Σε κεντρικό σημείο στη Γλυφάδα δόθηκε το ραντεβού για τον ξυλοδαρμό της 14χρονης, από ομάδα περίπου 25 ατόμων, με μπροστάρισσες δύο συμμαθήτριες της οι οποίες και συνελήφθησαν. Μάλιστα το κάλεσμα έγινε από το διαδίκτυο με την προτροπή «ελάτε να τη δείρουμε» όπως είπε σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό ο δικηγόρος του θύματος, Μανώλης Γερακιός.
«Μετά από 40 χρόνια δικηγορίας και εγώ έχω σοκαριστεί από αυτό το πράγμα. Η κατάσταση του παιδιού και της μητέρας του είναι δραματική. Και οι δύο είναι με ψυχολογική υποστήριξη αυτή την στιγμή», είπε.
«Το σχολείο έχει ξεκινήσει να κάνει ενέργειες, πρέπει να ομολογήσω ότι ενέσκηψαν πάνω στο θέμα, και το υπουργείο Παιδείας, αλλά και η Αστυνομία το είδε το θέμα ζεστά και με κατανόηση», πρόσθεσε.
Το διαδικτυακό κάλεσμα
«Είναι η δεύτερη φορά που έχει δεχτεί επίθεση, η πρώτη υποβαθμίστηκε. Υπήρξε η απόφαση να μη ριχτεί λάδι στη φωτιά ιδίως διότι υπάρχει η άποψη στο σχολείο ότι αυτά πρέπει να λύνονται μεταξύ των μαθητών. Υπήρχε η ελπίδα ότι αυτό θα σταματήσει, αλλά δεν σταμάτησε. Δεν μπορεί αυτό να γίνεται στο σχολείο και να μην είναι γνωστό» είπε ο δικηγόρος.
Όσο για τον λόγο της επίθεσης; «Ο λόγος φαίνεται ότι ήταν πως ήταν ένα ευπαρουσίαστο κορίτσι και πολύ καλή μαθήτρια. Αυτός ο συνδυασμός δεν ήταν αποδεκτός».
Το σοκαριστικό είναι πως το διαδικτυακό κάλεσμα για τον ξυλοδαρμό της ανήλικης φαίνεται πως έγινε από τις συμμαθήτριές της σε όλη την Αττική.
«Έγινε μια έκκληση «ελάτε να τη δείρουμε» και με μεγάλη χαρά το κοινό μαζεύτηκε. Αυτά είναι τα χάλια της κοινωνίας μας και βεβαίως ότι δεν αισθάνονται ότι θα τιμωρηθούν. Ο νόμος έχει τεράστια κενά. (…) Ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα, εμείς έχουμε κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να συμμετάσχουμε προς υποστήριξη της κατηγορίας και θα πάρει τον δρόμο του. Δεν περιμένουμε πολλά».
Η 14χρονη βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. «Η ψυχολογία του είναι δραματική, φοβάται ότι θα ξανασυμβεί, δεν μπορεί να πλησιάσει το σχολείο όσο υπάρχουν τα άλλα κορίτσια μέσα και είναι με ψυχολογική υποστήριξη αυτήν την στιγμή» είπε.
«Δυστυχώς υπάρχουν πολλά τέτοια περιστατικά. Έτυχε αυτό και πήρε τη δημοσιότητα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, είναι καθημερινότητα στη νυχτερινή Αθήνα αυτό το πράγμα» καταλήγει ο κ. Γερακιός.
«Θυμίζει Κολοσσαίο»
Για κατάσταση που θυμίζει «Κολοσσαίο, αρένα» έκανε λόγο ο επίτιμος πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, αναφέροντας: «Από το βίντεο που κυκλοφόρησε είδαμε ότι το κορίτσι που τη χτυπούσε, τη χτυπούσε με μανία. Μπουνιές, γονατιές, της έκανε λαβή Τάε Κβον Ντο, για αυτό και ο ιατροδικαστής είδε παντού μελανιές στο κορίτσι αυτό. Αυτό θυμίζει Κολοσσαίο, αρένα».
«Το κορίτσι κατονόμασε στην Αστυνομία τρεις κοπέλες, οι δύο συνελήφθησαν απευθείας μαζί και οι γονείς αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από προφορική εντολή του εισαγγελέα, και κατόπιν ταυτοποιήθηκε και το τρίτο πρόσωπο. Η έρευνα συνεχίζεται. Αν από την έρευνα διαπιστωθεί ότι από τα μηνύματα που έχουν στείλει προκύπτει εγκληματική οργάνωση, συμμορία, θα έχουν πρόβλημα και τα άλλα παιδιά, αυτά που παρακολουθούν», λέει ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Το κορίτσι που χτυπάει είχε εμπλακεί πάλι σε παλαιότερο περιστατικό με άλλο θύμα».
«Θα αρχίσουμε να βλέπουμε και χειρότερα»
Μιλώντας για το θέμα, η δρ. ψηφιακής εγκληματολογίας, Κέλλυ Ιωάννου σημείωσε πώς έχει συμβάλλει στην έξαρση της βίας η τεχνολογία.
«Μπορεί να φαίνεται ότι το αποτέλεσμα είναι η ανάρτηση στο διαδίκτυο αλλά επί της ουσίας είναι ο αυτοσκοπός. Όλα γίνονται για την περισσότερη απήχηση που μέσα από αυτήν θεωρούν οι νέοι ότι κερδίζουν τη χαμένη τους ταυτότητα». Σύμφωνα με την κ. Ιωάννου, μεγάλη διαφορά σε αυτά τα περιστατικά σήμερα έχει φέρει η χρήση της τεχνολογίας.
«Αν έχω ένα παιδί που έχει εκδηλώσει παραβατική συμπεριφορά και ασχολείται με συγκεκριμένο βίαιο περιεχόμενο, ο αλγόριθμος τόσο πιο εύκολα θα προσεγγίσει άλλο παιδί ομοϊδεάτη του. Αυτό δεν επιτηρείται από τις αντίστοιχες πλατφόρμες και ως αποτέλεσμα παιδιά με προβλήματα και βίαιη συμπροφορά, έρχονται πιο κοντά. Με ανησυχεί πάρα πολύ αυτή η κανονικοποίηση της βίας και όσο δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα μέτρα, θα αρχίσουμε να βλέπουμε και χειρότερα, κατέληξε.