Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας: Ο απολογισμός της δημοτικής αρχής Βούρου για το έτος 2021

0

Σε ειδική συνεδρίαση την 13η Ιουλίου 2022 ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος παρουσίασε τον απολογισμό έτους 2021 της Δημοτικής Αρχής.

Αναλυτικά ο κ. Βούρος ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι,

Αγαπητοί συμπολίτες, αγαπητές συμπολίτισσες που παρακολουθείται την σημερινή ειδική απολογιστική συνεδρίαση για το έτος 2021.

Το 2021 όπως και το 2020 ήταν δύο χρονιές πολύ διαφορετικές όπως αντιλαμβάνονται εύκολα άπαντες. Ήταν 2 χρόνια κατά τα οποία βιώσαμε όλοι μας πρωτόγνωρες καταστάσεις, όχι φυσικά μόνο στον Δήμο μας, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά στον κόσμο ολόκληρο.

Δύο χρονιά που δυστυχώς θρηνήσαμε εξαιτίας της πανδημίας, χιλιάδες θύματα στην Ελλάδα και εκατομμύρια παγκοσμίως.

Ήταν όμως και 2 χρόνια που η δημοτική μας αρχή έθεσε τις βάσεις, με σχέδιο, με πολύ μεράκι, με δουλειά, για όλα αυτά που γίνονται ήδη ή πρόκειται να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν τους προσεχείς μήνες, ανάλογα πάντα με τον βαθμό δυσκολίας τους.

H Τοπική Αυτοδιοίκηση ανεξαρτήτως συνθηκών οφείλει όχι απλά να λειτουργεί αλλά να είναι μπροστάρης.

Η δημοτική μας αρχή από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της έθεσε έναν και μοναδικό στόχο. Την βελτίωση της καθημερινότητας στην ζωή των συμπολιτών μας. Προχωρώντας σε όλες εκείνες τις μικρές ή μεγαλύτερης κλίμακας παρεμβάσεις σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας του πολίτη.

Στην καθαριότητα και το πράσινο, στα τεχνικά έργα, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Σε κάθε τομέα δράσης και αρμοδιότητάς μας. Δεν μπορώ να πω πως η πανδημία δεν μας πήγε πίσω, δεν μας καθυστέρησε. Αυτό θα ήταν τεράστιο ψέμα.

Τι έπραξε λοιπόν το 2021 η δημοτική μας αρχή. Ας θυμηθούμε ορισμένα από αυτά.

Εξασφάλιση πόρων – αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων

– Εντάξαμε το έργο: Συντήρηση δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων και σχολικών μονάδων του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας» προϋπολογισμού 385.711,53 € στον Άξονα Προτεραιότητας «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός»

– Εξασφαλίσαμε τον Οκτώβριο του 2021, όσο και αν ενοχλεί να το λέμε ορισμένες πλευρές, την επιχορήγηση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας με το συνολικό ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ (2.000.000,00 €) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, για την πράξη με τίτλο «Αστική ανάπλαση και προστασία περιβάλλοντος ευρείας περιοχής ιστορικού κέντρου Δημοτικής Ενότητας Νέας Φιλαδέλφειας». Έργο στο οποίο συμμετέχει και με ίδιους πόρους ο Δήμος μας.

– Ένταξη στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων» του χρηματοδοτικού Προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2020», του Πράσινου Ταμείου.

– Ανάμεσα στους Δήμους που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν είναι και ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας με ποσό έως τις 49.600,00 €.

– Έναρξη της συνεργασίας μας με το ΕΕΑ με στόχο την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω των στοχευμένων δράσεων που προωθεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο.

Αναβάθμιση του άλσους – Τεχνικά έργα

Παραθέτω αναλυτικά τα 12 + 1 σημεία αναβάθμισης του άλσους μας που ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας τον Απρίλιο του 2021:

– Η κατασκευή Δημοτικού Αναψυκτηρίου (πρώην Κένταυρος) βάσει και των οριζομένων δυνατοτήτων που παρέχονται από το ΦΕΚ Β’5283/01.12.2020.

– Δημιουργία χώρου – κιόσκι ψυχαγωγικών εκδηλώσεων πλησίον της λίμνης του Άλσους προκειμένου να φιλοξενείται εκεί η υπό ίδρυση φιλαρμονική του Δήμου μας.

– Κατασκευή παιδικής χαράς καθώς και παιδικής χαράς ΑΜΕΑ σε σημεία του Άλσους.

– Δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στο κτίριο της πρώην ΕΜΥ (και αποθηκευτικός χώρος στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου), το οποίο παραχωρήθηκε στο Δήμο από το ΥΠΕΝ για την ανωτέρω χρήση όπως το ΦΕΚ Β’5283/01.12.2020.

– Κατασκευή λυομένου θεάτρου σύμφωνα με τη παρ.3 του ΦΕΚ Β’5283/01.12.2020.

– Έργο αναβαθμών εντός ζώνης περίπου 10,00 μ. σε περιοχή του «Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας», έναντι του αδιάνοικτου πεζοδρόμου κατά μήκος της βόρειας και ανατολικής πλευράς του Ο.Τ. 295 στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, πέριξ του νέου γηπέδου της ΑΕΚ όπως προανέφερα,

– Έργο απορροής ομβρίων υδάτων για την προστασία των διαμορφωμένων πρανών καθώς και μονοπάτι, σε συνέχεια του προτεινόμενου έργου των αναβαθμών.

– Φυλάκιο και μπάρα απαγόρευσης εισόδου οχημάτων ανατολικά του υπαίθριου χώρου στάθμευσης, που βρίσκεται στο πλάτωμα που δημιουργείται σε επαφή με το διαμορφωμένο πεζόδρομο της οδού Δεκελείας.

– Απομάκρυνση των αυθαίρετων εγκαταστάσεων από το άλσος όπως υπαγορεύουν οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί όπως και το προαναφερόμενο ΦΕΚ για την διαχείριση των αλσών και των δασών του συνόλου της χώρας.

– Τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής στο χώρο που μέχρι σήμερα βρίσκεται το γήπεδο αντισφαίρισης.

– Μετατόπιση και αλλαγές όσον αφορά τις πύλες εισόδου στο άλσος

– Κατασκευή τεσσάρων (4) δημοσίων WC σύμφωνα με τη παρ. 1 του ΦΕΚ Β’5283/01.12.2020.

– Κατασκευή δεξαμενής πυρόσβεσης.

– Πραγματοποιήσαμε έργα τοποθέτησης ηχοπετασμάτων κατά μήκος της Ε.Ο. και της οδού Θεσσαλονίκης στη συνοικία των Απομάχων της Νέας Φιλαδέλφειας

– Πραγματοποιήσαμε βελτιωτικές τεχνικές παρεμβάσεις στην Πλατεία της Νησίδας

– Ξεκίνησε την Δευτέρα 02 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 05 Αυγούστου η κατεδάφιση του ακινήτου επί της Λ. Δεκελείας 116 & Επταλόφου (Στρούγκα).

Παιδεία και την Προσχολική Αγωγή

Υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου μας και της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνας για την ανέγερση νέου παιδικού/βρεφονηπιακού σταθμού στη Νέα Φιλαδέλφεια στο πάρκο Μουστακλή.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως στις 18 Δεκεμβρίου 2021, στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ.) πραγματοποιήσαμε την τελετή βράβευσης των αριστούχων μαθητών της Γ’ Λυκείου (αριστούχοι Πανελληνίων εξετάσεων) του 2020 και 2021, των σχολείων της πόλης μας.

Καθαριότητα – Ανακύκλωση – Πράσινο

Είναι γνωστό πως από τους πρώτους μήνες που αναλάβαμε, οι συμπολίτες μας είδαν μειωμένα δημοτικά τέλη. Προσπαθώντας παράλληλα να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες καθαριότητας, ανακύκλωσης σε όλη την πόλη.

Με οργανωμένο πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων

Με επέκταση των δράσεων ανακύκλωσης, τοποθέτηση για πρώτη φορά καφέ κάδων στην πόλη μας.

Τον Δεκέμβριο του 2021 ενημερώσαμε τους συμπολίτες μας για την αγορά και την ένταξη στο στόλο των οχημάτων της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου μας, του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας είναι επίσης μεταξύ των Δήμων που συμμετείχαν και συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης αιωνόβιων ελαιοδένδρων που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Συμμετείχαμε επίσης στο πρόγραμμα επιβράβευσης ανακύκλωσης πολιτών «THE GREEN CITY», της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ΑΤΤΙΚΗΣ).

Δράσεις Κοινωνικής Πολιτικής & Αλληλεγγύης

– Δωρεάν λογιστικές υπηρεσίες για τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, δράση που φυσικά συνεχίσαμε και φέτος

– Δωρεάν ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΛΟΥΤΡΑ για τους Οικονομικά Αδύναμους Πολίτες (Δημότες – Κατοίκους) του Δήμου & ωφελούμενους των Κοινωνικών Δομών, δράση που επίσης συνεχίζεται και για το 2022

– Υλοποιήθηκε παρά τις «Κασσάνδρες» στο 4ο Δημοτικό σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας (Λαχανά 1-3), καθώς και στο 1ο Δημοτικό σχολείο Νέας Χαλκηδόνας (Πατριάρχου Γρηγορίου 1) το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, γνωστό και ως summer camp, και συμμετείχαν περισσότερα από 200 παιδιά (μαθητές δημοτικών σχολείων) οικογενειών της πόλης μας, με όλες τις αιτήσεις που κατατέθηκαν να γίνονται δεκτές.

– Ενισχύσαμε την Κοινωνική μας Υπηρεσία με την αγορά νέου επιβατικού αυτοκινήτου. Κάτι που έγινε τον Δεκέμβριο του 2021 και για την δημοτική μας αστυνομία που επίσης αντιμετώπιζε την συγκεκριμένη σημαντική έλλειψη.

– Τέλος σε μία σημαντική στιγμή για μένα προσωπικά αλλά και για όλα τα στελέχη της δημοτικής μας αρχής, την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήσαμε τα εγκαίνια για το νέο Κοινωνικό Εστιατόριο του Δήμου. Μία εκ των βασικών προεκλογικών μας δεσμεύσεων.

Πολιτισμός – Αθλητισμός

Οι δράσεις έλαβαν χώρα στον Πολυχώρο Δροσίνη στη Νέα Χαλκηδόνα, στο υπαίθριο θέατρο του ΠΠΙΕΔ στην λίμνη του Άλσους και στο Αμφιθέατρο 3ου ΓΕΛ «Μίλτος Κουντουράς».

– ΣΥΝΑΥΛΙΑ την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου στη Λίμνη του Άλσους Ν. Φιλαδέλφειας με την Ελευθερία Αρβανιτάκη.

– ΣΥΝΑΥΛΙΑ το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 στη Λίμνη του Άλσους Ν. Φιλαδέλφειας με τον Παντελή Θαλασσινό

– ΣΥΝΑΥΛΙΑ την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΔΡΟΣΙΝΗ της Νέας Χαλκηδόνας με τον Διονύση Τσακνή και την Ιωάννα Καβρουλάκη.

– ΣΥΝΑΥΛΙΑ το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στη Λίμνη του Άλσους Ν. Φιλαδέλφειας με την ξεχωριστή Μελίνα Κανά.

Στο κομμάτι δε του αθλητισμού πέραν των προγραμμάτων που υλοποιούνται στις 12/12/2021, πραγματοποιήθηκε στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, ο 1ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου επί Ανωμάλου Εδάφους, με την επωνυμία «ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ» και με την συμμετοχή 1.000 περίπου αθλητών».ς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ