Τρίμηνη αναστολή στις αιτήσεις από Βόρεια Αφρική, συνεργασία με Λιβύη και στρατηγική αποτροπής μέσω θάλασσας ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό
Νέα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την αυξανόμενη πίεση από την πλευρά της Λιβύης. Την πρωτοβουλία εξειδίκευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Πρώτο και βασικό μέτρο αποτελεί η τρίμηνη αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για όλους όσοι φθάνουν από τη Βόρεια Αφρική μέσω θαλάσσης. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση κατατέθηκε ήδη στη Βουλή και αναμένεται να υπερψηφιστεί. Η ρύθμιση βασίζεται στη νομική επιχειρηματολογία που χρησιμοποιήθηκε κατά την κρίση στον Έβρο το 2020.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται, καθώς η νέα πολιτική προβλέπει αυστηρότερη επιτήρηση και αποτροπή.
Το δεύτερο μέτρο αφορά τη δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής φιλοξενίας στην Κρήτη, με σκοπό την τοπική διαχείριση των νέων αφίξεων. Η δομή αυτή θα λειτουργήσει αρχικά ως χώρος υποδοχής για όσους δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου λόγω της τρίμηνης αναστολής.
Το τρίτο σκέλος του σχεδίου περιλαμβάνει διπλωματικές επαφές με τη Λιβύη, τόσο με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης όσο και με την ανατολική διοίκηση, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία συνεργασίας για την αποτροπή των αναχωρήσεων από τα λιβυκά παράλια.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το Λιμενικό και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα να συμβάλουν στην αποτροπή αναχωρήσεων ή – όπου αυτό δεν είναι δυνατό – στη συντονισμένη επιστροφή σκαφών πριν εξέλθουν από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα: «Η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει». Πρόσθεσε πως οι διακινητές και οι υποψήφιοι μετανάστες πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον η θαλάσσια διέλευση προς την Ελλάδα θα είναι πιο δύσκολη από ποτέ, και τα χρήματα που ξοδεύουν μπορεί να αποβούν άχρηστα.