«Απαγόρευση» στις συναλλαγές για όσους έχουν οφειλές μικρών ποσών προς την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ

0

Μέσα στον Οκτώβριο, με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, θα τεθεί σε εφαρμογή το γνωστό ενιαίο πιστοποιητικό «οικονομικής ενημερότητας».

Έτσι, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Δημόσιο, αλλά ταυτόχρονα έχουν οφειλές προς αυτό, θα «μπλοκαριστούν» και δεν θα μπορούν να εισπράττουν χρήματα μέχρι να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Επίσης, θα υπάρξει περιορισμός στις συναλλαγές ιδιωτών που οφείλουν μικρά ποσά στην ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ.

Με την υιοθέτηση μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και του ενιαίου πιστοποιητικού ενημερότητας, η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ προσβλέπουν να περιορίσουν την ικανότητα εκείνων που καταφέρνουν να αποσπούν κρατικά χρήματα, ενώ έχουν εκκρεμείς οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Το ενιαίο πιστοποιητικό «οικονομικής ενημερότητας» θα αντικαταστήσει τις ξεχωριστές φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες που εκδίδονται αυτή τη στιγμή από τους δύο φορείς, οι οποίες δεν επικοινωνούν και δεν αλληλοενημερώνονται σχετικά με πιθανές οφειλές.

Έτσι, όσοι έχουν αυτή τη στιγμή ανοιχτούς λογαριασμούς είτε με την Εφορία είτε με τον ΕΦΚΑ, είναι προτιμότερο να φροντίσουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

Η εισαγωγή του νέου ενιαίου Πιστοποιητικού Οικονομικής Ενημερότητας θα έχει ως συνέπεια ότι όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην ΑΑΔΕ ή σε ασφαλιστικά Ταμεία δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους.

Εκτός από τις επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές με το δημόσιο, οποιοσδήποτε πολίτης που έχει οφειλές, ακόμη και μικρές, προς έναν από τους δύο φορείς, δεν θα μπορεί να ολοκληρώσει τις συναλλαγές του – όπως η μεταβίβαση ενός ακινήτου – αν δεν τακτοποιήσει πρώτα τις οφειλές του.

Η εφαρμογή του Ενιαίου Πιστοποιητικού είχε προγραμματιστεί για τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ωστόσο οι αλλαγές στο καθεστώς έκδοσης της φορολογικής ενημερότητας δημιούργησαν ασυμβατότητες μεταξύ των συστημάτων της ΑΑΔΕ και του ΕΦΚΑ. Ως εκ τούτου, απαιτούνται οι απαραίτητες προσαρμογές και η εφαρμογή του θα γίνει αυτό το φθινόπωρο.

Το νέο κοινό πιστοποιητικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας θα αντικαταστήσει τα υπάρχοντα πιστοποιητικά που εκδίδονται ξεχωριστά από την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ για οφειλές.

Το ενιαίο Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας θα εκδίδεται από μία μόνο υπηρεσία και θα περιλαμβάνει πληροφορίες και για τους δύο φορείς, την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ.

Η έκδοση του κοινού πιστοποιητικού προβλέπεται από τον νόμο 4934/2022, ο οποίος παρέχει τη δυνατότητα για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, καθώς και για νομικές οντότητες, να αποκτούν ένα ενιαίο Πιστοποιητικό Οικονομικής Ενημερότητας μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Συγκεκριμένα, κάθε ενδιαφερόμενος, είτε φυσικό είτε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, μπορεί να υποβάλει αίτηση για την έκδοση του ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας μέσω της ειδικής πλατφόρμας που διατίθεται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ