14.6 C
Athens
Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Ένταση στη βουλή για την παραπομπή Τριαντόπουλου: Αντιδράσεις, ενστάσεις και καταγγελίες αντισυνταγματικότητας

    Με ιδιαίτερη ένταση ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παραπομπή του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο, όπως προτείνει το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις, κάνοντας λόγο για αντικανονική διαδικασία και ζητώντας τη διακοπή της συνεδρίασης, καταγγέλλοντας την ως αντισυνταγματική.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, έκανε λόγο για «πραξικόπημα στο κράτος δικαίου», ζητώντας την επιστροφή του φακέλου στην προκαταρκτική επιτροπή για περαιτέρω διερεύνηση. Ο ίδιος υποστήριξε πως το πόρισμα της πλειοψηφίας είναι ελλιπές, χωρίς ουσιαστική έρευνα, ενώ κατήγγειλε παραβιάσεις του Συντάγματος, του Νόμου περί Ευθύνης Υπουργών, του Κανονισμού της Βουλής και της Ποινικής Δικονομίας.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, που χαρακτήρισε την ψήφιση του πορίσματος «ποινικά κολάσιμη πράξη» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «λαθροχειρία» με στόχο τη συγκάλυψη. Δήλωσε ρητά ότι το κόμμα της δεν θα συναινέσει στην παρούσα διαδικασία.

    Ο Δημήτρης Μάντζος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, υπερασπίστηκε την πρωτοβουλία του κόμματός του για τη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής, παραδεχόμενος ωστόσο την ύπαρξη συνταγματικών ενστάσεων. Τόνισε, πάντως, την ανάγκη λογοδοσίας και υποστήριξε ότι η υπόθεση Τριαντόπουλου δεν θα είχε φτάσει στη Βουλή αν δεν είχε κινηθεί η διαδικασία από το ΠΑΣΟΚ.

    Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, έκανε λόγο για «μεθόδευση» και προσπάθεια «κουκουλώματος» της υπόθεσης, ζητώντας την επιστροφή του φακέλου στην επιτροπή και πραγματική διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας.

    Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Χήτας, δήλωσε ότι και το δικό του κόμμα δεν θα νομιμοποιήσει τη διαδικασία, ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για λανθασμένο κατηγορητήριο που, όπως είπε, δίνει τώρα τη δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία να αποφύγει την πλήρη διερεύνηση με νομικά τεχνάσματα.

    Καθώς η συζήτηση συνεχίζεται σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε κορυφαία πολιτική και θεσμική σύγκρουση, με ευρύτερες συνέπειες για την κοινοβουλευτική διαδικασία και τη δημόσια εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς.

    Related Articles

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles