Χταπόδια συνελήφθησαν από κάμερες ερευνητών που στήθηκαν στον κόλπο Jervis -στη νότια ακτή της Νέας Νότιας Ουαλίας- να πετούν αντικείμενα.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την έκρηξη.
Όπως είπαν, ένας μπορεί να είναι το ‘όχι’ των θηλυκών σε σεξουαλική πρόταση αρσενικών.
Οι επιστήμονες εξέτασαν πλάνα 24 ωρών που ‘τράβηξαν’ υποβρύχιες κάμερες το 2015 και το 2016. Κατέγραψαν 102 παραδείγματα περίπου 10 χταποδιών που σήκωναν πράγματα από το βυθό και τα πετούσαν σε άλλα.
Τα γνωστά για την ευφυΐα τους κεφαλόποδα εκτόξευσαν άμμο, κομμάτια φυκιών και κοχύλια το ένα στο άλλο.
Δείτε το βίντεο.
Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση της μελέτης
- στο 66% των περιπτώσεων, τις ρίψεις τις έκαναν θηλυκά.
- το 32% των εκτοξεύσεων, έγινε ενώ χταπόδια καθάριζαν τα κρησφύγετα τους.
- το 53% συνέβη κατά τη διάρκεια αλληλεπίδρασης με ένα άλλο χταπόδι, ένα ψάρι ή μια από τις κάμερες.
- σε 17 περιπτώσεις το χταπόδι που έκανε τη ρίψη, βρήκε το στόχο του. Υπήρχαν και περιστατικά που το υποψήφιο θύμα, σήκωνε ένα πλοκάμι πριν γίνει η εκτόξευση (“σαν να αναγνώριζε τι θα συμβεί”).
Τονίζεται πως ακόμα και η μέθοδος έχει ενδιαφέρον, με τα χταπόδια να συγκεντρώνουν αυτό που θέλουν να πετάξουν με τα πλοκάμια τους και να χρησιμοποιούν πίδακες νερού για την εκτόξευση.
Oι επιστήμονες σημείωσαν και ότι “τα χταπόδια είναι γνωστά ως εξαιρετικά επιδέξια και ικανά να χειρίζονται διάφορα αντικείμενα. Για παράδειγμα, το είδος Amphioctopus marginatus στοιβάζει και μεταφέρει κελύφη καρύδας, τα οποία χρησιμοποιεί για να χτίσει ένα «κινητό σπίτι».
Κατά κανόνα όμως, αυτό το είδος δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικό.
Συνηθέστερα τα χταπόδια ζουν μόνα και όταν συναντούν άλλα τα μαλώνουν ή/και τα τρώνε.
Στοιχεία ωστόσο, που συγκεντρώνονται τα τελευταία χρόνια υποδηλώνουν ότι οι αλληλεπιδράσεις ορισμένων ειδών είναι πιο περίπλοκες, από ό,τι εκτιμηθεί αρχικά.
Έτσι η ρίψη αντικειμένων μπορεί να είναι τρόπος επικοινωνίας, ενδεχομένως και τρόπος διαχείρισης ανεπιθύμητων σεξουαλικών προτάσεων”.