Την περασμένη Κυριακή 27/11/2022 πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά από το Δίκτυο Νέων Μεταναστευτικής Καταγωγής, ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, εκδήλωση προκειμένου να ανοίξει το ζήτημα της ουσιαστικής ένταξης των μεταναστών και της πολιτικής τους ορατότητας.
Συγκεκριμένα, η συζήτηση που έλαβε χώρα στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, είχε ως κεντρικούς ομιλητές τους εξής:
- Αντιλιάν Κοτζάι: Πρόεδρος Νέων Μεταναστευτικής Καταγωγής ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
Κωνσταντίνος Βλαχάκης: Γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
Γιώργος Τσούμας: Επικεφαλής Δικτύου Νέας Γενιάς – Μέλος πολιτικού συμβουλίου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ - Θωμάς Αχταρίδης: Συντονιστής Τομέα Δικαιωμάτων ΜέΡΑ25
- Jean Didier Totow Tom-Ata
Πρόεδρος του Ελληνικού φόρουμ προσφύγων – Πρόεδρος της κοινότητας του Κονγκό
Μοχτάρ Ρεζάι: Μέλος του ΔΣ του Φόρουμ Μεταναστών – Πρόεδρος της κοινότητας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων
Πρώτος πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Δικτύου ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, ο οποίος αρχικά σημείωσε πως αν και σαν Δίκτυο δεν έχουν κλείσει καλά καλά ένα χρόνο ζωής, εντούτοις έχουν καταφέρει πολλά πράγματα σε επίπεδο δράσεων και παρεμβάσεων. Ενδεικτικά ανέφερε πως στάθηκαν δίπλα στον Σαϊντού, τον Σαλμάν και τον Σισσέ, όταν πριν λίγους μήνες έδιναν αγώνα για να μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα, καθώς κινδύνευαν με απέλαση την στιγμή, μάλιστα, που πήγαιναν σχολείο. Οι ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ βρέθηκαν έξω από τα σχολεία, όταν οι μετανάστες έδιναν εξετάσεις για την διαδικασία της πολιτογράφησης, καθώς τα θέματα που εξετάζονται είναι πάρα πολύ δύσκολα, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από τα κοινωνικά και πολιτικά τους δικαιώματα. Οι ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ έδειξαν ότι παλεύουν για την αλληλεγγύη και την πολιτική ορατότητα. Παλεύουμε ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν οι λογικές των διακρίσεων.
Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στον Κωνσταντίνο Βλαχάκη. Ο Γραμματέας της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ τόνισε εξαρχής ότι η ένταξη και η συμπερίληψη των μεταναστών και των παιδιών τους στην ελληνική κοινωνία είναι ταυτοτικό ζήτημα. Συμπλήρωσε, πως, ο νόμος περί ιθαγένειας του ΣΥΡΙΖΑ που έφερε δεκάδες χιλιάδες στο κοινωνικό προσκήνιο ήταν μια τομή και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν τον αγώνα, ώστε κανένας και καμία να είναι ή να νιώθει μόνος-η. Επίσης, κάλεσε τα παιδιά μεταναστευτικής καταγωγής να ενταχθούν στις πολιτικές οργανώσεις, ώστε να δυναμώσει η φωνή τους.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τσούμας, επικεφαλής Δικτύου Νέας Γενιάς και Μέλος πολιτικού συμβουλίου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ. επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είναι διαχρονικά δίπλα στους μετανάστες. Υπενθύμισε πως το κόμμα της αντιπολίτευσης ψήφισε το νόμο περί ιθαγένειας που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και το 2010 είχε φέρει νόμο για την κτήση της ιθαγένειας, η οποία βγήκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ το 2013, λόγω και της αντιδραστικής πολιτικής του Σαμαρά. Τρίτος ομιλητής ήταν ο Συντονιστής Τομέα Δικαιωμάτων ΜέΡΑ25, Θωμάς Αχταρίδης, τονίζοντας ότι απέναντι στο μίσος και τον ρατσισμό πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι μαζί, παρόλες τις διαφορές. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι μετανάστες είναι οργανικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και θα πρέπει να αγωνιστούμε όλοι και όλες μαζί για την πολιτική τους ορατότητά.
Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος του Ελληνικού φόρουμ προσφύγων και πρόεδρος της κοινότητας του Κονγκό, Jean Didier Totow Tom-Ata. Ο πρόεδρος του ελληνικού φόρουμ Προσφύγων είπε ότι ο ρατσισμός σπάει στην πράξη. Όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως χρώματος και καταγωγής έχουν τις ίδιες έγνοιες και τα ίδια προβλήματα. Πρέπει να καταπολεμηθεί ο θεσμικός και κοινωνικός ρατσισμός. Γ΄αυτό μάλιστα προσκάλεσε το κοινό να «έρθουν να πιούν καφέ» στον χώρο της Κοινότητας του Κονγκό, γιατί το πρώτο και ίσως ουσιαστικότερο βήμα που μπορεί να γίνει είναι να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον και να συνυπάρξουμε ως ίσοι.
Τέλος, πολύ σημαντικά ήταν και όσα είπε Μοχτάρ Ρεζάι, Μέλος του ΔΣ του Φόρουμ Μεταναστών- Πρόεδρος της κοινότητας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων. Συγκεκριμένα, στάθηκε αρχικά στις δυσκολίες και τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πρόσφυγες, καθώς υπάρχει γύρω μας έντονα ο θεσμικός και κοινωνικός ρατσισμός. Τόνισε πως πρέπει όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να συγκρουστούν με τις προκαταλήψεις που επικρατούν, ώστε να έχουμε πιο δίκαιη κοινωνία.
Η συζήτηση έγινε ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όταν ο λόγος δόθηκε στο κοινό. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν αρκετοί μετανάστες, αλλά και Έλληνες μεταναστευτικής καταγωγής. Παρουσιάζοντας σε όσους είχαμε τη χαρά να βρεθούμε εκεί τα δικά τους βιώματα και τις δικές τους συγκεκριμένες δυσκολίες μας έκαναν να προβληματιστούμε ακόμη περισσότερο σχετικά με το πόσο σημαντική είναι η ένταξη και η ορατότητα αυτών των ανθρώπων. Την ίδια στιγμή, μας μίλησαν για το ρατσισμό που υφίστανται, αλλά και για τις περιπτώσεις που οι ντόπιοι Έλληνες τους αντιμετωπίζουν καχύποπτα ή και εχθρικά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μίλησαν για την δαιδαλώδη γραφειοκρατία που έχουν να αντιμετωπίσουν, προκειμένου να αποκτήσουν τα αυτονόητα.
Ο πρόεδρος του Δικτύου, ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, Αντιλιάν Κοτζάι, έκλεισε την εκδήλωση με κάτι που είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Επεσήμανε ότι όλοι μας πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι όποτε το κράτος επιλέγει να περιθωριοποιήσει, να εργαλειοποιήσει ή να καταπατήσει τα δικαιώματα μιας κοινωνικής ομάδας, όπως αυτή των μεταναστών, πρέπει να ενεργοποιούμαστε όλοι, γιατί ανοίγει ο δρόμος για την καταπάτηση των δικαιωμάτων όλων μας.
*Ρεπορτάζ και φωτογραφίες από τη Ναταλία Διονυσιώτη