Ανακωχή ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς για 7η ημέρα

0

Παρατάθηκε σήμερα για έβδομη μέρα, η ανακοχή ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ, ώστε να επιτραπεί στους μεσολαβητές να συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση για νέες απελευθερώσεις ομήρων.

Μερικά λεπτά προτού εκπνεύσει η ισχύς της ανακωχής στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε μέσω X (του πρώην Twitter) πως «η επιχειρησιακή παύση θα συνεχιστεί υπό το φως των προσπαθειών των μεσολαβητών να συνεχιστεί η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων» και θα συνεχίσει να υπόκειται «στους όρους του πλαισίου» που έχει συμφωνηθεί.

Προηγήθηκε η έκτη κατά σειρά ανταλλαγή ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους τη νύχτα.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού είχε διαμηνύσει πως η ισραηλινή κυβέρνηση θα αποφάσιζε την επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων «αμέσως» εάν δεν λάμβανε κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερώσει σήμερα η Χαμάς πριν από τις 07:00.

«Πριν από λίγο, το Ισραήλ έλαβε κατάλογο (ονομάτων) γυναικών και παιδιών» που θα απελευθερωθούν «δυνάμει των όρων της συμφωνίας, και κατά συνέπεια η εκεχειρία θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Η Χαμάς ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι η ανακωχή θα συνεχιστεί για «έβδομη ημέρα». Κάτι που επιβεβαίωσε κατόπιν και το Κατάρ.

 

Πόσοι όμηροι έχουν απελευθερωθεί

Η ανακωχή, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την Παρασκευή 24η Νοεμβρίου, αρχικά για τέσσερις ημέρες, προτού παραταθεί για άλλες δύο και σήμερα για ακόμη μια μέρα, επέτρεψε την απελευθέρωση 70 ισραηλινών ομήρων και 210 παλαιστινίων κρατουμένων. Εξάλλου περίπου 30 αλλοδαποί, κυρίως εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα από την Ταϊλάνδη, αφέθηκαν ελεύθεροι εκτός του πλαισίου της συμφωνίας.

Παράλληλα, επέτρεψε να αυξηθεί κατά πολύ η ανθρωπιστική βοήθεια που διανεμήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, που πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό και έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές εξαιτίας των ακατάπαυστων βομβαρδισμών που υφίστατο για επτά εβδομάδες.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφθασε μετά τα μεσάνυχτα στο Ισραήλ, όπου σήμερα θα έχει συνομιλίες κυρίως με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, που αναμένεται να πιέσει προκειμένου να υπάρξει νέα παράταση της ανακωχής, προτού επισκεφθεί την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Τις επόμενες ημέρες, θα επικεντρωθούμε στο να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραταθεί η παύση (σ.σ. των στρατιωτικών επιχειρήσεων) προκειμένου να μπορέσουμε να βγάλουμε περισσότερους ομήρους και να μπορέσει να εισέλθει περισσότερη βοήθεια», είπε χθες στο περιθώριο συνόδου των ΥΠΕΞ των κρατών μελών του NATO στις Βρυξέλλες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ