Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο: Προβολές ταινιών στη Ταινιοθήκη τον Ιούνιο

0

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος τιμά τον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό Θόδωρο Αγγελόπουλο σε μία δροσερή ταράτσα, στην ταινιοθήκη Λαϊς. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από τον αιφνίδιο θάνατό του στα γυρίσματα της ταινίας του «Η άλλη θάλασσα», το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μερικά από τα αριστουργήματα του ποιητή των εικόνων στη μεγάλη οθόνη -ακριβώς όπως αρμόζει στο μεγάλο έργο του με το οποίο, όπως σημειώνει η Μαρία Κομνηνού, «θέλησε να δικαιώσει τους ηττημένους στον ελληνικό εμφύλιο και να φέρει στο προσκήνιο τους μετανάστες όχι μόνο από τα Βαλκάνια αλλά και από τις άλλες δοκιμαζόμενες περιοχές του κόσμου».

Έλληνες και ξένοι καθηγητές για τον Αγγελόπουλο

Παράλληλα αύριο, Πέμπτη 2 Ιουνίου (5 μ.μ.) στην Τεχνόπολη, πραγματοποιείται στρογγυλό τραπέζι με εκλεκτούς προσκεκλημένους έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και μελετητές της κινηματογραφικής κληρονομιάς του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Έβερτ», με την ευγενική παραχώρηση του χώρου από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Συμμετέχουν οι καθηγητές Άντριου Χόρτον, Σιλβί Ρολέ, Μαρία Κομνηνού, Ειρήνη Στάθη καθώς και οι σκηνοθέτες Πέρο Αλμπερό και Μαργαρίτα Μαντά.

Εμβληματικές ταινίες του Αγγελόπουλου

Παράλληλα, στο πλαίσιο του 12ου ΦΠΚΑ που διεξάγεται έως τις 15 Ιουνίου, προβάλλονται μερικές από τις πλέον εμβληματικές ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Τις επόμενες μέρες θα δούμε ταινίες που απαρτίζουν την τριλογία των συνόρων του, με την μαγευτική μουσική της Ελένης Καραΐνδρου και πρωταγωνιστές μερικά ιερά τέρατα του παγκόσμιου κινηματογράφου όπως ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, η Ζαν Μορό, ο Μπρούνο Γκανζ και ο Χάρβεϊ Καϊτέλ.

*ΠΕΜΠΤΗ 2/6 (21.15, Λαΐς ) Το βλέμμα του Οδυσσέα

*ΔΕΥΤΕΡΑ 6/6 (21.15, Λαΐς) Μία αιωνιότητα και μία μέρα

Αφιέρωμα στον Αγγελόπουλο στο 12ο ΦΠΚΑ

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, ο αγαπημένος θεσμός της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, επιστρέφει τηρώντας το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, σε υβριδική μορφή.

Στο πλαίσιο του φετινού, εξαιρετικά πλούσιου προγράμματος, το οποίο θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε έως και τις 15 Ιουνίου και στις τρεις αίθουσες της Ταινιοθήκης (Θερινός κινηματογράφος Λαΐς , Αίθουσα Α’, Αίθουσα Β’), θα προβληθούν 110 ταινίες.

Το 12ο ΦΠΚΑ φιλοδοξεί να αναδείξει ό, τι πιο φρέσκο και ρηξικέλευθο συμβαίνει στον παγκόσμιο κινηματογράφο -χθες και σήμερα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, μάστερκλας και q&a’s μετά από επιλεγμένες προβολές με τους προσκεκλημένους σκηνοθέτες που θα προλογίσουν τις ταινίες τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ