Εκκίνηση του διαδημοτικού / διαπεριφερειακού φόρουμ Cities4Her

0

Πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2024, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συνάντηση 32 μελών των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων των Δήμων Λαρισαίων, Παγγαίου, Καβάλας και Θέρμης με 16 μέλη των Επιτροπών Ισότητας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Πολιτισμού & Νεολαίας της Κ.Ε.Δ.Ε., που σηματοδοτεί την έναρξη του πιλοτικού διαδημοτικού / διαπεριφερειακού φόρουμ, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση Έργου Cities4Her που συντονίζει η Ε.Ε.Τ.Α.Α.

Σκοπός του Έργου Cities4Her είναι η προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, στη βάση της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα Γυναικών και Ανδρών στις Τοπικές Κοινωνίες, μέσω της αξιοποίησης τεσσάρων Δημοτικών Συμβουλίων Νέων και της διασύνδεσής τους με 96 Ελληνικούς Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.

Στόχος της συνάντησης ήταν η παροχή οδηγιών προς τις νέες και τους νέους και η γνωριμία τους με τα μέλη των Επιτροπών της Κ.Ε.Δ.Ε., προκειμένου, με την υποστήριξή τους, να ηγηθούν για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο ενός φόρουμ που θα επιδιώξει τη διαβούλευση με Δημοτικές και Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας σχετικά με τις εφαρμοσμένες τοπικές πολιτικές που ενσωματώνουν την οπτική του φύλου, και τη μεταφορά της γνώσης που αναμένεται να αποκτηθεί σε δυο ακριτικά νησιά, στους Δήμους Αγίου Ευστρατίου και Τήλου.

Ποιοι οι κεντρικοί άξονες της συνάντησης

Κεντρικοί άξονες της συνάντησης ήταν ο ρόλος και οι αρμοδιότητες των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων στο πλαίσιο λειτουργίας του φόρουμ, η παροχή πληροφόρησης σχετικά με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, με τους οποίους προβλέπεται να διαβουλευθούν, η παρουσίαση της διαδικτυακής πλατφόρμας που θα αξιοποιηθεί ως μέσο της διαβούλευσής τους, καθώς και ο τρόπος συνεργασίας τους με τους «θεσμικούς συμμάχους» τους για την επίτευξη των στόχων της διαδημοτικής / διαπεριφερειακής διαβούλευσης – με τα μέλη των Επιτροπών Ισότητας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Πολιτισμού & Νεολαίας της Κ.Ε.Δ.Ε. Επιπρόσθετα, στις νέες και στους νέους δόθηκαν πληροφορίες σε θέματα αστικού σχεδιασμού από την οπτική του φύλου από την Oμάδα URBANA.

Ποιοι απηύθυναν χαιρετισμό/εκφώνησαν ομιλία

Τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες στη συνάντηση καλωσόρισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. κ. Αναστάσιος Μαυρίδης, ο οποίος τόνισε ότι η Ε.Ε.Τ.Α.Α. έχει εστιάσει το επιστημονικό της ενδιαφέρον στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενων απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση Έργων στην ενδυνάμωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων. Ειδικότερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. επεσήμανε τη συμβολή των νέων στη χαρτογράφηση πρωτοβουλιών των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας για την προώθηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα Γυναικών και Ανδρών στις Τοπικές Κοινωνίες στο πλαίσιο του Έργου Cities4Her, ενώ ευχαρίστησε τους αιρετούς εκπροσώπους της Κ.Ε.Δ.Ε. για την υποστήριξή τους στα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Νεολαίας της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Παντελής Τσακίρης, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της ενεργού και ισότιμης συμμετοχής των νέων στις τοπικές υποθέσεις.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Σοφία Ζαχαράκη, η οποία κήρυξε την έναρξη της λειτουργίας του πιλοτικού διαδημοτικού / διαπεριφερειακού φόρουμ Cities4Her.

Στην ομιλία της η Υπουργός αναφέρθηκε στους τομείς, στους οποίους το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προωθεί τα θέματα νεολαίας και ισότητας, με έμφαση στη στεγαστική πολιτική για νέες / νέους, ζευγάρια και οικογένειες, που επιθυμούν αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, καθώς και στη θέσπιση πλαισίου για τη λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων.

Το Έργο Cities4Her έχει διάρκεια δυο ετών (2023-2025), χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Πολίτες, Ισότητα, Δικαιώματα και Αξίες» (CERV Programme) και υλοποιείται από την κοινοπραξία των εταίρων: EETAA / Συντονιστής Έργου, ActionAid Hellas, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δήμος Λαρισαίων, Δήμος Καβάλας, Δήμος Παγγαίου, Δήμος Θέρμης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ