Ανησυχία και προβληματισμός στον εμπορικό κόσμο

0

Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στον εμπορικό κόσμο, όπως καταγράφηκε στην τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την Παρουσίαση της Μελέτης που εκπόνησε το Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με γνωστή εταιρεία, για τις ζημιές της πανδημίας στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου της Αττικής.

 

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης έλαβαν τον λόγο εκπρόσωποι εμπόρων από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Κοινή διαπίστωση όλων είναι, ότι ο μήνας Δεκέμβριος «τρέχει» με πολύ αργή ταχύτητα και δεν θυμίζει εορταστικές περιόδους παρελθόντων ετών.

Βασικές αιτίες οι περιορισμοί για την είσοδο ανεμβολίαστων στα καταστήματα, η οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών και ο φόβος για την πανδημία.

 

Ανεπαρκής στήριξη της αγοράς

Δυσαρέσκεια εκφράστηκε για τη στήριξη που έχουν λάβει οι εμπορικές επιχειρήσεις από την Πολιτεία κατά τη διάρκεια της Πανδημίας. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν έτυχε στήριξης, σε μεγάλο αριθμό η στήριξη ήταν μέτρια ως ανεπαρκής, ενώ η Πολιτεία απαιτεί φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για να γίνει η εκταμίευση της στήριξης.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των εμπόρων τα καταστήματα έκλεισαν με κρατική εντολή και είναι άδικο να αποζημιώνονται μόνο όσοι είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.

Τέθηκε ακόμη το μείζον θέμα των επερχόμενων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που, κατά την άποψή τους, θα είναι αδύνατον να καλυφθούν, με δεδομένη και τη μείωση των εισπράξεων.

Στο δυσμενές αυτό περιβάλλον έρχεται να προστεθεί η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, που επιδεινώνει την κατάσταση για τα εμπορικά καταστήματα.

 

Οι παρεμβάσεις

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15/12/2021, τοποθετήθηκαν ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Αντιπρόεδρος κ. Νίκος Κογιουμτσής και ο Οικονομικός Επόπτης κ. Παναγιώτης Παντελής, και, με αλφαβητική σειρά, οι κ.κ. : Αναστόπουλος Ανδρέας από τον Εμπορικό Σύλλογο Καλλιθέας, Ασημάκος Γιώργο από τον Εμπορικό Σύλλογο Ν. Σμύρνης, Βαγενάς Γιώργος από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζαφειρόπουλος Κώστας από τον Εμπορικό Σύλλογο Πάτρας, Καρυώτης Νικόλαος από τον Εμπορικό Σύλλογο Ολυμπίας, Κασιμάτης Αδμόνδος από τον Εμπορικό Σύλλογο Π. Φαλήρου, Καφούνης Σταύρος Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, Κροκίδης Γιώργος από τον Εμπορικό Σύλλογο Ζωγράφου, Κωστικόγλου Σωκράτης από τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου, Μπιρλής Θανάσης από τον Εμπορικό Σύλλογο Ηλιούπολης, Μπόνης Νικόλαος από την ΕΣΕΕ, Πολιτάκης Παύλος από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών & Νήσων Αιγαίου, Ρέχας Κωνσταντίνος από τον Εμπορικό Σύλλογο Κατερίνης, Σαββίδης Μάκης από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, Τσαγγάρης Θανάσης από τον Εμπορικό Σύλλογο Νίκαιας και Φιλιππίδης Παντελής από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ