Οι θέσεις της Ελλάδας για την Πενταμερή του Κυπριακού και τις διεθνείς σχέσεις
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν την Τρίτη ότι η Πενταμερής συνάντηση για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Μαρτίου. Τόνισαν πως για την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τίθεται ζήτημα λύσης δύο κρατών.
Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο. Αναφορικά με την πρόσφατη περιοδεία του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στη Μέση Ανατολή και την Ινδία, σημειώθηκε πως ήταν αναγκαία, καθώς η χώρα πρέπει να είναι παρούσα στις εξελίξεις και να εδραιώνει στρατηγικές συμμαχίες.
Η Ελλάδα και η στάση της απέναντι στη Δαμασκό
Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαμεσολάβηση στη Συρία. Όσον αφορά τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Δαμασκού, η ελληνική πλευρά συμφωνεί σε μια πιθανή άρση τους, υπό προϋποθέσεις όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και η σταδιακή εφαρμογή με συγκεκριμένες αιρεσιμότητες και δυνατότητα αναστροφής.
Ελληνοτουρκικά: Συνεργασία με ανοιχτά ζητήματα
Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ημερομηνία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, σημείωσαν ότι η μη επίλυση των ζητημάτων της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ διατηρεί τις εντάσεις, καθώς το θέμα παραμένει άλυτο εδώ και 50 χρόνια.
Τονίστηκε επίσης ότι η Ελλάδα δεν συζητά θέματα εθνικής κυριαρχίας με την Τουρκία. Παρόλα αυτά, σημειώθηκε η βελτίωση του διμερούς κλίματος, με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου να έχουν μειωθεί δραστικά σε σχέση με το 2022, όταν καταγράφονταν περίπου 7.000 ετησίως. Παράλληλα, οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα έχουν μηδενιστεί.
Η Συμφωνία των Πρεσπών και η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας
Όσον αφορά τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι ρητορικές που δεν συνάδουν με τη Συμφωνία των Πρεσπών δυσχεραίνουν το κλίμα συνεργασίας. Τονίστηκε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να στηρίξει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ωστόσο η τήρηση των συμφωνηθέντων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της συνεργασίας.