Δράσεις για τη θωράκιση του Υμηττού: ΣΠΑΥ και πολιτεία ενώνουν τις δυνάμεις τους με εθελοντές

0

Οι χρηματοδοτήσεις «ρεκόρ» που εξασφάλισε ο ΣΠΑΥ μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και η ενημέρωση για τα έργα πρόληψης που θα υλοποιηθούν στον Υμηττό μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στο πλαίσιο της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ήταν το επίκεντρο της διευρυμένης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) που έλαβε χώρα την Δευτέρα 4 Απριλίου 2022.

Παρουσίαση των δράσεων

Μια κορυφαία και ιστορική ημέρα για τον ΣΠΑΥ και για όλο τον Υμηττό, παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Στυλιανίδη, του αν. Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Αμυρά και των Δημάρχων – Μελών του Συνδέσμου, παρουσιάστηκαν τα εμβληματικά έργα και δράσεις των οποίων η υλοποίηση ξεκινά μέσα στον Απρίλιο.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει συντάξει ο Σύνδεσμος και το οποίο περιλαμβάνει ένα σύνολο σπουδαίων παρεμβάσεων που στοχεύουν αφενός στην αντιπυρική θωράκιση του Υμηττού, αφετέρου στην ανάπτυξη της φιλοδασικής συνείδησης και την ανάδειξη του βουνού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς.

Στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε για μια ακόμη φορά πως «οι παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί και είναι σε εξέλιξη θα δώσουν στον ΣΠΑΥ τη δυνατότητα να είναι αυτάρκης και αυτόνομος στην προστασία του Υμηττού σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και να λειτουργεί άμεσα και επικουρικά συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας.

Καρποφόρα αποτελέσματα

Ο κ. Κωνσταντάτος απέδωσε τα καρποφόρα αποτελέσματα που θα απολαμβάνει το σύνολο των πολιτών του λεκανοπέδιου στο τρίπτυχο της επιτυχίας που έγκειται στα εξής σημεία: Στον ΣΠΑΥ, στους Δημάρχους, στο Διοικητικό Συμβούλιο και στην επιστημονική ομάδα του Συνδέσμου, στον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς που ξεπέρασαν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις καθώς επίσης και στους συνεργαζόμενους φορείς, στο Δασάρχη και στους Εθελοντές αποδεικνύοντας ότι όλοι μαζί είμαστε μια οικογένεια που δρα για τον ίδιο σκοπό.

Ορατά από το φετινό καλοκαίρι θα είναι τα αποτελέσματα των πρώτων χρηματοδοτήσεων που έχει ήδη έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα «Εργασίες ειδικών δασοτεχνικών έργων για τον καθαρισμό των δασών και δασικών εκτάσεων καθώς και για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, περιοχής όρους Υμηττού» με ποσό χρηματοδότησης 5.977.699,54€, και αυτές περιλαμβάνουν 90 km συντήρηση δασικών δρόμων σε όλη την έκταση του Υμηττού και 2.220 στρέμματα κλαδεύσεων και απομάκρυνσης εύφλεκτης βιομάζας.

Σχέδιο αναβάθμισης υποδομών

Ταυτόχρονα, από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχει ξεκινήσει από τον ΣΠΑΥ η υλοποίηση ενός πρότυπου σχεδίου αναβάθμισης όλων των υποδομών αντιπυρικής προστασίας του Υμηττού συνολικού ποσού 5.744.107,10€ που περιλαμβάνει:

9 νέα σύγχρονα παρατηρητήρια πυροφύλαξης

13 αναβαθμίσεις παρατηρητηρίων

42 νέες δεξαμενές πυρόσβεσης

25 αναβαθμίσεις δεξαμενών

15 νέα πυροσβεστικά οχήματα

2 υδροφόρες

Πυροσβεστικό Εξοπλισμό και Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλες τις εθελοντικές ομάδες γύρω από τον Υμηττό

19 Ηλεκτρονικές Πινακίδες Ενημέρωσης των Πολιτών

8 Υπαίθρια Περιβαλλοντικά Πάρκα εντός του Αστικού Ιστού

Καμπάνια Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Πολιτών

Παράλληλα, από το ίδιο πρόγραμμα, μέσω της πρόσκλησης «Ψηφιακή Σύγκλιση» Smart Υμηττός (ΑΤ08) με ποσό χρηματοδότησης 4.834.105,58€, δρομολογείται η δημιουργία ενός Πρότυπου Ολοκληρωμένου Συστήματος Προστασίας και Ανάδειξης Υμηττού για τον Συντονισμό και τη Διαχείριση Κρίσεων καθώς και την Ανάπτυξη Φιλοδασικής Συνείδησης μέσω σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ