Ελληνική Βιβλιοθήκη στην καρδιά του Λονδίνου

0

Το μεράκι μιας παρέας Ελλήνων του Λονδίνου που αγαπούν τα βιβλία δημιούργησε την Greek Library of London, που συμπληρώνει έξι χρόνια λειτουργίας, αναδεικνύοντας τη δημιουργικότητα και το πνεύμα της πολυπολιτισμικής κοινότητας που έχει δημιουργήσει.
Η βιβλιοθήκη έχει ως στόχο να «επικοινωνεί» και να παρουσιάζει τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία στους Έλληνες και φιλέλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η συλλογή της βιβλιοθήκης περιλαμβάνει πάνω από 4.000 τίτλους, οι οποίοι καλύπτουν το σύνολο των θεματικών κατηγοριών.
Τα περισσότερα από 480 μέλη συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δράσεις της βιβλιοθήκης, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις, ειδικά αφιερώματα στους Έλληνες των γραμμάτων και των τεχνών, ζωντανές συζητήσεις με επώνυμους συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλες δραστηριότητες που προσφέρουν στον πολιτισμό και στην ελληνική γλώσσα.
Η δημιουργία της Greek Children’s Library με το πρόγραμμα δανεισμού βιβλίων στα 105 παροικιακά σχολεία για την ενίσχυση της φιλαννωσίας και τα εξειδικευμένα για δίγλωσσα παιδιά εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν ένα σημαντικό έργο για την ελληνική παροικία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στο επίκεντρο της χριστουγεννιάτικης γιορτής που διοργανώνεται την Κυριακή στις 26 Νοεμβρίου για τους Έλληνες μαθητές του Λονδίνου, από το παιδικό τμήμα της Greek Library of London, παρουσιάζεται ένα βιβλίο για παιδιά, του Μηνά Βιντιάδη «Μια μέρα με τον Μότσαρτ».
Με τον συγγραφέα επί σκηνής, συνεπικουρούμενο από έναν πιανίστα, τα παιδιά θα πάρουν μέρος σε μουσικοθεατρικό δρώμενο, με βάση το βιβλίο και θα «ζωντανέψουν» τον Αμαντέους, την αδελφή του Νάνερλ, τους γονείς τους και τους ανθρώπους που επηρέασαν τη ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η διευθύντρια της Greek Children’ s Library of London, εκπαιδευτικός και υποψήφια διδάκτωρ Γεωργία Καραντώνα και συμπληρώνει: «στο Christmas Charity Event μας, μικροί αλλά και μεγάλοι θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τη ζωή του μεγάλου μουσουργού μέσα από το βιβλίο γνώσεων “Μια Μέρα με τον Μότσαρτ” του Έλληνα συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη, ο οποίος μας τιμά με την παρουσία του σε αυτή την εκδήλωση και τον ευχαριστούμε θερμά. Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά της παροικίας του Λονδίνου τη δυνατότητα, να έρθουν σε επαφή με έναν καταξιωμένο συγγραφέα, να τον ακούσουν να αφηγείται την ιστορία στα ελληνικά, να μιλήσουν μαζί του, να αλληλεπιδράσουν κάνοντάς του ερωτήσεις και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες εμπνευσμένες από το περιεχόμενο του βιβλίου».
H διευθύνουσα σύμβουλος της Greek Library of London Γιώτα Νάκου αναφέρει: «Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή να υποδεχτούμε τον Έλληνα συγγραφέα σε αυτήν τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που συνδυάζει την παρουσίαση του βιβλίου του με την ενίσχυση της παιδικής βιβλιοθήκης μέσω της αγοράς νέων βιβλίων. Αυτή η εκδήλωση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία σε Έλληνες μαθητές του Λονδίνου, να εξερευνήσουν τον κόσμο της μουσικής με τον Μότσαρτ και να βιώσουν τη χαρά της λογοτεχνίας μέσα από το έργο του».
Ο συγγραφέας δεν κρύβει τη συγκίνησή του γι’ αυτή την ξεχωριστή μέρα που τον περιμένει: «Ανυπομονώ να συναντήσω αυτά τα παιδιά και τους γονείς τους, που ζουν μακριά από την Ελλάδα και δίνουν διπλή μάχη για να είναι κοντά στο πολιτιστικό “γίγνεσθαι” της πατρίδας τους. Θέλω να πω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στον εκδότη μου Διονύση Βαλεριάνο για την υποστήριξη και στις κυρίες Νάκου και Καραντώνα, για την τιμητική πρόσκληση», συμπληρώνει ο συγγραφέας.
*Τη διεύθυνση της Greek Children’s Library of London έχει αναλάβει η Γεωργία Καραντώνα, υποψήφια διδάκτωρ παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα της επιτρέπουν να γνωρίζει καλά τον χώρο του παιδικού βιβλίου και τις εκδοτικές τάσεις, ενώ η εκπαιδευτική της εμπειρία σε σχολεία που υπάγονται στο Γραφείο Εκπαίδευσης Λονδίνου και την Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή τής παρέχει το απαραίτητο υπόβαθρο για ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων φιλαναγνωσίας τα οποία να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της παροικιακής εκπαίδευσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ