Διχασμένη η αγορά στα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

0

Ανάμεικτες είναι μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις της αγοράς στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην 88η ΔΕΘ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τα χαρτιά του για τους στόχους της κυβέρνησης την επόμενη τριετία. Σημείωσε πως το ζητούμενο είναι η σύζευξη της εθνικής ανάπτυξης με την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών σε συνδυασμό με τη λειτουργία του ανταγωνισμού και τη μείωση των τιμών, αλλά και την αύξηση της απασχόλησης, ιδίως στις γυναίκες και τους νέους.
Προβληματισμό προκαλούν στον ξενοδοχειακό κόσμο της χώρας οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της ΔΕΘ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννη Χατζή.

Ο κ. Χατζής τονίζει ότι δεν υπήρξαν παρεμβάσεις προκειμένου ο τουρισμός να μπορέσει να συνεχίσει τη μεγάλη προσφορά του στην οικονομία και την κοινωνία, όπως σχέδιο για τις υποδομές, την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος αλλά και για τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών.

«Δυστυχώς, αυτά τα ζητούμενα έμειναν και πάλι στο ράφι», αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο κ. Χατζής και κάνει λόγο ότι για μια ακόμη φορά ακολουθήθηκε η πεπατημένη της περαιτέρω επιβάρυνσης του ξενοδοχείου.

ΠΟΞ: Δεν υπήρξαν παρεμβάσεις για τον τουρισμό
Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

Α) Αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στους μήνες της σεζόν και χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ένας απολογισμός για το πώς αξιοποιήθηκαν και τι απέδωσαν οι πόροι που συγκεντρώθηκαν από τη θεσμοθέτησή του.

Β) Αύξηση 50% του τέλους παρεπιδημούντων και μάλιστα οριζόντια, ενώ είναι σαφές πως η όποια πρόσθετη επιβάρυνση προκλήθηκε στις δημόσιες υποδομές κατά τα έτη 2009-2023 δεν οφείλεται στα νομιμα ξενοδοχειακά καταλύματα.

Για το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ο κ. Χατζής υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή στην βραχυχρόνια μίσθωση στην οποία δεν τίθεται επί της ουσίας κανένας σοβαρός περιορισμός εξ όσων ακούσαμε στη ΔΕΘ.

«Μοίρασε λιγότερα σε περισσότερους»
Συγκρατημένη ικανοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης.

«Η μείωση 1% των ασφαλιστικών εισφορών, είναι καλοδεχούμενη, αφού δίνει μία βαθιά ανάσα στις επιχειρήσεις, αλλά και στους εργαζόμενους, που θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται κατά αναλογία γεγονός που θα συμβάλει στην κινητικότητα της αγοράς. Παράλληλα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η εξομοίωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους, τα μπόνους σε εργαζόμενους στο ΕΣΥ και τα Σώματα Ασφαλείας, είναι μια σύζευξη οικονομίας και εισοδήματος. Τα μέτρα για το στεγαστικό με τη χρήση κοινοτικών πόρων 2 δις ευρώ για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2» εκτιμάται ότι θα ωθήσουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις και θα ξεκλειδώσουν κλειστά σπίτια. Το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν, αφενός προς την κοινωνία, πως θα εξακολουθήσει να είναι δίπλα της και αφετέρου στην επιχειρηματικότητα, που την θέλει δίπλα στη κυβέρνηση, ώστε να υπερβεί τις προκλήσεις πιο γρήγορα, πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων έως το 2027», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κορκίδης.

Η ομιλία Μητσοτάκη, πιστεύω πως εστίασε σε μια προσπάθεια οικονομικής ανακούφισης, πολιτικής αφύπνισης, κυβερνητικής εγρήγορσης και κοινωνικής ενθάρρυνσης για την επόμενη τριετία. Πιστεύω πως η αναμέτρηση της κυβέρνησης με τον εαυτό της και το κοινωνικό σύνολο πρέπει να είναι συνεχής και θεωρώ πως ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δώσει όσα δημοσιονομικά διέθετε, επιλέγοντας να μοιράσει λιγότερα σε περισσότερους», ανέφερε.

Ικανοποιημένοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Την ικανοποίησή της για την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να πριμοδοτήσει φορολογικά την επανένταξη στην αγορά ενοικιαζόμενης κύριας κατοικίας τόσο των κλειστών διαμερισμάτων, όσο και ανακαινισμένων κατοικιών, τα οποία δεν κατάφεραν να διατεθούν για βραχυχρόνια μίσθωση, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Η ΠΟΜΙΔΑ είχε από έτους περίπου, υποβάλλει επισήμως την πρόταση αυτή προς την κυβέρνηση, διατυπωμένη και σε νομοθετική τροπολογία, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω μέτρο είναι το μόνο που μπορεί να «ξεκλειδώσει» τα κλειστά ακίνητα και να προσφέρει προσιτή και ποιοτική στέγη στους ενοικιαστές.

«Η αποδοχή της πρότασής μας αποτελεί απόδειξη του ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για το στεγαστικό πρόβλημα, προτάσσοντας το κοινωνικό συμφέρον, παραμερίζοντας αβάσιμους δημοσιονομικούς ενδοιασμούς και υιοθετώντας μια θαρραλέα λύση που θα φέρει αποτέλεσμα προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων: ιδιοκτητών, ενοικιαστών αλλά και του Δημοσίου», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της.

Για την ακρίβεια
Το ζήτημα της ακρίβειας απασχολεί δίκαια τους πολίτες είπε ο πρωθυπουργός. «Τα τελευταία χρόνια είχαμε απότομη αύξηση των τιμών εξαιτίας του διεθνούς πλήθωρισμού», υποστήριξε.

«Στα σούπερ μάρκετ βλέπουμε τους τελευταίους μήνες σταθεροποίηση των τιμών», σημείωσε.

«Δεν υπάρχει μόνο μια ακρίβεια. Στον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος κάναμε παρεμβάσεις και κρατήσαμε σε αρκετά χαμηλά επίπεδα τις τιμές», υποστήριξε.

«Η στήριξη διαθέσιμου εισοδήματος η καλύτερη άμυνα απέναντι στην ακρίβεια», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τους μισθούς
«Πρώτος μας στόχος η αύξηση των μισθών – ο μέσος μισθός να είναι στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θέλει η κυβέρνησή του να κριθεί από την επίτευξη αυτού του στόχου ή όχι.

Στη συνέχεια μίλησε για τον δεύτερο στόχο από την ενίσχυση του ΕΣΥ.

«Το 2027 η χώρα θα πρέπει να έχει ένα νέο ΕΣΥ ανάλογο των προσδοκιών», τόνισε.

Για την ανεργία
«Το 2019 το πρώτο ζήτημα που μας έθεταν οι πολίτες ήταν η ανεργία. Δημιουργήσαμε 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Δεν είναι όλες καλοπληρωμένες, αλλά είναι καλύτερο από το να είναι κάποιος άνεργος. Στη χώρα θα εξακολουθούν να γίνονται επενδύσεις και να μειώνεται η ανεργία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα στοιχεία της αγοράς εργασίας είναι πολύ ενθαρρυντικά», υποστήριξε.

«Επόμενη πρόκληση καλύτερες και πιο καλοπληρωμένες δουλειές», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το ΕΣΥ

«Το ΕΣΥ παρά τις δυσκολίες ανταποκρίθηκε στην πανδημία», είπε ο πρωθυπουργός, ωστόσο παραδέχθηκε ότι οι αλλαγές στο ΕΣΥ έμειναν πίσω λόγω του κορονοϊού.

Είναι «ανάγκη να επιταχύνουμε τις δραστικές παρεμβάσεις στο ΕΣΥ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια μίλησε ξανά για το πλαίσιο ελκυστικών κινήτρων στους γιατρούς για παραμεθόριες περιοχές.

Υποσχέθηκε ότι έρχονται προσλήψεις τραυματιοφορέων. «Θα δείτε μεγάλες αλλαγές πχ στο Αττικόν», είπε ο πρωθυπουργός.

 

Για το στεγαστικό
«Για όσους νοικιάζουν το ενοίκιο είναι μεγάλο πρόβλημα», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός και μίλησε για το πρόγραμμα «Σπίτι Μου 2», το οποίο θα είναι στα δύο δισ. ευρώ για τους πολίτες κάτω των 50 ετών.

«Θέλουμε οι συμπολίτες μας να μπορέσουν να αποκτήσουν σπίτι για αυτό στηρίζουμε τα στεγαστικά δάνεια», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, «θα βάλουμε φρένο στη βραχυχρόνια μίσθωση» για να πέσουν οι τιμές των ενοικίων, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για το ζήτημα που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ που θα γίνουν κοινωνικές κατοικίες και όχι τεχνολογικό πάρκο, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά, αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον από την αγορά.

«Δεν δαιμονοποιούμε καμία επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο αριθμός ακινήτων που διατίθεντο μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι πάρα πολύ μικρός σε σχέση με τα κλειστά διαμερίσματα. Κάνουμε πιο δραστικές παρεμβάσεις», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
«Η συζήτηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα γίνει τον Ιανουάριο, να σεβαστούμε τον θεσμό», ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Λυπάμαι για την ανακύκλωση αυτής της συζήτησης. Θα γίνει τον Ιανουάριο και μέχρι τότε δεν θα πω τίποτα, πέρα του ότι σέβομαι την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι άδικο και προσβλητικό να γίνεται αυτή η συζήτηση πριν την ώρα της», είπε χαρακτηριστικά.

Για την ενέργεια
«Οικονομική αναγκαιότητα η πράσινη μετάβαση, η πράσινη ενέργεια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για το ενεργειακό.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν για τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας.

«Θα πάρουμε τα κέρδη των παραγωγών ενέργειας και θα τα γυρίσουμε στους καταναλωτές», υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τα μέτρα κατά της παραβατικότητας
Υπάρχει «αισθητή βελτίωση στους αριθμούς της παραβατικότητας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για «το πετυχημένο παράδειγμα» της εμπλοκής των πολιτών στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας στις παραλίες με την εφαρμογή MyCoast, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα των γηπέδων και το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

«Οι νόμοι ισχύουν για όλους και το κράτος έχει την υποχρέωση να τους εφαρμόσει», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχω ζητήσει να βάλουμε 1.000 κάμερες στην Αθήνα που θα ελέγχουν τις παραβατικές ενέργειες στον δρόμο και να στέλνεται αυτόματα η κλήση», σημείωσε.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα «είναι πολύ πιο θωρακισμένη σε σχέση με το 2019».

Για τη Θεσσαλονίκη και την κεντρική Μακεδονία
Στις 30 Νοεμβρίου θα λειτουργήσει το Μετρό της Θεσσαλονίκης, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Η τετραετία που διανούουμε είναι τετραετία υλοποίησης για τα έργα της Θεσσαλονίκης, είπε και αναφέρθηκε στο FlyOver.

«Το 2027 η Θεσσαλονίκη θα είναι μια άλλη πόλη», υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τα σχολεία και τις συγχωνεύσεις των τμημάτων
Για τις συγχωνεύσεις των τμημάτων ο πρωθυπουργός μίλησε για εξορθολογισμό και όχι εξοικονόμηση.

Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν γίνεται να έχουμε σχολεία που πέφτουν σοβάδες», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για το ζήτημα των κινητών είπε ότι εκεί θα επιμείνει πολύ. «Δημιουργεί ουσιαστική διάσπαση προσοχής. Θέλουμε τα κινητά να είναι στην τσάντα».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μέτρα που έχουν παρθεί στο εξωτερικό όπου τα κινητά αφήνονται σε θαλάμους και είπε ότι δεν αποκλείει το γεγονός να παρθούν κι άλλα μέτρα.

Στη συνέχεια μίλησε για εξάρτηση των μαθητών από πλατφόρμες social media. «Το τηλέφωνο δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη μαθησιακή διαδικασία. Τα παιδιά μας και οι έφηβοί μας κινδυνεύουν από απόλυτο εθισμό και πρέπει να ‘σπάσει’ αυτή η εξάρτηση. Γίνεται ένα τεράστιο πρόβλημα ψυχικής υγείας», είπε χαρακτηριστικά.

Θέλουμε συμμάχους τους γονείς και τους δασκάλους, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ