Μπιομπίο (νότια).

Η υπουργός Εσωτερικών Καρολίνα Τοά κήρυξε σε κατάσταση «καταστροφής» πέντε από αυτούς τους έξι νομούς, ώστε να επισπευστεί η διανομή βοήθειας, προτού μεταβεί στην πόλη Κουρανιλάουε, 600 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο, από αυτές που επλήγησαν περισσότερο, εξαιτίας της υπερχείλισης δυο ποταμών.

Περίπου 2.000 σπίτια επλήγησαν από τις πλημμύρες στον τομέα αυτόν, όπου η υπουργός επισκέφθηκε κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ