“Για τον Αλέκο Φασιανό” της Ζωής Ράπτη

0

Πολλές από τις όμορφες στιγμές που μας έχει χαρίσει η επαφή μας με την Τέχνη έχουν έντονα τα ίχνη τους από τον χρωστήρα του Αλέκου Φασιανού. Το άγγελμα του θανάτου αυτού του σπουδαίου Έλληνα συγκίνησε το λαό μας, ο οποίος στο έργο του έβλεπε μια ιδιότυπη αναβίωση μεγάλων στιγμών της εθνικής μας ιστορίας και σημαντικών πτυχών του πολιτισμού μας.

Ο Αλέκος Φασιανός απαθανάτισε σε εικόνα τον διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό. Τα εργαλεία του, οι γραμμές και οι καμπύλες, τα χρώματα και οι αποχρώσεις. Μας υπενθύμιζε με το έργο του τη δύναμη των εικαστικών τεχνών και την αμεσότητα με την οποία προσεγγίζουν κοινό διαφόρων ηλικιών, πεποιθήσεων και ιδεολογικών προσανατολισμών, κοινωνικών και οικονομικών τάξεων.

Η ομορφιά και η αρμονία, η φαντασία και η ευαισθησία δεν χρειάζονται διερμηνείς. Όσοι βλέπουν ένα έργο, δεν σκέπτονται ότι τους αρέσει, διότι είναι ενταγμένο σε μια «σχολή». Απλώς νιώθουν έλξη ή απώθηση, θαυμασμό και δέος ή αδιαφορία – και τα έργα του Αλέκου Φασιανού άρεσαν στο κοινό της πατρίδας μας καθώς και στο διεθνές κοινό.

Η ταυτότητα των δημιουργιών και η πηγή της έμπνευσης του Αλέκου Φασιανού ήταν η ελληνικότητα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» είχε πει σχετικά με την έκθεση έργων του «Ο μύθος του καθημερινού», που έγινε στο Λονδίνο: «Ο μύθος σχετίζεται με την πραγματικότητα, γιατί όλα τα κράτη έχουν ανάγκη από μυθολογία. Και οι Αμερικανοί, που είναι καινούργιο κράτος, έχουν φτιάξει τον Superman και τον Batman να πετάνε και να σώζουν τον κόσμο από το κακό. Εμείς έχουμε πλήθος μυθολογίες από την αρχαιότητα, τον Ηρακλή, τον Ερμή… Με τον μύθο αναπτερωνόμαστε και η αδυναμία γίνεται δύναμη».

Η προσέγγισή του Αλέκου Φασιανού στον πολιτισμό μας του επέτρεπε να είναι και ένας εικαστικός με διεθνή ακτινοβολία. Μπορεί να φαντάζει παράδοξο, αλλά η αφομοίωση του τόπου και των παραδόσεών του και η ειλικρινής και πηγαία έκφρασή τους είναι συνταγή επιτυχίας για όλους τους καλλιτέχνες του κόσμου. Τα δέντρα με βαθιές ρίζες μπορούν να απλώσουν μακριά τα κλαδιά τους.

Ο Αλέκος Φασιανός ξεχώριζε και ως σκεπτόμενος άνθρωπος, που αντλεί χαρά και ευτυχία από τον εσωτερικό του κόσμο. Σε άλλη συνέντευξή του είχε αναφέρει κάτι που αξίζει να συγκρατήσουμε και να εφαρμόσουμε, ειδικά αυτή την περίοδο που η πατρίδα μας και η παγκόσμια κοινότητα δοκιμάζονται από την πανδημία της covid-19: «αν φέρουμε τον παράδεισο μέσα μας, ακόμα και σ’ ένα μικρό δωματιάκι, απομονωμένοι, θα είμαστε πλήρεις». Ο εκλιπών ζωγράφος, καθώς φαίνεται, είχε δει πολλά από τα δώματα της ανθρώπινης ψυχής και ήξερε πως ο αγώνας για πληρότητα και αρμονία ξεκινά πάντοτε από μέσα μας.

Ο θάνατος του Αλέκου Φασιανού στερεί από την πατρίδα μας και τον κόσμο έναν ευγενή άνθρωπο, έναν εξαίρετο καλλιτέχνη κι έναν σκεπτόμενο και αδιάκοπα αγωνιζόμενο Έλληνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ