ΕΕ: Διχασμός στη Σύνοδο Κορυφής – Διαφωνίες για το εμπάργκο στην ενέργεια της Ρωσίας

0

Η Λετονία, η Πολωνία και η Λιθουανία τάχθηκαν υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των εισαγωγών υδρογονανθράκων από τη Ρωσία στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Αρκετοί αρχηγοί κρατών της ΕΕ τάσσονται υπέρ του εμπάργκο στη Ρωσία

«Είμαι πεπεισμένος, ότι πρέπει να λάβουμε την απόφαση να σταματήσουμε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία για να αναγκάσουμε τον Πούτιν να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να σταματήσει τον πόλεμο», τόνισε ο Λετονός πρωθυπουργός Κρισγιάνις Κάρινς.

Η άτυπη σύνοδος των 27 έγινε έπειτα από δύο τεταμένες εβδομάδες προμήθειας όπλων στην Ουκρανία, υποδοχής σχεδόν 2,2 εκατ. προσφύγων, έγκρισης τριών γύρων κυρώσεων άνευ προηγουμένου στη Ρωσία για την εισβολή στη γειτονική της χώρα.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που τάσσονται υπέρ του εμπάργκο λένε ότι θα στερήσει από τη Ρωσία τη βασική πηγή εσόδων της και χρηματοδότησης του πολέμου στην Ουκρανία.

Αντιδράσεις

Παράλληλα, η πρόταση να επιβληθεί εμπάργκο συναντά σθεναρή αντίσταση από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ουγγαρία, που καλύπτουν μεγάλο μέρος των ενεργειακών τους αναγκών με τις εισαγωγές από τη Ρωσία. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τάχθηκε ήδη δημόσια εναντίον της ιδέας τη Δευτέρα.

Παράλληλα, οι ηγέτες συζητούν πώς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Αναφερόμενος στη συνδιάλεξη που είχε με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν και τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς νωρίτερα χθες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι οι όροι που θέτει το Κρεμλίνο δεν είναι «αποδεκτοί» από την άλλη πλευρά.

Νέοι κανόνες

Κράτη μέλη καλούν να προβλεφθούν νέοι κανόνες που θα προβλέπουν υψηλότερο δανεισμό ώστε να αντιμετωπιστούν οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας κατά τη διάρκεια της μετάβασης, αλλά η πρόταση συναντά αντίσταση. Εξάλλου, Ελλάδα και Ισπανία καλούν εξάλλου να αναμορφωθεί η αγορά ενέργειας.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν πρότεινε να επιβληθεί οροφή στις τιμές της ενέργειας και να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ