Τα οφέλη των άμεσων πληρωμών ως εναλλακτικού τρόπου πληρωμής, καθώς και τις τάσεις που επικρατούν στο ευρωπαϊκό τοπίο των πληρωμών ανέδειξαν εκπρόσωποι του κλάδου που συμμετείχαν στο πάνελ που συντόνισε η CEO της ΔΙΑΣ, Σταυρούλα Καμπουρίδου, με θέμα «Το τοπίο των πληρωμών στην Ελλάδα, πότε οι άμεσες πληρωμές θα γίνουν η νέα κανονικότητα;».
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου «Payments 360o» που διοργανώθηκε την Πέμπτη 16 Ιουνίου με θεματικό άξονα τη νέα γενιά ψηφιακών πληρωμών και τις «Πληρωμές 4.0».
Μεγάλη αύξηση
Στην εισαγωγική τοποθέτησή της, η κ. Σταυρούλα Καμπουρίδου αναφέρθηκε στο ορόσημο της διασύνδεσης της ΔΙΑΣ με το σύστημα άμεσων πληρωμών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γνωστό ως TIPS, στις 10 Δεκεμβρίου 2021, γεγονός που έδωσε δίοδο στους πολίτες της Ελλάδας να στέλνουν και να λαμβάνουν άμεσα χρήματα από και προς την Ευρώπη, καθώς σε αυτό συμμετέχουν 22 Πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων όλων των συστημικών τραπεζών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου 5μήνου του 2022, το 25% των διατραπεζικών εμβασμάτων γίνεται άμεσα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι χρήστες θέλουν να ανταλλάσσουν χρήματα σε δευτερόλεπτα. Το ίδιο διάστημα, οι άμεσες πληρωμές έχουν αυξηθεί κατά 100%, σε ετήσια βάση, ενώ το υποπροϊόν IRIS P2P για πληρωμές μεταξύ φίλων μέσω κινητού έχει καταγράψει αύξηση 650% την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Καμπουρίδου.
Ασφάλεια και ευκολία
Ο κ. Γιώργος Κορφιάτης, υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Συστημάτων Πληρωμών και Διακανονισμού της ΤτΕ, επισήμανε τα οφέλη των άμεσων πληρωμών για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους πολίτες καθώς, μέσω του TIPS, οι πληρωμές λιανικής γίνονται φθηνότερες, ευκολότερες, ασφαλέστερες και φιλικότερες προς το περιβάλλον. «Η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει την πλήρη υιοθέτηση των άμεσων πληρωμών και η ίδια πρωτοπορεί στον τομέα αυτό. Με απόφαση της Διοίκησης, προτίθεται να ενταχθεί και η ίδια στο TIPS ως Τράπεζα δικαιούχου, διευρύνοντας έτσι τη χρήση των άμεσων πληρωμών για φορείς του Ελληνικού Δημοσίου», σημείωσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι η επιλογή αυτή θα συμβάλλει στη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών εκσυγχρονίζοντας την αλληλεπίδρασή τους με το Δημόσιο.
Άμεσες πληρωμές
Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται εντός του 2022 σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στις άμεσες πληρωμές, με την τιμολόγηση των σχετικών προϊόντων να μπαίνουν στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως αποκάλυψαν οι ομιλητές έως το τέλος του έτους αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή νέος ευρωπαϊκός κανονισμός που θα ευθυγραμμίζει την τιμολόγηση των μεταφορών πίστωσης (SCT) με την τιμολόγηση των άμεσων πληρωμών (SCT Inst), μηδενίζοντας ουσιαστικά το επιπλέον κόστος άμεσων πληρωμών. Το γεγονός αυτό, αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στη χρήση των άμεσων πληρωμών από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς σήμερα παρατηρείται διαφοροποίηση στην τιμολόγηση του προϊόντος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά.