Αδειάζουν οι ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης-ανησυχητικά τα αποτελέσματα με τους κενούς χώρους

0

Αυτές τις μέρες στον αίθριο χώρο της Wall Street επικρατεί τρομακτική ησυχία ακόμη και κατά τη διάρκεια της ώρας αιχμής μιας καθημερινής πρωινής ημέρας. Ο περιστασιακός πεζός διασχίζει την Pine Street και τη Wall Street, ο σπηλαιώδης χώρος χρησιμοποιείται ως έξοδος του μετρό ή ως μέρος για να κοιμηθεί σε ένα από τα αχρησιμοποίητα τραπέζια μπιστρό.

Ο ουρανοξύστης 47 ορόφων, που ανήκει στο κρατικό ταμείο πλούτου της Σιγκαπούρης και στον όμιλο Paramount, παραμένει άδειοςαπό το 2021, όταν η Deutsche Bank – ο μοναδικός ενοικιαστής του – εγκαταστάθηκε στο Columbus Circle. Οι ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν την ευκαιρία για μια δαπανηρή ανακαίνιση σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν νέους ενοικιαστές που αναζητούν έναν ανανεωμένο χώρο.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, καθώς οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες είτε αναζητούν λαμπερά νέα κτίρια στο Hudson Yards, είτε συρρικνώνουν τα αποτυπώματά τους συνολικά με την επιλογή της εργασίας από το σπίτι εν μέσω ενός περιβάλλοντος αργών συμφωνιών.

Αυτό συμβάλλει σε πρωτοφανείς ποσότητες αχρησιμοποίητων χώρων γραφείων στη Νέα Υόρκη. Οι κενές θέσεις έφτασαν φέτος σε ποσοστό ρεκόρ 22,7%, μετά από δεκαετίες μέσου ποσοστού που δεν ξεπερνούσε ποτέτο 11% ετησίως. Οι εμπειρογνώμονες του προϋπολογισμού της πόλης λένε ότι το ποσοστό κενών χώρων δεν θα πέσει κάτω από το 19% πριν από το 2026 τουλάχιστον.

Τα ρεκόρ ενοικίων της Νέας Υόρκης συμπιέζουν τους ενοικιαστές σε όλες τις συνοικίες

Τα ζητούμενα ενοίκια για χώρους γραφείων «θα κλείσουν το έτος κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα» και πιθανότατα θα φτάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της πόλης. Τα ζητούμενα ενοίκια στα γραφεία του Μανχάταν ήταν κατά μέσο όρο 75,13 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο τον Απρίλιο του 2023, μειωμένα κατά 50 σεντς σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την Colliers.

Πρόκειται για μια ανησυχία για τους αξιωματούχους της πόλης, οι οποίοι την τελευταία δεκαετία στηρίζονται σε έναν συνεχώς αναπτυσσόμενο τομέα εμπορικών ακινήτων για φόρους που πληρώνουν για τα σχολεία, τους αστυνομικούς και την αποκομιδή των σκουπιδιών. Οι φόροι των εμπορικών ακινήτων συνεισφέρουν περίπου το 20% των συνολικών φορολογικών εσόδων της πόλης – με τα κτίρια γραφείων, συγκεκριμένα, να συνεισφέρουν το 10%. Και καθώς τα έσοδα αυτά ισοπεδώνονται, οι δαπάνες της πόλης προβλέπεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, δημιουργώντας προκλήσεις για την ατζέντα του δημάρχου Έρικ Άνταμς.

Στα οκτώ χρόνια πριν από την πανδημία, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 4,7% ετησίως, αντιστοιχώντας περίπου στις δαπάνες που χρηματοδοτούσε η πόλη, σύμφωνα με την Άνα Τσάμπενι, αντιπρόεδρο έρευνας της Επιτροπής Προϋπολογισμού των Πολιτών. Αυτό επέτρεψε στον πρώην δήμαρχο Μπιλ ντε Μπλάζιο να προσλάβει χιλιάδες νέους υπαλλήλους και να επεκτείνει τα προγράμματα που χρηματοδοτούσε η πόλη χωρίς να χρειαστεί να εξετάσει απολύσεις ή περικοπές δαπανών για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού.

«Όλα επιστρέφουν σε όλους αυτούς που λένε ότι ο ντε Μπλάζιο ήταν ο πιο τυχερός δήμαρχος», δήλωσε ο αναπληρωτής ελεγκτής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Ραχούλ Τζέιν. «Υπάρχουν πολλές δύσκολες αποφάσεις που δεν χρειάστηκε να πάρει, επειδή τα έσοδα συνέχισαν να έρχονται», πρόσθεσε ο Τζέιν. «Απλώς δεν είναι αυτό κάτι π5ου αντιμετωπίζει αυτή η διοίκηση αυτή τη στιγμή».

«Οι δαπάνες της πόλης για τα επόμενα πέντε χρόνια για δαπάνες που περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τις αυξήσεις μισθών για τους συνδικαλισμένους υπαλλήλους της πόλης και την έκτακτη και απροσδόκητη αύξηση του αριθμού των αιτήσεων ασύλου προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,9% ετησίως, υπερβαίνοντας τα προβλεπόμενα ετήσια φορολογικά έσοδα κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα», δήλωσε ο Τσάμπενι. Για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού, οι υπηρεσίες της πόλης καλούνται να περικόψουν δαπάνες, είτε αφήνοντας κενές θέσεις να μείνουν ακάλυπτες, είτε περικόπτοντας υπηρεσίες όπως οι ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης και τα γεύματα για τους ηλικιωμένους.

Ο ανεξάρτητος ελεγκτής του προϋπολογισμού της πόλης συμφώνησε με τις εκτιμήσεις του δήμου για αργή αύξηση τόσο των φορολογικών εσόδων όσο και των συνολικών εσόδων κατά την πενταετία του οικονομικού σχεδίου, αλλά εκτίμησε ότι η συνολική αύξηση των εσόδων από φόρους ακίνητης περιουσίας θα είναι υψηλότερηαπό τις εκτιμήσεις του δήμου από το 2025 έως το 2027. Όλοι οι φόροι της πόλης που σχετίζονται με τα εμπορικά ακίνητα είναι πιθανό να αυξηθούν αργά, αν αυξηθούν καθόλου, διαπίστωσε ο ανεξάρτητος ελεγκτής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ