Απομάκρυνση τραπεζοκαθισμάτων από τον δήμο Αθηναίων: Πρόστιμα και πάγωμα αδειών σε καταστήματα

0

Σε μπαράζ ελέγχων προχωρά ο δήμος Αθηναίων, για τα τραπεζοκαθίσματα, επιβάλλοντας αυστηρά πρόστιμα.

Ειδικότερα, ο δήμος Αθηναίων πραγματοποιεί σαρωτικούς ελέγχους με επιβολή προστίμων, απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων και – για πρώτη φορά – «στέρηση» της δυνατότητας στους «υπότροπους» καταστηματάρχες για έξι μήνες να ανανεώσουν την άδεια τοποθέτησης τραπεζιών στο δημόσιο χώρο. Στόχος, να αντιμετωπιστεί η παράνομη κατάληψη σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους και πλατείες της πόλης.

Η επιχείρηση του δήμου έχει πρώτιστο στόχο να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών και των επισκεπτών της Αθήνας, καθώς μετά την περίοδο της πανδημίας, κι ενώ η πόλη ανακτά τους ρυθμούς της, παρατηρούνται φαινόμενα καταστρατήγησης του Νόμου για την κατάληψη του δημόσιου χώρου, που κάνουν πιο δύσκολη την κυκλοφορία των πεζών στην πρωτεύουσα.

Από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iefimerida.gr, η Δημοτική Αστυνομία της Αθήνας και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου, έχουν πραγματοποιήσει σωρεία ελέγχων στα καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος και ήδη έχουν εκδοθεί 324 εντολές απομάκρυνσης τραπεζοκαθισμάτων, σε σύνολο 732 παραβάσεων.

Για πρώτη φορά, ο Δήμος Αθηναίων προχωρεί στην απόφαση, η οποία θα έρθει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης για αναστολή έκδοσης άδειας κατάληψης κοινόχρηστου χώρου ή ανάκληση της τυχόν υπάρχουσας άδειας για διάστημα έξι μηνών σε καταστήματα (ΚΥΕ) που βρέθηκαν σε δύο διαδοχικούς ελέγχους να έχουν καταλάβει επιπλέον χώρο από τον προβλεπόμενο.

Ο Δήμος Αθηναίων «παγώνει» τις άδειες για πέντε μαγαζιά στο Κολωνάκι, στην Αιόλου και στο Κουκάκι

Συγκεκριμένα, σε πέντε καταστήματα -δύο στο Κολωνάκι, δύο στην Αιόλου και ένα στο Κουκάκι- τα συνεργεία του Δήμου σήκωσαν τα τραπεζοκαθίσματα και οι ιδιοκτήτες τους δε θα έχουν τη δυνατότητα για τους επόμενους έξι μήνες να αιτηθούν στον Δήμο άδεια για κατάληψη δημοσίου χώρου. Ενδεικτικά, σε ένα από αυτά, επιβλήθηκε και πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ, ενώ σε ένα ακόμη από την ίδια λίστα, το ύψος του προστίμου που βεβαιώθηκε ανήλθε στις περίπου 10.000 ευρώ. Ωστόσο, το πραγματικό πρόστιμο είναι πολύ μεγαλύτερο, εάν αναλογιστεί κανείς την απώλεια εσόδων που προκύπτει λόγω της αφαίρεσης των τραπεζοκαθισμάτων.

Την ίδια «μοίρα» θα έχουν, όπως αναφέρουν πηγές του Δήμου Αθηναίων, και άλλες επιχειρήσεις στις οποίες έχουν ήδη βεβαιωθεί αντίστοιχες παραβάσεις και μένει να ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη από τον Νόμο διαδικασία.

«Ξεσκονίζουν» ακόμη και περίπτερα και μίνι μάρκετ

Παρανομίες και κατάληψη χωρίς άδεια κοινόχρηστου χώρου καταγράφονται και σε εμπορικά καταστήματα, μίνι μάρκετ, υπαίθριους πάγκους και περίπτερα. Συγκεκριμένα, από την αρχή του χρόνου, έχουν πραγματοποιηθεί 457 έλεγχοι σε περίπτερα για υπέρβαση στην κατάληψη κοινόχρηστου χώρου σε:

  • 96 εμπορικά καταστήματα
  • 43 πάγκους υπαίθριου εμπορίου
  • 184 μίνι μάρκετ

Συνολικά, έχουν επιδοθεί 231 εντολές άρσης κατάληψης στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Τι προβλέπει ο Νόμος

Η διαδικασία που προβλέπει ο Νόμος, ακολουθεί τα εξής στάδια:

  1. Έλεγχο για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου
  2. Σε περίπτωση παράβασης κοινοποιείται στον παραβάτη εντολή άρσης της παράβασης εντός 7 ημερών
  3. Επανέλεγχο σε χρονικό διάστημα μετά την παρέλευση του επταημέρου
  4. Σε περίπτωση που δεν έχει συμμορφωθεί πραγματοποιείται απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων
  5. Νέο έλεγχο μετά την άρση και σε περίπτωση παράβασης απόφαση αναστολής έκδοσης άδειας κατάληψης κοινόχρηστου χώρου ή ανάκληση της τυχόν υπάρχουσας άδειας για 6 μήνες
  6. Άμεση βεβαίωση με το προβλεπόμενο πρόστιμο που αναλογεί.

Σημειώνεται ότι βάσει του Νόμου, ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει καμία δυνατότητα να αφαιρέσει άδεια λειτουργίας ή να επιβάλει κλείσιμο του καταστήματος. Η μόνη δυνατότητα που έχει και θα εξαντληθεί ως μέσο πίεσης είναι το «πάγωμα» για 6 μήνες της αδειοδότησης για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Τι σημαίνει η μη παραχώρηση άδειας κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για 6 μήνες

Σε περίπτωση που το κατάστημα αγνοήσει το διοικητικό μέτρο για το «πάγωμα» της άδειας και τοποθετήσει ξανά τραπεζοκαθίσματα, το πρόστιμο θα αφορά το σύνολο του χώρου για το οποίο είχε λάβει άδεια και όχι μόνο για τον χώρο της παράβασης.

Το πρόστιμο κυμαίνεται ανάλογα με την υπέρβαση.

Ο Δήμος σηκώνει ακόμη και τις γλάστρες που έχουν τοποθετηθεί παράνομα

Στα καταστήματα όπου σημειώνονται παραβάσεις οι υπηρεσίες του Δήμου δεν αφαιρούν μόνο τα τραπέζια και τις καρέκλες, αλλά και τα σκίαστρα, τα υαλοπετάσματα, τις γλάστρες και κάθε άλλο διακοσμητικό στοιχείο για το οποίο δεν έχει εκδοθεί σχετική άδεια.

Κατά μέσο όρο, από κάθε κατάστημα το οποίο δε συμμορφώνεται με τις συστάσεις, κατάσχονται 8 τραπέζια, 30 καρέκλες, 3 σκίαστρα και 6 υαλοπετάσματα.

Οι τέσσερις περιοχές με τις μεγαλύτερες παρανομίες

Η πλατεία Αγίας Ειρήνης, η οδός Αρχελάου, η οδός Τσακάλωφ και η πλατεία Μαβίλη, είναι οι περιοχές στις οποίες έχουν εντοπιστεί τα πιο έντονα προβλήματα, με αποτέλεσμα εκεί οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων να έχουν εστιάσει το τελευταίο διάστημα τους ελέγχους. Συνολικά, σε καθημερινή βάση, επτά συνεργεία διενεργούν κατά τις βραδινές ώρες, ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ).

Έτσι, τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Δήμου Αθηναίων:

  • Στην πλατεία Αγ. Ειρήνης έχουν διενεργηθεί 29 έλεγχοι σε καταστήματα με παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 9 απομακρύνσεις τραπεζοκαθισμάτων.
  • Στην οδό Αρχελάου (Παγκράτι) έχουν πραγματοποιηθεί 33 έλεγχοι και 11 απομακρύνσεις τραπεζοκαθισμάτων.
  • Αντίστοιχα, στην οδό Τσακάλωφ (Κολωνάκι) έλεγχοι και 7 απομακρύνσεις τραπεζοκαθισμάτων και
  • Στην πλατεία Μαβίλη 14 έλεγχοι και 3 απομακρύνσεις τραπεζοκαθισμάτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ